CP3 by Basketball Totaal

Onthutsende nederlaag ZZ Leiden tegen zwakke Denen

Zorg en Zekerheid Leiden is nog geen schim van het kampioensteam van vorig seizoen. Tegen een zwak Bakken Bears, sinds jaar en dag landskampioen van Denemarken, leed het een onthutsende 61-62 nederlaag.

ZZ Leiden toonde zich aanvankelijk de minst slechte ploeg, maar het verzuimde om de Denen al voor rust op grote achterstand te zetten. In de beginfase leek Leiden nog geïnspireerd. Dunks van Jason Conrad en Worthy de Jong, de laatste vliegend naar de basket, deden het publiek even denken dat het een mooie voorstelling te zien zou krijgen. De 23-16 tussenstand na het eerste kwart was een goede afspiegeling van het krachtsverschil. Ook al gaven de Denen aan in de beginfase nog last van plankenkoorts te hebben gehad.

De voorsprong voor Leiden groeide in het tweede kwart naar 33-20, maar daarmee sloop ook heel langzaam de gemakzucht in het team. De Denen, met Aarhus 2017 als citymarketing op het shirt, gaven met een 0-9 run al een eerste waarschuwing af. In plaats dat Leiden verder uitliep, kwamen de Bears terug tot 35-29 bij de rust. Leiden gaf voor rust al 13 aanvallende rebounds weg (maar liefst 21 in totaal) en bracht zichzelf ook in de tweede helft in de problemen door slecht reboundend werk. Toch leek er na drie kwarten met een 53-40 voorsprong nog geen vuiltje aan de lucht. Het spel was dan wel heel wisselvallig, met de nodige blockshots va Conrad als een van de weinige lichtpuntjes, maar dichterbij dan 48-40 liet Leiden de Denen niet komen.

Wel haalde aanvoerder De Jong nog voor het einde van het vierde kwart op niet al te slimme wijze z’n vierde fout, waardoor de guard lang moest zitten en uiteindelijk zelfs korter dan de helft van de wedstrijd op de vloer stond. Twee driepunters van Andreas Jakobsen, direct aan het begin van de laatste periode, gaven de Denen een niet direct verwachte aansluiting en vooral het geloof dat er misschien toch iets te halen viel. Leiden hielp ‘leuk’ mee door eenvoudige kansen niet te benutten, balverlies te lijden, en vooral niet als team te spelen. Bovendien had het opvallend veel moeite met de zone press van de Denen die daarmee de aanvalsopzet van Leiden flink ontregelden.

Twee keer was de voorsprong voor Leiden nog maar drie punten, maar Joshua Duinker, een van de weinige spelers die een voldoende haalde, leek met een knap ‘linker hookje’ alsnog voor de beslissing te zorgen, 57-52. Dom balverlies van De Jong leidde echter op een slecht moment tot de derde driepunter van Jakobsen dit kwart (57-55). De guard leek vervolgens zijn fout van even daarvoor eigenhandig goed te maken (59-55), maar de Denen kwamen toch weer dichterbij na een aanvalsrebound en een drietje van Morten Sahlertz, 59-58.

Balverlies van Sean Cunningham en onbegrijpelijke missers van De Jong en Duinker onder het bord gaven de Denen zelfs de mogelijkheid om op voorsprong te komen. Dat gebeurde ook met een driepunter van Brandon Penn, 59-61. De Jong maakte in de laatste halve minuut gelijk (61-61), maar met nog 1.4 seconden op de klok beging Cunningham een stomme fout. Jakobsen benutte de tweede vrije worp en werd daarmee match winnaar voor de Denen.

Leiden mocht nog wel de bal innemen op de aanvalshelft, maar kon geen schot meer lossen, omdat Mohamed Kherrazi de bal niet bij een teamgenoot kreeg. Veelzeggend was het feestje dat de Denen, met twee Amerikanen in de ploeg, vierden samen met een kleine groep meegereisde supporters.

Zorg en Zekerheid kan het bereiken van de volgende ronde in Europa nu al bijna op z’n buik schrijven. Met drie uitwedstrijden voor de boeg wordt het een hele lastige opgave om deze thuisnederlaag tegen het zwakste team in de groep, goed te maken.

 

ZORG EN ZEKERHEID LEIDEN – BAKKEN BEARS AARHUS  61-62  (23-16, 35-29, 53-40)

20131106 leid_aarh 9001 - Kladblok

KLIK OP DE STATS VOOR EEN VERGROTING

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.