CP3 by Basketball Totaal

Ook Leiden start sterk in play-offs

Regerend landskampioen Zorg en Zekerheid Leiden is indrukwekkend begonnen aan de kwartfinales van de play-offs. Stelden de Leidenaars afgelopen weekeinde met een niet al te ruime overwinning op Landstede Basketball Zwolle de vierde plek op de ranglijst veilig, vanavond kreeg Landstede de meeste hoeken van de Vijf Meihal te zien: 77-58. Alleen in de competitiewedstrijd tegen Groningen (55-72) maakte Landstede dit seizoen minder punten. Voor rust (46-28) had Leiden Zwolle feitelijk al op de knieën. Bij Leiden zaten Whit Holcomb-Faye en (uiteraard) Josh Duinker dik in de dubbele cijfers met respectievelijk 20 en 17 punten. Voor Zwolle haalden J.T. Tiller (11), Nikki Hulzebos (11) en Kenrick Zondervan (10 punten) de dubbele cijfers net.

Wat vooraf een mooi affiche leek te gaan worden, werd uiteindelijk helemaal niets. Er was maar één ploeg, die wilde spelen en dat was de thuisploeg.

In de eerste helft speelde Leiden gedurende de tweede periode Landstede volledig van het veld. De voorsprong liep toen al op richting de twintig punten. Dat was vooral te danken aan Whit Holcomb-Faye, die tien punten op rij maakte. Eind eerste helft stond de Leidse guard daardoor al op 18 punten. In de tweede helft kwamen daar ‘slechts’ twee punten bij, mede doordat Holcomb-Faye in het vierde kwart niet meer in het veld hoefde te komen. Naast zijn twintig punten had Holcomb-Faye ook 4 assist in slechts 18 minuten speeltijd.

Vanaf het begin was direct een fel Leiden te zien. De ploeg speelde een snel en was agressief richting de basket. Binnen enkele minuten moest Zwolle-coach Van den Belt in een time-out vluchten toen Duinker al zes punten in het mandje had liggen (14-4). Dat verschil bleef op de borden staan aan het eind van de eerste periode. Vlak voor de zoemer scoorde Landstede 25-17.

Tegen het felle Leiden had Zwolle simpelweg niets te vertellen. ZZ  schoot in de eerste helft 60 procent van de driepunters raak (6 uit 10) en deed het voor ruim 52 procent vanuit het veld. Tel daarbij de 6 aanvallende rebounds die de ploeg pakte en het verschil is verklaard. Er werd door de thuisclub in de eerste helft slechts 15 keer gemist.

De tweede helft was een formaliteit. Het tempo kon naar beneden worden bijgesteld. Zwolle speelde als los zand. Er zat geen enkele drive meer in de ploeg. Landstede liet zich gewillig naar de slachtbank voeren. Eigenlijk was het Zwolle onwaardig, want de teams van Van den Belt spelen normaal gesproken veertig minuten lang met intensiteit. Het was niet aan de inzet en spirit te danken dat het verschil niet richting de veertig punten werd opgeschroefd. Via 51-34 werd het 63-40 na dertig minuten.

Dat verschil bleef op het bord staan tot halverwege het vierde kwart. Een time-out bij 67-44 was nog even het signaal om wat te dingen te proberen voor beide teams. Het maakte de wedstrijd er niet mooier op. Het publiek mocht naar huis met een 77-58 eindstand.

Het is slechts de eerste wedstrijd, maar deze wedstrijd zal Zwolle weinig tot geen hoop geven op een beter resultaat zondag. ZZ Leiden liet zeker de eerste helft zien, dat het gewoon een titelkandidaat is. Helaas voor het vele publiek was daar in de tweede helft weinig van over. Een wedstrijd met twee gezichten dus. Toch kan Van Helfteren tevreden zijn over een groot gedeelte van de wedstrijd. Zondag om drie uur is wedstrijd twee in Zwolle.

Mocht Zwolle deze winnen, dan is dinsdag de beslissende derde wedstrijd. Die wordt dan opnieuw – indien noodzakelijk – in de Vijf Meihal in Leiden gespeeld.

 

ZORG EN ZEKERHEID LEIDEN – LANDSTEDE BASKETBALL ZWOLLE  77-58  (25-17, 46-28, 63-40)

20140424 leid_zwol 4003 - Kladblok

KLIK OP DE STATS VOOR EEN VERGROTING

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.