CP3 by Basketball Totaal

Opfriscursus

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Nu de start van het seizoen nadert, leek het ons, de spel- en gedragsregelcommissie van iBasketball, een goed moment om u bij te praten. Dus welkom, DBL-spelers van het seizoen 2017/2018. In de door ons verstrekte iBasketball-notitieblokjes kunt u aantekeningen maken.

Laten we beginnen met de spelregels. Wat iedereen vooral bezig hield, was de nieuwe regel omtrent het lopen. Nog steeds mag u niet à la Westbrook het halve veld oversteken met de bal zonder die te stuiteren, maar u kunt wel iets creatiever zijn. De commissie kijkt uit naar de nieuwe ‘moves’ die u gaat bedenken met deze nieuwe regel in het achterhoofd. U weet natuurlijk inmiddels dat nu de tweede voet die u neerzet na het ontvangen van de bal, uw pivotvoet wordt. In de voorbeeldfilmpjes werd er gesproken over ‘stap 0’, en dat vonden wij dan weer best verwarrend want wij namen duidelijk een stap waar.

U-fout
Tot onze vreugde worden die verfoeilijke ‘stop de break fouten’ (u weet wel, waarbij u uw hand al opstak voor de arbiter een kans had gekregen te fluiten), nu bestraft met een U-fout. Chapeau! Het heeft wat ons betreft nog lang geduurd want die fouten waren zeer publieksonvriendelijk, en doorgaans zijn de bonden daar gevoelig voor. Zo mag je in de NBA al jaren geen mannelijk basketbal meer spelen.

Kleding
In de regels staat ook wat over uw aankleding. Bijvoorbeeld dat uw sokken altijd zichtbaar dienen te zijn. Het is maar dat u het weet. Er zijn instructies over hoofd- en polsbanden en die ‘sleeves’ die bij velen van u tegenwoordig de armen en benen bedekken. Deze commissie gaat niet over esthetiek maar vraagt u desalniettemin om het gebruik hiervan tot een minimum te beperken. De hoofdband kan eigenlijk al helemaal niet meer, en te veel gebruik van arm- en beenbedekkende, ja wat zijn het, steunkousen?, kan u enigszins een mummieachtige aanblik geven. En dat terwijl u best gezien mag worden, als wij even zo vrij mogen zijn. Mocht u een bitje dragen, dan is dat verstandig. Haal de mondbeschermer echter niet te pas en te onpas uit uw mond, met bijgaande slijmdraden. Zie het als een voordeel dat u niet de hele tijd met de refs in discussie kan.

Short
Er worden geen verplichte lengtes gegeven voor uw shorts, en volgens ons gaat het daar ook prima mee. Een enkeling onder u neigt wel eens naar het opstropen van zijn sportbroek. In bepaalde kringen wordt daar minachtend over gesproken, maar deze commissie heeft zijn wortels in de jaren ’70 en ’80, toen de broeklengtes nog veel geringer waren, en ziet er geen enkel probleem in.

Gedrag
Misschien is dit een goed moment om het over uw gedrag in het veld te hebben. In de afgelopen jaren scoorde u daar een dikke voldoende voor, maar wij zijn graag grondig. We beginnen bij de dunk. Wij houden er van, en het publiek al helemaal. Tegenwoordig kun je niet meer fatsoenlijk dunken zonder de ring een flinke opdonder te geven. Geen punt, daar zijn die klapringen voor bedoeld. Ga echter niet als Epke Zonderland allerlei oefeningen aan het ijzer uitvoeren. Het maakt de vlak daarvoor uitgevoerde duikvlucht net iets minder indrukwekkend.

Drie!
Ook bij een gescoorde driepunter dient u enige terughoudendheid te betrachten. Steek nooit drie vingers in de lucht, tenzij u na uw loopbaan scheidsrechter wil worden. We weten hoeveel punten het schot waard was, en zo lijkt het iets heel bijzonders. Dat was het 35 jaar geleden, nu heeft zelfs de kantinejuffrouw enige ‘range’. Een gebalde vuist of iets dergelijks mag, maar dan alleen als het een belangrijke score was. Bedenk dat het veel cooler is om te kijken of het de gewoonste zaak van de wereld was. Neem eventueel contact op met de heer Akerboom senior.
Als u scoort na een weergaloze pass, we hebben dit al eerder behandeld, vier dan niet het feestje in uw eentje. Besef dat zonder de pass u überhaupt niet had gescoord, ren terug naar uw eigen helft en wijs met een vinger naar de passer. Hij zal hetzelfde gebaar in uw richting maken.

Block
Meer nog dan de dunk en de driepunter wordt tegenwoordig een Block uitbundig bejubeld. Daar heeft de commissie geen probleem mee, maar realiseert u zich dat de mooiste blocks niet de tribune in gaan, maar in handen komen van een teamgenoot.
Basketbal is een veel leukere sport dan voetbal. Uiteraard preken we nu voor eigen parochie. Maar het kost niet veel moeite om goede ambassadeurs te zijn. Laatst zagen wij bijvoorbeeld de heer Robben in zijn eentje een rondje lopen na een voetbalinterland. Bij basketbal doen wij dat met z’n allen. Dat deed u al, en ga alstublieft zo door.

Language
A special word of welcome for the foreign players. Great that you have chosen Holland! Please make an effort to learn our language a little bit. By now, your Dutch teammates will have probably taught you some of it, but beware as they will likely be the dirty words. Before you know it, you’ll be asking the referee to perform a sexual act when all you wanted was to wish him or her a good game.
Our basketball arenas may look a bit different than what you are used to. That’s not the clubs’ fault, but more often than not that of the (local) government, as they only seem to be interested in what you call soccer. Still, in Groningen and Den Bosch there are good arenas, Zwolle is very comfortable, in the barn in Leiden it’s at least ‘gezellig’ (look it up in your dictionaries) and Den Helder and Weert, well, we’re just happy that they are in the league. Hopefully you’ll still be here at the end of the season. If not, it doesn’t necessarily mean you have failed as a basketball player. Oftentimes it means that your club made the wrong choices.
For now (and hopefully longer), enjoy your time here.

Allen bedankt voor de aandacht en maak er een mooi seizoen van. De commissie heeft er zin in.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.