CP3 by Basketball Totaal

”Onze mooie sport”

Het gaat duidelijk niet goed in de Nederlandse basketballwereld. Na een fantastische zomer behaalde oranje een EK-ticket voor het eerst in 25 jaar. Nu enkele maanden later is het een grote puinhoop in Nederland en vallen besturen en clubs over elkaar heen. In plaats van de rijen te sluiten en gezamenlijk de schouders eronder te zetten bevat de gifbeker blijkbaar een dubbele bodem. Is het einde nu eindelijk in zicht?

En het is zonde, want in plaats van het succes op te pakken van Oranje (waar eindelijk media aandacht voor was) lijken we weer bij nul beland te zijn. Oranje was van de FEB na het loslaten van het NBB bestuur, maar keert nu terug naar de NBB. De vraag nu is met welke bondscoach en onder welke omstandigheden kan hij of zij werken? De competitie is halverwege en de oud bondscoach is nog niet in veel hallen geweest. Ongetwijfeld zal hij wedstrijden bekijken (live of via beelden), maar dat lijkt me toch een knoop die nu al doorgehakt kan worden. De technische staf was een zeer goed werkend trio, dus dat moet bij elkaar blijven. En de bondscoach en een van zijn assistenten zijn het hele jaar vrij dus kunnen al een mooi programma maken. Eigenlijk hadden de internationals voor een trainingsstage bij elkaar moeten komen in de kerstperiode, zodat er alweer een EK gevoel gecreëerd kan worden. Het is zo zomer namelijk……

Ik heb geen geluiden opgevangen, dat de ploeg op enige vorm bij elkaar gaat komen helaas.

Dan is er natuurlijk de soap rondom de dames bondscoach. Hij werd na een dienstverband van bijna 30 jaar aan de kant geschoven. Een keuze, maar het was een schrok in heel Nederland. Met name de manier waarop viel totaal niet in goede aarde en nog erger is dat de bondscoach het zelf ook niet zag aankomen. En dat is nog het ergste, want je zou maandelijks met een fulltime bondscoach om de tafel moeten zitten en bespreken en vooruitkijken. De vraag is nu of Meindert voorgoed weg is bij Oranje of de NBB. Van Veen voelt zich terecht beschadigd en ook de oranje internationals staan als een blok achter ”hun”  coach. Kortom dat is niet lekker beginnen voor de nieuwe bondscoach of het moet Braal zijn. Hij staat er goed op bij de meeste dames en zal steun krijgen van Van Veen. En dat zal van doorslaggevende mate zijn. Andere kandidaten zijn ongetwijfeld Remy de Wit en Laki Lakner. Lakner zijn relatie met de bond is op zijn zachts gezegd niet goed, maar bij de dames staat hij er goed op. En dan zal wellicht ook eindelijk Molly McDowell voor oranje gaan uitkomen. Ook voor de dames zal het tijd worden voor een beslissing, zodat er weer rust rondom oranje is.

En dan de soap Den Helder Kings en de FEB. Het laatste hoofdstuk van dit bizarre basketballjaar 2014. Den Helder leefde op te grote voet en donderde er keihard vanaf. Het is een lastige situatie in Den Helder omdat er leugens en halve waarheden door elkaar heen lopen. Als je het zonder emotie bekijkt, zou je moeten zeggen opdoeken en opnieuw beginnen. Maar emotie is onlosmakelijk verbonden met de sport. Zodra de bal omhoog gaat verliezen alle bestuurders realiteitszin en gaat het alleen nog maar om winnen. Eigenlijk zijn daar geen uitzonderingen op te verzinnen. En de fans hebben dit natuurlijk al helemaal. Niks mis mee, maar dan ga je wel eens dingen doen, die niet kunnen. Coaches gaan proberen die ene call mee te krijgen van de referees en bestuurders geven soms een euro teveel uit.

Laat duidelijk zijn, dat het niet betalen van de rekeningen aan leveranciers een trieste aangelegenheid is. Want in deze tijden kan duizend euro net het verschil maken tussen wel je hypotheek betalen of niet. Dus als er moedwillig schulden zijn gemaakt dan moeten die betaald worden door de verantwoordelijken zo simpel is het. Wie het ook zijn, want dat is werk voor de curator.

