CP3 by Basketball Totaal

Net geen honderdklapper voor ZZ Leiden

ZZ Leiden en Landstede Zwolle maakten samen er een heerlijke partij van tijdens de open dag van ZZ Leiden. Leiden was de sterkste en won met 98-81.

Een mooi verslag op de ZZ Leiden site van de heerlijke wedstrijd met twee teams, die wel eens ver kunnen komen in de play-offs.

 

Je zou toch denken dat je tevreden achterom kunt kijken als je een oefenwedstrijd tegen Landstede Zwolle met 98-81 wint. Rogier Jansen, die zelf vindt dat hij nog moet wennen aan zijn taak – meer spelverdeler dan shooting guard – was dat nog niet echt. “Het slimme samenspel zit er nog niet echt in. We hebben wel een goede fast-break, maar op andere momenten moet het nog veel beter.”

 

Wellicht komt dat komende week, wanneer de Leidse ploeg twee wedstrijden in België speelt, dinsdag in Zonhoven tegen Limburg United en woensdag in Leuven tegen Leuven Bears. Daar gelden namelijk de Nederlandse wetten niet en dus mag Dylon Cormier (uit te spreken, zoals het er fonetisch staat), wiens werkvergunning waarschijnlijk komende week rond komt, gewoon meespelen.

Zijn ‘Leidse’ landgenoot Will Felder is er de laatste wedstrijden al wel bij en streed met Zwolles Joe Burton om de bloemen als ‘man of the match’. De denkbeeldige prijs was voor de center van Landstede. Beiden kwamen tot 24 punten, maar Burton koppelde daar liefst 19 rebounds aan. Hij kampt duidelijk met overgewicht, moet volgens de staf van de club nog tien kilo afvallen, maar zal een zeer belangrijk rol gaan vervullen in de ploeg van Herman van den Belt.

ZZ Leiden en Landstede Zwolle waren redelijk vergelijkbaar. Beide ploegen misten een Amerikaan. Leiden dus Cormier, bij Zwolle sukkelt Grant Gibbs met een lichte blessure. Aan beide kanten deden twee Nederlanders, onder wie een international, niet mee. Kasper Averink (niet fit) en Mohamed Kherrazi (rust) aan de ene kant, Leon Williams en Ewout Kloos (beiden niet fit) aan de andere kant.

Dus bleven er twee vergelijkbare teams over, die het publiek als afsluiting van de zeer geslaagde Open Dag, een lekker potje basketball voorschotelden. Het snelle spel dat ZZ-coach Eddy Casteels wil laten spelen, valt goed in de smaak bij het Leidse publiek, dat volop genoot van het spectaculaire werk van Will Felder en de driepunters, waarop de afgelopen jaren in de Vijf Meihal behoorlijk werd bezuinigd, maar waarvan er tegen Landstede liefst elf invlogen. Vier van Jeroen van der List, drie van Worthy de Jong en ook twee van Floris Versteeg, één van de jonge spelers, die van Casteels ruimschoots speeltijd krijgen in de aanloop naar het nieuwe seizoen.

Deels logisch als je tweede Amerikaan en een belangrijke Nederlander aan de kant zitten, maar deels ook door de filosofie van Casteels, die bijvoorbeeld kon wijzen op de manier zoals Leuven (zaterdag veel te sterk voor Leiden) het heeft aangepakt en nu nog slechts één Amerikaan in dienst heeft. En dat voor een Belgische ploeg…

De jonge garde (Adeola Morren, Tomas Breel, Floris Versteeg, Jan Driessen en Bas Nelemans) pakte samen 76 van de in totaal beschikbare 200 minuten. Regelmatig vertelde Casteels ze in klare taal wat er niet goed ging, maar ze kregen steeds weer een kans. Ook werden ze niet gelijk gewisseld bij een foutje. Zo mocht Tomas Breel een open lay-up missen, die hij – uit dank dat hij in het veld mocht blijven – even later compenseerde met een driepunter…

Driepunters, dunks, alley-oops en veel snelheid. Het was heel vaak heel leuk in de Vijf Meihal, waar gedurende de hele dag van alles te doen was om te laten zien dat het nieuwe basketballseizoen eraan komt. Zo’n zestig kinderen kregen les van Casteels en de spelers en konden na het voorstellen van de ploeg hun handtekeningenkaart laten vol schrijven.

De wedstrijd tegen Landstede was, zoals gezegd, een lekker toetje met werkelijk fantastische momenten. ZZ Leiden was van meet af aan de bovenliggende ploeg en scoorde heel gemakkelijk. Dat leidde tot een ruststand van 55-41 met daarna een start van de tweede helft om van te watertanden. Een run van 8-0 met driepunters van De Jong en Van der List en een alley-oop van Jansen op Felder. Omdat op een gegeven moment de vermoeidheid bij Leiden wat toesloeg, kon Zwolle een beetje terugkomen tot uiteindelijk 98-81.

Herman van den Belt maakte dat niet mee, want hij werd vlak voor de rust naar de tribune gestuurd met twee technische fouten. Een weinig vleiende opmerking aan het adres van rookie-arbiter Arnoud van Bokhoven leverde hem een technische fout op en toen hij daarna door bleef gaan, kon hij vertrekken.

Bron: ZZ Leiden

Klik hier voor de stats

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.