CP3 by Basketball Totaal

Ook eens een pluim voor het NBB-Bestuur

Toen Jan van der Nat mij, volkomen onverwacht, belde met het nieuws dat iBasketball en ‘de Crew Jan van der Nat/Peter van der Velde en Consorten’ een nieuwe site aan het opzetten waren, en vroeg of ik daaraan wilde meewerken, was ik verbaasd en een ‘tikkie overrompeld’. Deze ontwikkeling had ik niet verwacht.

Tot dusver schreef ik meestal stukken als ik iets op mijn lever had, onregelmatig en over diverse onderwerpen. Ik deed dat meestal met plezier, had af en toe het idee dat ik er wel wat mee losmaakte. Soms een zinnige discussie (alhoewel dat minder vaak lukte dan de bedoeling was) en soms zelfs daadwerkelijk positieve actie bij een kleine of grotere groep mensen. Want dat is uiteindelijk toch mijn motivatie om achter de PC te kruipen voor een verhaal: positieve ontwikkelingen voor het Nederlandse basketball.

De vraag die Jan mij nu stelde, ging verder dan ‘een stukje als ik iets op mijn lever heb’. Een vaste column met als thema ‘Jeugd & Toekomst’. Daar moest ik toch even over nadenken. Het is niet iets dat je (zeker zonder opleiding als schrijver) zó maar uit je mouw schudt. Schrijven is een vak, en dus voor een anders geschoolde vrijwilliger (zoals ik) geen sinecure.

Ik heb besloten positief te antwoorden op de vraag van Jan vraag omdat:

1)    Als zo veel goede mensen samen de schouders gaan zetten onder iets nieuws voor het Nederlandse basketball, kan ik moeilijk ‘nee’ zeggen.

2)    De ‘Jeugd & Toekomst’ van het Nederlandse basketball gaan mij aan het hart, ook al vergaat de lust me (door de steeds weer optredende ellende en problemen) weleens.

3)    Zeker als we in het achterhoofd houden dat de Nederlandse economie al lang in zwaar weer verkeert, zijn er toch ook best veel positieve ontwikkelingen, zoals:

 

-Het nationale mannenteam dat uit een diepe put herrees en slechts door administratief falen niet (nu al) EuroBasket 2015 haalde.

-De jonge nationale vrouwenteams die het bijna allemaal goed doen.

-De DBL die weer met 10 teams van start gaat, waar

-Den Helder de (EIGEN!) zaal verfraaid heeft,

-Aris Leeuwarden, na een mooi seizoen en fantastische play-off-run, nu ook een nieuwe (hoofd-) sponsor heeft gevonden en (straks) ook in een verbeterde accommodatie speelt,

-BSW Weert ook een nieuwe sponsor gevonden heeft, en meer-en-meer uitgaat van een kern van Nederlandse spelers.

-Her-en-der allerlei varianten op organisaties voor talentontwikkeling ontstaan.

Etc, etc.

 

Er lijkt dus stof genoeg te liggen om het komende seizoen een column of twintig te vullen…

Maar, ik kan het niet alleen! Heb tips nodig op het gebied van ‘Jeugd & Toekomst’ om over te schrijven, en natuurlijk de medewerking van organisaties en mensen die het betreft.

Dus: weet u een onderwerp op dit gebied voor een column?

Stuur deze tip direct naar mij, of via de redactie van deze site

Toen ik ooit als stukjesschrijver van start ging, was mijn kader: positieve stukjes, over onderwerpen die anderen niet veelvuldig aankaarten, discussie losmaken en kennis en beleving van (vooral) het internationale (jeugd-)basketball overdragen aan de mensen, die die vormen van basketball niet uit de praktijk kennen. Heel erg anders zal het dus niet worden, ook omdat ik van Jan de toezegging heb dat ik andersoortige verhalen via een link naar mijn eigen weblog kwijt kan.

Positiviteit: o-zo belangrijk voor (zowel ‘Jeugd’ als ‘Toekomst’ van) het Nederlandse basketball.

Daarom als afsluiting een pluim voor het bestuur van de NBB, meestal de ‘Kop van Jut’ voor alles dat verkeerd gaat. Waarom? De NBB nam, tegen de stroom in, een beslissing die (m.i.) al lang genomen had moeten worden: de samenvoeging van de ‘eerste-fase’ vrouweneredivisie met de promotiedivisie. Voor een gezonde toekomst van elke topklasse, is doorstroming erg belangrijk. Niet alleen van spelers naar clubs in zo’n klasse, maar ook van clubs. De eredivisie vrouwen raakte de laatste jaren alleen maar clubs kwijt en het gat naar de promotiedivisie werd alleen maar groter. Deze samenvoeging keert die tendens hopelijk. De eerste reacties lijken positief. Laten we hopen dat deze ontwikkeling het vrouwen-clubbasketball zo’n positieve impuls geeft, dat we weer kunnen groeien naar goed gevulde competities, met perspectief voor de toekomst!

Meer basketball van Aart Dekker op zijn weblog

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.