CP3 by Basketball Totaal

Nipte nederlaag Oranje U16 op A-EK

De Orange Lions zijn het EK in de A-groep in het snikhete Novi Sad (Servië) begonnen met een nederlaag tegen Letland. De Lions drongen nog sterk aan in het vierde kwart, maar moesten bij 77-69 toch het hoofd buigen.

Gadegeslagen door ref Antio Sinterniklaas (in functie op dit EK) en voormalig FIBA-ref Paul van den Heuvel (hier als liefhebber én als vader van Orange Lion Max) bleven de mannen van coach Wierd Goedee tot aan de rust (een 37-33 achterstand) goed bij. In de tweede helft groeide het gat echter naar maximaal 18 punten, totdat Oranje er een nette eindsprint uit perste, wat Letland tot de nodige time-outs noopte.

Nederland liet wel degelijk zien wat het kan, maar begon daar helaas te laat mee. Goede statistieken waren er bij de Lions voor Joryam Saizonou (op de foto), die in 21 minuten tekende voor 17 punten met een zeer efficiënt 7-8 schot, waaronder 2-2 driepunters. Hij voegde daar ook nog eens 5 assists en 3 steals aan toe. Waar, op Jediael Cordilia (+1) na, alle Lions een negatieve plus-minus hadden, liet Saizonou maar liefst een +17 zien.

Op de vrije worplijn schoten de Nederlanders tekort, 42% met 9-21. Letland deed het met 5-10 overigens niet heel veel beter.

Morgen wacht voor de Lions Spanje, dat momenteel GEHAKT (rust: 46-21) staat te maken van thuisland Servië. Datzelfde Servië is zondag de opponent van Oranje, dat dan ook voor het eerst in de grote hal zal spelen.
Een hal overigens, die aan de buitenkant op geen enkele manier verraadt, dat hier de beste U16 van Europa een EK aan het uitvechten zijn!

Morgen hopen we ook te spreken met de coaches Goedee en Triemstra. Uw reporter ter plaatse heeft dan waarschijnlijk ook een wat gunstiger dagindeling … door een vertraging van maar liefst vijf uur, omdat ‘de computers het niet deden’ bij Air Serbia (oftewel Air Never Again) verliep deze eerste dag nogal …. uhhhh rommelig. Wel een aparte ervaring, om met een handgeschreven (!) boarding pass door Europa te kunnen vliegen 😉

Tip van de dag: houd meneer Begarin (no. 11) van la France in de gaten!

Alle stats van NL-Letland:
https://www.fiba.basketball/europe/u16/2018/game/1008/Latvia-Netherlands

Foto: FIBA.basketball

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.