CP3 by Basketball Totaal

Oefenwedstrijden Oranje dames

Met een zeer uitgebreide selectie geeft bondscoach Remy de Wit komende vrijdag het startsein voor de campagne van het seniorenteam van de Orange Angels. Drie oefenwedstrijden in Amsterdam in een week tijd (vrijdag België, dinsdag en woensdag Miami) moeten hem en zijn staf inzicht geven over de mogelijkheden van alle vrouwen op weg naar de EK-kwalificatie.

Die voorronde van het Europees kampioenschap wordt volgens een andere formule gespeeld dan tot nu toe gebruikelijk. De wedstrijden worden tijdens de competitie afgewerkt. In drie plukken van twee: in november dit jaar, februari en november 2016.

Remy de Wit: “Er is deze zomer met degenen, die beschikbaar waren, getraind. Uiteraard weten we veel van de speelsters, maar deze wedstrijden moeten duidelijkheid geven voor de uiteindelijke samenstelling. Tussen nu en november gaan we dan een keuze maken uit de groep van ongeveer dertig.”

In principe is iedereen beschikbaar. Zeker voor de wedstrijden in november van dit en volgend jaar. Februari ligt wat moeilijker waar het betreft de speelsters, die in Amerika op college spelen. De Wit: “Heel Europa ligt tijdens de EK-wedstrijden plat en dus kan iedereen meedoen. We hebben met de meeste colleges in Amerika goede afspraken gemaakt voor wat betreft de novemberwedstrijden. Februari ligt moeilijker. Dan gaan de colleges richting March Madness en kunnen speelsters niet komen.”

Het betreft dan vooral de speelsters, die deze zomer zo veel indruk hebben gemaakt met de Orange Angels VU20, die een ‘wereldprestatie’ leverden door op Lanzarote derde van Europa te worden en vervolgens negende werden op het WK VU19 in Rusland.

Tijdens de oefenwedstrijden zullen speelsters als Laura Cornelius, Emese Hof en Isabella Slim niet spelen, omdat anders de belasting na de twee toptoernooien te groot wordt. Voor de eerste twee is er nog een andere reden. Beiden gaan het komende seizoen spelen voor Miami, de tegenstander op dinsdag en woensdag.

De EK-kwalificatie wordt door Remy de Wit gezien als een fase op weg naar een vaste positie bij de ploegen, die meedoen aan het EK. Net als bij de mannen het geval was, zijn de Nederlandse vrouwen al ruim 25 jaar niet van de partij op het eindbal. Dat van 2017 is een optie, maar nog geen doel. De Wit: “Uiteraard zullen we er alles aan doen om ons te kwalificeren, maar de groep is erg sterk met Frankrijk als absolute topper. Maar je weet als Nederland dat je onderaan de lijst staat en dat je bij een loting dus in elk geval een ploeg uit de top-6 treft. Wat dat betreft is Frankrijk (zilver bij het EK van dit jaar, red.) een prachtig affiche. Het is realistischer om ons te richten op het EK van 2019. Dan moeten we er bij zijn.”

Oefenwedstrijden in Sporthallen Zuid, Amsterdam:

Vrijdag  7 augustus, 19:00 uur: België
Dinsdag 11 augustus, 19:00 uur: University of Miami
Woensdag 12 augustus, 19:00 uur: University of Miami

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.