CP3 by Basketball Totaal

NL-B verliest van Litouwse NBA-mannen

Op het toernooi in Litouwen speelden de Young Lions (“Nederland B”) vandaag hun eerste wedstrijd. De mannen van bondscoach Toon van Helfteren lieten aardig werk zien, zeker ook inside, maar kwamen uiteindelijk duidelijk tekort: 84-61.

Vooral de 18-6 in het tweede kwart deed ‘Jong Oranje’ de das om. Op zich geen schande, want bij Litouwen kwam onder andere Jonas Valanciunas binnen de lijnen, de NBA-ster van de Toronto Raptors. Ook 2016-draft-pick (1e ronde) Domantas Sabonis speelde mee. Beest Valanciunas tekende 16 punten aan in 15 minuutjes (5-7 schot, 6-6 VW, 9r). De beweeglijke Sabonis (ja zeker, De Zoon Van) was niet echt op schot (4-13), maar pakte wel even 12r waarvan 6 in de aanval. Ook andere topspelers zoals Kalnietis, Maciulis, Jankunas en Javtokas, allen actief in de EuroBasket 2015-finale te Lille, kwamen ruimschoots in actie. De Litouwse coach slaagde er in, elk van de 12 spelers minstens 10 minuten te geven (en nee, er was géén overtime!).
Sabonis junior speelde overigens in de NCAA samen met Oranje-guard Bryan Alberts, bij de Gonzaga Bulldogs. Trouwens de alma mater van vader en zoon John en David Stockton.

De Nederlanders hadden het verdedigend lastig, zowel in de half-court als in de transitie. Aanvallend kwam het deels aan op het knappe schutterswerk van de nieuwbakken ZZ Leiden-guard Jessey Voorn: 5-8 voor 12p. Inside liet vooral de lange en brede Jito Kok goede dingen zien: schoten blockend, inside scorend, ook met enkele attente korte schotjes. Kok eindigde op 14p en 5r. De gekende scorer Yannick Franke was niet op dreef. Wegens een 0-5 bleef hij deze wedstrijd zonder punten. Qua balverlies deden de Nederlanders het redelijk: 18 stuks, evenveel als de Litouwers. Beide teams wisten daar goed van te profiteren: Litouwen peurde er 24p uit, NL-B 23 stuks. Ook qua punten in de bucket hield NL vrijwel gelijke tred: slechts 4 minder dan de Lee Towers (32-36).
Het verschil zat hem deels in de VW (9 pogingen meer, 6 punten meer, voor LIT), en vooral in de driepunter: Litouwen 10 (uit 27), NL slechts 3 (uit 15), dat geeft een puntenverschil van 21. Helaas zien we dat op internationaal niveau bij vrijwel alle NL ploegen. Hier moet echt als de bliksem een inhaalslag gemaakt worden. De game speelt zich voor een HEEL groot deel ver van de basket af tegenwoordig!!

Nederland is dankzij de goede prestaties van de A-ploeg in 2014 en 2015 uitgenodigd op dit toernooi.

De verdere stats vindt u hier.

Ook de overige wedstrijden van NL-B staan in Litouwen op de rol om Live te worden uitgezonden:

wo. 13 juli 17:20 NL tijd, NL – Wit-Rusland

do. 14 juli 14:40 NL tijd, NL – Venezuela

iBasketball kan geen garanties geven, dat deze streams werken.

Houdt u voor de livestats de homepage van de Litouwse bond in de gaten.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.