CP3 by Basketball Totaal

Nieuwe eredivisieploeg in Groningen?

uilendonarKrijgt Groningen een tweede representant in de eredivisie basketbal? Het zou zo maar kunnen. Nu studentenclub De Groene Uilen op weg lijkt naar titelprolongatie in de promotiedivisie, het één na hoogste niveau, is de vraag in het Willem Alexander-Sportcentrum: Wat nu? Er zijn twee opties: promoveren of blijven zitten waar je zit.

Coach Hans Nieboer gaat vooralsnog voor de eerste mogelijkheid, dus de stap zetten naar de eredivisie. ”We zijn het inmiddels serieus aan het overwegen. Vorig jaar waren we te laat hiermee, ook al omdat we het kampioenschap niet direct zagen aankomen. Dat is nu wel het geval en ja, ik ben van mening dat je in competitieve sport de ambities moet hebben zo hoog mogelijk te spelen. Dus een stap omhoog maken als de kans daar is, in dit geval het kampioenschap.”

Maar, beseft Nieboer ook, om dat doel te realiseren zal er nog heel wat afgepraat moeten worden. In eigen kring, maar vooral ook met de top van de universiteit. Nieboer: ”De RUG mag zich graag profileren als een sportvriendelijke universiteit, dus zeg ik: laat het maar eens zien dan. Ik denk dat wij een prima visitekaartje zouden kunnen zijn als het gaat om het uitdragen van een aantrekkelijk topsportklimaat bij de RUG. Er is ook een flinke pot geld voor topsport. Daar wordt weinig aanspraak op gemaakt, hoor ik zo links en rechts. Alleen door de roeiers van Gyas. Maar zij krijgen niet alles, hoor! Er zit nog genoeg in. Met dat geld kunnen wij een aardig eredivisieteam op de been brengen.”

Nee, Nieboer gaat niet van de toren blazen dat hij en zijn Uilen met ‘grote broer’ Donar wil gaan concurreren. ”Zeker niet, wij willen het heel anders doen. Met een eigen visie, een eigen stijl. We hebben met veel oud-Donarspelers al een aardige basis, maar als de RUG in dit verhaal meedoet, worden we aantrekkelijk voor basketballende studenten in Nederland. Die zijn er veel. In dat plaatje passen trouwens ook buitenlandse studenten, want de RUG werkt samen met tal van universiteiten in Europa en ook elders in de wereld. Via deze netwerken kunnen we laten zien dat Groningen een echte basketbalstad is, met twee clubs.”

Nieboer ziet mooie visioenen. ”Gelet op de ontwikkelingen in de eredivisie zie ik voor ons zeker geen rol in de marge weggelegd. Immers, er gaat steeds minder geld om in de eredivisie en daardoor moeten steeds meer clubs het met Nederlanders doen. Die zouden wij, als ze tenminste studeren, een studiebeurs kunnen bieden onder de vlag van de universiteit. Is toch ook een prachtige reclame voor de RUG, ja toch? Ik denk dat een tweede basketbaltopclub naast Donar veel exposure oplevert, ook landelijk. Want dat zou, althans in deze tijd, bijzonder zijn.”

Echter, alleen met financiële steun van de universiteit is Groene Uilen er nog niet. Nieboer: ”We moeten ook een organisatie opbouwen met mensen van buitenaf, zowel bestuurlijk als ook met vrijwilligers. Ik denk namelijk dat je het eredivisieteam van de Uilen in een aparte stichting moet onderbrengen, zodat al die andere, vooral recreatieve teams geen last van ons hebben. Je kunt die mensen niet verplichten om mee te helpen om wedstrijden van het eerste volgens de regels van de FEB neer te zetten. We zijn maar een vereniging van 120 leden, dus voor dat werk moeten we vrijwilligers van buiten zien aan te trekken. Maar in Groningen zitten veel echte basketballiefhebbers, dus dat moet kunnen. We gaan in het kader van logistieke zaken ook praten met de Hanzehogeschool en het Alfa Collega, Die kunnen hun studenten stageplekken bij ons aanbieden.”

Al met al denkt Nieboer dat hij met een begroting van rond de ton een waardig eredivisieteam op de been kan brengen, waarin ook plaats zal zijn voor twee Amerikaanse broodspelers. “Voor hen zie ik vooral een rol als mentor weggelegd, maar ze moeten natuurlijk wel presteren. Of beter gezegd: de kar trekken. Als we daarmee bij onze wedstrijden een mannetje of duizend trekken, ben ik dik tevreden.”

