CP3 by Basketball Totaal

‘Nederlands basketball kon me dit weekend niet helemaal bekoren’

Nadat ik op maandag uit Italië was teruggekomen, volgde er op dinsdag een lange dag op Papendal. Overdag het Nationaal Coach Platform (NCP) met veel aandacht voor het puberbrein. Om ons te helpen om te gaan met het begeleiden van onze jeugdige talenten. ’s Avonds was er een bijeenkomst van mijn Masterclass. Het blijkt dat er in Nederland 20 bondscoaches zijn, die 4 jaar of langer bij een bond werken. Met andere woorden er is een enorm verloop en dat baart het NOC de nodige zorgen. Op die manier gaat er heel wat ‘know how’ verloren. Die 20 bondscoaches – die allen in de afgelopen jaren een Master Coach opleiding hebben gevolgd – zijn verdeeld over twee groepen, die zo’n zes keer per jaar bij elkaar komen.

Tijdens die bijeenkomst worden ze bijgeschoold en is er veel ruimte om in elkaars keuken te kijken. In mijn klas zit onder andere iemand van mountainbike, dames handbal, meerkamp atletiek, schaatsen en Gert Jan van der Linden. Deze eerste ontmoeting stond in het teken van kennismaking en het maken van een wensenlijstje wat betreft de te behandelen onderwerpen. Donderdag nog een ritje Papendal om daar te praten met een delegatie van de Braziliaanse NBB over een eventuele samenwerking.

Zaterdag werd het een dagje Utrecht en dat betekende een stukje U20 Cangeroes tegen Hoofddorp kijken, daarna de dameswedstrijd Cangeroes tegen CTO en tot slot een helftje Amazone tegen Bemmel kijken en dat alles in één en dezelfde hal, wat een weelde voor de Utrechtse basketballiefhebber. De U20 van Cangeroes wonnen met de nodige moeite, het CTO had het in de eerste helft moeilijk en Bemmel denderde vanaf de sprongbal over Amazone heen.

Op de terugweg had ik de keus tussen Probuild tegen US of in Den Helder de Kings tegen Groningen. Het werd het laatste, want ik was benieuwd hoe iedereen zich in het Helderse kamp zou gedragen. Na een prima start volgden er immers een paar nederlagen (niet allemaal verwacht) en zoals altijd wordt je in zo’n situatie getest. Blijft het bestuur achter het team staan, hoe zijn de onderlinge verhoudingen binnen de lijnen, hoe reageert de bank, hoe is de coaching, hoe reageren de zogenaamde kenners. Al met al interessant om naar te kijken. Achteraf bekeken had ik beter naar Landsmeer kunnen gaan, want daar behaalde US (in mijn ogen) een sensationele overwinning. Daar zullen ze in Bemmel heel blij van zijn geworden. Zondagmiddag speelde Den Helder thuis tegen Hoofddorp en ook in die wedstrijd bleek er weer een enorm krachtsverschil, waardoor er voor beide partijen weinig eer te behalen viel. Omdat het Nederlandse basketbal me dit weekend niet helemaal kon bekoren, toch nog eventjes wat Amerikaans basketbal gekeken via ESPN en NBA en daarna snel naar bed, want maandagmorgen om half acht staat weer de eerste training in Amsterdam gepland.

Meindert van Veen
De bondscoach

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.