CP3 by Basketball Totaal

On the road

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Tot u spreekt deze week Jack Kerouac. Voor de nog niet bejaarde lezers: On the Road is een boek over hoe (leuk) het is onderweg te zijn, al kom je met deze samenvatting niet weg op de havo. De Orange Lions ‘diggen’ Kerouac ogenschijnlijk, want ze wonnen al hun wedstrijden buiten Nederland.

Hoewel het natuurlijk razend knap is, verbaasde het mij eigenlijk niet dat Oranje drie keer won. Wel stond ik doodsangsten uit, want voor mij wordt het pas spannend als we voor staan. ‘Dat houden we natuurlijk nooit vol!’, schreeuwt dan een onderbewust duiveltje in mijn oor. ‘Let maar op, zo meteen drie keer balverlies op rij! Mwoehaha!’
Als dat, zoals in Duitsland, dan ook echt gebeurt, ben ik toe aan een dosis kalmeringsmiddelen.

Frikadellen
Maar het spelen buiten de deur (er zijn in het Nederlands geen goede vertalingen van On the Road. Onderweg? Op verplaatsing? Op weg? In een boek over Magic Johnson werd het ooit vertaald met Langs de weg. Dat is het in ieder geval niet. Dat zijn bakjes met vette frikadellen bij een vies pompstation), biedt de nodige mogelijkheden.

Tijdens zo’n serie uitwedstrijden ben je als team nog meer op elkaar aangewezen. Minder invloeden van buitenaf, nog meer alleen maar basketbal. ‘Daar’ heb je het hotel en de speelzaal en verder niks. De buitenschoolse activiteit is een wandelingetje door de stad en dat is het vaak dan wel. Een ideale gelegenheid om nog meer naar elkaar toe te groeien, mits het allemaal niet te lang duurt want dan kunnen de irritaties toeslaan als je niet oppast. Maar een week zoals Nederland die net achter de rug heeft: prima. Vooral voor de spelers die nog in de DBL actief zijn, lijkt het me heel prettig.

Ik heb al vaker geschreven dat het voor een Nederlandse basketballiefhebber fijn is om ergens te komen waar de sport meer aanzien heeft, en aangezien dat in bijna alle landen op de wereld het geval is, is een road trip vaak een verademing. Oranje merkte dat het in eigen land nauwelijks serieus genomen wordt, toen duidelijk werd dat het Duitse nationale team wordt gesponsord door een Nederlandse bank, de naam waarvan ik hier niet ga noemen want ze hebben al genoeg gratis publiciteit gehad.
Mensen probeerden deze bank aan te sporen om ook Nederland een handje te helpen, maar ik zeg: laten we juist een concurrerende bank zover krijgen. Sponsor het team dat de Duitsers heeft verslagen (nee, niet Denemarken)! Overigens kunnen ook de Belgen er wat van. Die hebben het bedrijf Orange op hun shirts. Op welk tenue zou dat nou beter staan?

Octopus
Wat een succesvolle road trip zeg. Gelukkig mocht ik er wat van meemaken. Over de zege in de prachtige Arena van Oberhausen op de grote broer heb ik vorige week al 1250 woorden getikt, maar het kan wat mij betreft niet vaak genoeg benadrukt worden. De Duitsers waren na de nederlaag zo de weg kwijt dat ze ook meteen van Denemarken verloren. Tibor Pleiss heeft de ploeg inmiddels verlaten, om te tekenen bij Galatasaray. Scheelt weer een lange man, al vond ik dat Duitsland tegen Nederland zijn toch indrukwekkende luchtmacht niet erg goed gebruikte.
Drie dagen na ‘Oberhausen’ kreeg Oostenrijk in zijn eigen hal eventjes slaag. Wat een demonstratie van macht, de tweede helft die Nederland daar op het plankier legde. De Oostenrijkers zagen eruit of ze met een enorme octopus aan het worstelen waren. Telkens als ze een driepunter wilden nemen, raakten ze weer verstrikt in een tentakel.

Steun
Nu slaat het Oranjecircus zijn tenten weer op in Leiden. Daar waar tot nog toe de enige nederlaag werd geleden, potjandorie. Maar onze Lions zullen waarschijnlijk nu niet voor een halflege zaal hun best staan te doen. Door de goede resultaten on the road zijn opeens een stuk meer mensen (en media) geïnteresseerd geraakt en iedereen springt op de trein. Ik zag zelfs reclameborden in de stad.
Tegen Denemarken en Duitsland zal Oranje in de Vijf Meihal nu wel de steun krijgen die het verdient. Helaas heeft de trip wel wat slachtoffers geëist. Mohamed Kherrazi brak zijn neus in Duitsland en het is afwachten of en wanneer hij meedoet. Arvin Slagter staat na een glijpartij op de ijsbaan die de Oostenrijkse speelvloer was voorlopig aan de kant, helaas.

Zinderend
Zou het weer lukken? Als het nu gewaarschuwde Nederland woensdag de Denen klopt en de misère bij Duitsland houdt nog één wedstrijdje aan, dan is Oranje geplaatst voor het EK. Indien de basketbalgoden mij nog langer in spanning willen houden, en ze maken graag een dolletje met me, dan moeten de Lions zaterdag ook van Duitsland winnen om zeker te zijn, en hoeft er verder niet gerekend te worden. Twee keer een volle en zinderende Vijf Meihal graag, zodat het voor Oranje ook prettig is om thuis te komen.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.