CP3 by Basketball Totaal

Olympisch vuur

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Wat een heerlijke wedstrijd was Kroatië – Spanje. Wat leuk ook dat de Kroaten wonnen. Ik ben nu twee zomers te gast geweest in hun basketballiefhebbende land en ik voelde me daar bijzonder thuis.

Niet dat ik iets tegen de Spanjolen heb overigens, want sinds zij Leiden niet meer belegeren (3 oktober 1574) gun ik ze het allerbeste, en geniet ik ook van hun manier van basketbal spelen. Wat heb ik eveneens genoten van het commentaar en het olympisch vuur van Mart Smeets, die precies de juiste toon vond om de fraaie beelden te begeleiden.
Ik weet wel dat hij hierna met pensioen gaat/moet, maar kunnen we over vier jaartjes niet toch stiekem een ticket en hotelkamer boeken voor de grand old man? Dan is hij pas 73, moet makkelijk kunnen. Gewoon weer alleen voor het basketbal, al zou ik het ook niet erg vinden om een wielercommentator te horen die weet wat er gebeurt. Eventueel Toon als analist erbij, mocht hij niet hoeven coachen dan? Dat Mart naar Hamilton vraagt en Toon begint met Gggg…mme, alvorens een heldere analyse te geven?

Dream Team
Het kijkspel was vele malen interessanter dan de klinische manier waarop de VS van China won en waarschijnlijk alle poulewedstrijden naar zijn hand gaat zetten. U bent het, basketbalvrienden, hopelijk toch met mij eens dat we dit geen Dream Team mogen noemen? Er was maar één Dream Team, en dat was de equipe van 1992. Magic, Bird, Jordan, Malone, Ewing, Barkley, Mullin, Drexler, Robinson, Stockton, Pippen en, nou ja, ehm, Laettner.
De enige superster van die tijd die ontbrak was Isiah Thomas, de wereldguard van Detroit. Die had echter een ‘fittie’ met Jordan en de beste aller tijdens woord was wet, hoe kinderachtig hij ook kon zijn af en toe.
In 1992 mochten voor het eerst de profs meedoen. Ja, want tot die tijd namen er uitsluitend amateurs deel aan de Spelen. Right. Drazen Petrovic was natuurlijk eigenlijk overdag filiaalmanager van een supermarkt, Nikos Galis basketbalde gratis naast zijn baan als taxichauffeur in Thessaloniki en alle Spanjaarden en Italianen betaalden contributie terwijl zij bij clubs als Tracer Milano en Real Madrid speelden. Zo zijn wielrenners ook pas na 2000 doping gaan gebruiken. Maar ik dwaal af.

Progressie
Wat zou ik het NMT graag eens op de Spelen zien. Het is er nog nooit van gekomen. In 1976 waren ‘we’ er bijna. Nederland versloeg tijdens het POT in het Canadese Hamilton Brazilië (!), en was een zege op Tsjecho-Slowakije verwijderd van ‘Montreal’. Het feest na afloop/de pure uitputting (*doorhalen wat niet van toepassing is) stond in de weg van volgend succes, de Tsjechen gingen wel en Oranje niet.
Het huidige mannenteam zou wel wat steun van het NOC*NSF kunnen gebruiken en verdienen. De basketbalbond heeft een paar jaar geleden ingezet op het vrouwenbasketbal. Ik meen zelfs een keer iets van Road to Rio gelezen te hebben als slogan, en met je ambities tonen is niets mis. Helaas lijkt de progressie nu te stokken, hoewel er bij de vrouwen wel een opleidingsprogramma is. Ik word enigszins jaloers als ik naar de Nederlandse volleybalsters kijk en denk dan voortdurend, dat we zoiets in het basketbal ook wel hadden kunnen hebben, inmiddels. En als ik die Lonneke Sloetjes omhoog zie gaan (laatst smashte ze bijna een Chinese in tweeën), wil ik haar onmiddellijk een basketbaltenue aanmeten.

Gegokt
Ook heeft de bond gegokt op 3 tegen 3, zeg maar de beachvolleybal-variant van basketbal. Helaas, geen olympische sport geworden, ook niet over vier jaar. Even onder ons en het zal de leeftijd wel zijn: ik heb er niet veel mee. Ja, leuk om in de zomer te doen – ik heb ook leren basketballen op een pleintje, maar geef mij maar vijf tegen vijf over een heel veld. ‘We’ zijn er overigens wel goed in, dat 3×3, dus misschien moet ik niet zeuren.
Laatst mocht ik voor het Leidsch Dagblad de rolstoelbasketbalster Evelyn van Leeuwen interviewen. Zij begint op haar 44ste aan haar vierde Paralympics. In die tak van sport speelt Nederland wel mee om een basketbalmedaille (en draait daarvoor keurig een fulltime programma). Hoewel Smeets er geen verslag van zal doen, ben ik wel van plan te gaan kijken.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.