Het zou overigens niet de eerste keer zijn dat de stad met twee teams in de eredivisie van de partij was. Eerder was dat in 1979 al eens het geval. Toen was het vooral de slagroom op de taart van basketbalgoeroe Bill Pijl, die met steun van cafébaas Dick Jager een droom waarheid zag worden. Hij maakte van een schoolclubje van de Cort van der Linden MULO in precies 10 jaar tijd een heuse topclub. Met voor het overgrote deel zelf opgeleide jongens als Jeroen Talens, Albert van der Ark, Michel Houttuin en Cees Snitjer. Lang duurde het feestje van Pijl niet, precies een jaar. Toen werd er al weer gedegradeerd. Van de veertig wedstrijden werden er slechts twee gewonnen, beide keren van het in verval geraakte Rotterdam Zuid.

Hans Nieboer ziet betere perspectieven. ”Als het lukt wat ik in mijn hoofd heb, gaan we zeker voor een winstpercentage van tussen de vijftig en zestig procent.”

17 reacties

 1. Een aparte stichting. Lijkt me goed. Ik denk al langere tijd dat het eerste mannenteam (en ook het eerste vrouwenteam) moet worden gestuurd met topsportbeleid. Voor de overige teams zal dat er niet komen. De clubcultuur is niet gericht op topsport.

 2. Anne Franke Zwart

  Zou helemaal top zijn
  Kunnen de talenten welke nu topsport met studie willen combineren een uitstekende plek inde NL competitie krijgen. Ben het helemaal met Hans Nieboer eens en RUG laat het maar eens zien dat je topsport omarmt, kan op nog meer terreinen en je kunt inderdaad de studies ook aan laten sluiten op je topsporters voor onderzoek, begeleiding etc.
  Ik zou zeggen BRING IT ON

 3. Hans de Heer

  Respect voor de Uilen, maar een budget van een ton en dan ook nog twee Amerikanen willen halen? Dat kun je toch nauwelijks een aanwinst voor de DBL noemen, zeker niet in een stad waar al een topteam zetelt.

  • Als ze daarbij nog enkele Nederlandse studententalenten aan weten te trekken, zullen ze best kunnen concurreren met de ploegen in de huidige onderste regionen van de DBL. Het in het stuk genoemde winstpercentage is misschien in een eerste seizoen niet realistisch, maar als doel voor de langere termijn lijkt me daar niets mis mee.

   Ik vind het in elk geval al mooi dat er serieus wordt gekeken naar de mogelijkheden van een DBL avontuur bij de Groene Uilen. Zeker met de huidige inimini-competitie moet elk initiatief toegejuichd worden. Je mag daarbij niet verwachten dat er direct een organisatie van het niveau Den Bosch/Donar/Leiden/Zwolle op poten wordt gezet.

   • Kwantiteit is niet van belang, kwaliteit wél. De competitie wordt er met minder clubs niet slechter op. Gezien de verhoudingen van de afgelopen jaren (en ook dit seizoen) wordt het er juist beter op als het aantal ploegen in de eredivisie afneemt.

    • Bas Hendriks

     Dus als jij drie spelers hebt in je team die een bal kunnen vangen en zeven niet, dan gooi je die zeven eruit en ga je met die drie door??

     • Slechte vergelijking! Spelers moeten samenspelen. Teams spelen tegen elkaar. De competitie wint aan kwaliteit als de betere ploegen overblijven en tegen elkaar spelen. Ze hoeven niet ieder weekend te spelen. (Om te voorkomen dat je in het reguliere seizoen al 16x tegen een ploeg speelt.) Blijf vooral denken dat een wedstrijd Den Bosch tegen Apollo een topper is.

    • Een kleiner aantal teams met een groter aantal betere spelers betekent niet per se dat de competitie kwalitatief beter is. Zo hebben jongere spelers meer kansen om te spelen als je meer teams hebt en met een normaal aantal ploegen is de competitie ook veel interessanter voor het publiek. Wie zit er nu te wachten op een competitie waarin je om de drie weken tegen dezelfde ploeg speelt?

     Ik snap de kern van je idee wel, maar denk toch niet dat het zal werken.

     • Zie andere bericht. Je hoeft niet om de drie weken tegen dezelfde ploeg te spelen. Een wedstrijd per maand kan ook. In een ander weekend training met de nationale selectie. En verder 2 weekenden vrij.

      Die jongere spelers (die niet bij een eredivisieploeg terecht kunnen) kunnen spelen in de DTL of de promotiedivisie.