In het belang van het basketball in Nederland zou ik de clubs wel willen meegeven, doe er alles aan om basketball in Den Helder te behouden. Nog een club minder en we zijn helemaal terug bij af. Met alle respect maar het verschil tussen Leiden, Den Bosch en Donar is al verschrikkelijk groot. Dan komt Zwolle, die het gewoon uitstekend doet en dan de rest. Rotterdam en Aris zijn ongeveer gelijkwaardig en Weert en Amsterdam zijn goede promotiedivisie ploegen. Het valt te prijzen, dat ze eredivisie spelen want het verschil is zo groot, dat je weet dat je eraf gaat tegen de topploegen. Dit werd van de week nog eens duidelijk bij Leiden tegen Weert en dan speelde Leiden niet eens geweldig. Hier zit ik als fan niet op te wachten, want ik wil passie en strijd zien en een gevecht op leven en dood. Daar was geen sprake van en moest ik vechten om niet eerder naar huis te gaan. En dat is niet fair richting die clubs, want ze doen er alles aan om beter te worden. Het verschil is simpelweg te groot.

Kortom de competitie is geen competitie momenteel en de vraag is aan de clubs hoe gaan we dit met elkaar oplossen? Deze cirkel moet doorbroken worden, want in deze competitie gaan sponsoren hun centjes niet steken. Of gaan binnenkort weg met de centjes. En dat is zonde, want het is echt de mooiste sport van de wereld. Gelukkig heb ik de NBA nog om dat dagelijks bevestigd te krijgen.

Het bestuur van de FEB is opgestapt. De manier waarop is wellicht niet goed te noemen en er zal ongetwijfeld veel meer gebeurd zijn dan dat er naar buiten is gekomen. Dit was de bekende druppel. Vervelend want na de VEC is de FEB het tweede bestuur, dat door de clubs simpel op een zijspoor wordt gezet. En dat is niet netjes, want ook deze heren zitten er al jaren. Echt al jaren en daar mag wel iets meer met respect mee om worden gegaan. Het is voor mij de bevestiging dat er geen saamhorigheid is tussen besturen en clubs. En zolang dat er niet is, dan gaat er nooit meer wat veranderen……

Tijd voor een nieuw bestuur dus, wie erin gaat zitten is natuurlijk niet bekend, maar ik zou adviseren om de heren van Leiden (Verburg/Knijnenburg) naar voren te schuiven. Er is een stabiele basis in Leiden momenteel en wellicht kan dat over de gehele linie neergezet worden.

Ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren de komende tijd en ik hoop dat alle partijen gaan samenwerken. En dat is ontzettend moeilijk, daar ben ik mij van bewust. Ik probeer dat ook met onder andere iBasketball, maar lukt tot op heden ook niet goed. Dus daar zal ik ook kritisch naar moeten kijken, want het is wel nodig. Ook op dit niveau. Kortom voor adviezen of hulp, mail mij op [email protected]

Het is een te mooie sport, onze sport, om zomaar naar de *** te laten gaan.

Ivo Boom

 

3 reacties

  1. Ivo, het ‘mooie’ gaat er idd gauw af zo als men op deze wijze met elkaar om blijft gaan. Worden clubbegrotingen van de DBL/DWBL niet voorafgaand aan het seizoen goedgekeurd?

    En ipv de brieven die worden gestuurd van clubs naar FEB of vice versa, misschien eerst eens een paar keer om de tafel en de zaken goed uitpraten voordat je de stekker uit de ned.competitie trekt en inherent het ned.team flink benadeeld.

  2. Er wordt bovendien bij de NBB aan alle kanten in de kosten gesneden (FTE’ers weg, coach weg, vergoed. 25% omlaag, Nat.teams op de schop etc. etc.) en van de rayons wordt ook nog het positieve saldo overgeheveld naar de land.bond. Hoe zit dat eigenlijk? Wat wordt er mee gedaan?

    De bal ligt nu echt bij de NBB; pak aan, strijk de plooien glad, DH moet erin blijven, wees transparant, oplossingsgericht en heb visie voor de toekomst van het basketball.

  3. inderdaad jammer dat er elkaar keer over elkaar heen wordt gevallen. Onnodig zou je zeggen.

    Aan de andere kant, je wil toch ook niet bekend staan als de sport waar elke keer clubs doorstarten, schulden achterlaten en weer fris beginnen alsof er niets aan de hand is. Dat is competitievervalsing en je laat “de belastingbetaler” betalen. Op lange termijn is een strak licentiesysteem het beste.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.