      Betere teams betekent een betere competitie. Meer teams betekent echt niet automatisch dat de competitie beter is dan een competitie met minder teams. Dat wordt nu nog steeds niet gezien maar de competitie stelt niets voor. Kijk naar de ranglijst. Als je dan nog durft te beweren dat het een spannende competitie is, dan is iedere discussie zinloos. En dat zeg ik tegen iedere lezen.

      Een competitie is interessant als je spannende wedstrijden te zien krijgt. Het aantal ploegen doet niet ter zake.

    • Uiteraard is de competitie nu verre van ideaal, gezien de kloof tussen top en kelder. Om dan maar te stellen dat een competitie van vier ploegen de oplossing is, is m.i. veel te kortzichtig. Eenmaal in de maand spelen? Dus eenmaal in de twee maanden een thuiswedstrijd? Op die manier krijgt publiek nul binding met een ploeg en bovendien doen spelers totaal geen wedstrijdervaring op.

     Voor een gezonde competitie (waarin o.a. talent zich kan ontwikkelen en spannende wedstrijden gespeeld worden), heb je simpelweg enige kwantiteit nodig. Je hele idee van zo’n minimale competitie is mij veel te klinisch en kunstmatig en mist elke diversiteit. Ik denk ook (en dit is misschien wel het belangrijkste) dat er heel weinig supporters en (potentiele) sponsoren zitten te wachten op een league van vier.

     • Nogmaals: publiek wil spannende wedstrijden zien. Sponsoren willen verbonden zijn aan een spannende competitie.

      Kwantiteit levert (zo blijkt uit de huidige competitie!) geen kwaliteit op.

      Kwartje valt blijkbaar niet maar … kwantiteit is echt niet hetzelfde als kwaliteit! (Zie kloof. Je spreekt jezelf tegen.)

     • Kwartje valt wel degelijk. Kennelijk is lezen lastig, want ik gaf gewoon aan dat er een groot verschil is tussen de top en de teams onderaan en dat er wat dat betreft dus werk aan de winkel is. Daar zijn we het volgens mij over eens. Ja toch, niet dan? Ik zie alleen geen heil in jouw oplossing/ideaalbeeld. En jij niet in mijn idee. Soit.

      Overigens betekent kwantiteit inderdaad niet per se kwaliteit. Kwaliteit op zijn beurt betekent niet per se spanning. Maar dat geheel ter zijde…

 4. met alle respect, Laat Uilen eerst nog maar eens kampioen worden, want voorlopig is dit toekomstmuziek, de final 4 hebben ze nog niet 1.2.3 gewonnen, Bij een positief resultaat daarvan, wens ik ze alle geluk toe in de eredivisie!

  • Je hebt helemaal gelijk realist: eerst nog maar ‘even’ kampioen worden. Echter, als het zover mag komen en je gaat pas dan nadenken over de eventuele mogelijkheid om te promoveren, ben je eigenlijk al te laat. Goed dus, dat het een en ander nu al overdacht en besproken wordt binnen de Uilen.

 5. Ik zou zeker gaan kijken! Donar is voor het grote publiek wellicht een mooie avond entertainment, maar Groene Uilen spelen goed attractief fundementaal basketball. Ik zou niet zover willen gaan als het vergelijken van NBA en NCAA maar toch..

  Het zou mooi zijn wanneer op deze manier meer jeugdspelers (ex donar DTL / RTC) door zouden kunnen stromen en ook speelminuten krijgen op hoog niveau i.p.v. een NL paspoort stoeltje op de bank hebben. En een combinatie tussen studie en sport kunnen bewerkstelligen (toch een enorm gat in Nederland wat hier ontstaan is)

  Kanttekening: Ze zouden daar eerst wel mogen investeren in een kantine, na elke uitwedstrijd helemaal in Groningen zou het geen kwaad doen om een goede kop koffie te kunnen bestellen i.p.v. een blikje soda uit een school automaat.

  • De ploeg speelt inderdaad leuk basketball. Er is een automaat waar je koffie uit kunt halen, echter heb je daar een speciale pas voor nodig. (Geen studentenkaart overigens.) Een bankpas met NFC-chip of zo. Veel bankpassen bezitten die functionaliteit (nog) niet. Heel jammer dat het nu voor veel toeschouwers onmogelijk is om voor, tijdens of na de wedstrijd een bekertje koffie te kopen.

 6. *Reactie redactie: Heren, als u haantjes wilt spelen, gaarne een hotelkamer reserveren. Een discussie is prima, maar we hebben liever niet dat we hier 54 comments gaan krijgen met zesendertig keer hetzelfde idee. Daarom even een edit. uw standpunten zijn duidelijk!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.