CP3 by Basketball Totaal

Nederlanders in het buitenland: Kevin van Wijk.

deze week in Nederlanders in het buitenland een interview met Kevin Van Wijk.
Kevin speelt vanaf zijn 17de in het buitenland waaronder in Spanje en Amerika.
Kim Hermens ging in gesprek met hem.

 

Hoe ben je begonnen met basketbal?
Ik ben begonnen met basketbal op een hele vroege leeftijd. Mijn moeder was heel erg goed met het proberen van verschillende sporten. Mijn vader heeft ook gebasketbald en wilde niet de ouder worden die hun kind pushte om hetzelfde te gaan doen als hun vader. Dus mijn moeder heeft me naar verschillende open dagen gebracht om sporten te proberen. Nadat ik sporten had geprobeerd was basketbal toch mijn keuze geworden omdat ik wist dat mijn vader ook had gebasketbald en wilde net als hem zijn.

Voor welke clubs heb je gespeeld ?
Ik ben begonnen bij challengers in hoofddorp. Dat was mijn eerste club tot mijn 16de. Daarna heb ik een jaar voor de hoppers in Hoorn gespeeld voor 1 jaar. Daarna toen om mijn 17de ben ik verhuisd naar Spanje en heb ik 4 jaar in gran canaria gespeeld. Daarna heb ik 3 jaar in Amerika gewoond en gestudeerd en gespeeld voor Valparaiso. Na mijn ervaring daar heb ik voor Oviedo, Lugo, Melilla, Huesca en nu voor Ourense gespeeld.

Waar speel je nu basketbal? En waarom deze club?
Momenteel speel ik in Galicia in een club met de naam Ourense. Ik heb voor deze club gekozen vanwege hun project en interesse die ze in mij toonde tijdens de zomer. Ik heb vaak tegen dit team gespeeld tijdens mijn carrière in Spanje en heb van verschillende spelers die voor de coach hebben gespeeld dat hij een goede en ervaren coach was. Dat heeft geholpen met het kiezen van de club.

Wat maakt basketbal een leuke sport voor jou?
Ik denk omdat mijn vader het heeft gespeeld en probeerde zo goed als hem te worden. Ik heb altijd heel veel steun gehad van mijn ouders en dat heeft mij ook geholpen omdat zij genieten van de sport die ik speel. Ik geniet ook van de sport omdat het een hele actieve en tweezijdige sport is omdat je moet verdedigen en aanvallen en het een hoog tempo is.

Waar ben je het meeste trots op wat je tot nu toe hebt bereikt ?
Mijn doel was altijd professioneel te spelen en dat is mij gelukt. Ik denk dat ik het meest trots ben dat ik mijn doel heb bereikt en kan genieten van iets waar heel veel mensen van dromen en dat is van je hobby je werk te maken.

Hoe ziet een normale dag er voor jou uit?
Een normale dag van mij begint vaak rond 7.30-8 want dan word begin ik met een ontbijt en dan trainen wij om 10 uur. Vaak is dat een tactische training en kracht training. Dan hebben wij een training in de middag om 4 uur en dat is alleen tactisch. Tussen mijn trainingen in eet ik vaak lunch en besteed ik tijd met mijn zoon en vrouw. In de avond na de training haal ik mijn zoon op uit de crèche en dan avond eten en dan rond een uur of 11 naar bed.

Wat is het schil tussen basketbal in Nederland en waar je nu speelt?
Ik denk het grote verschil is dat het niveau hoger is en dat er op een andere manier de sport word beleefd. Vanaf een jonge leeftijd worden de spelers al goed begeleid. Ja kan het vergelijken met het voetbal van Nederland hoe de jeugd word opgeleid en dat verschil merk je op lange duur in de competitie. Jonge spelers begrijpen het spel beter en daarom moet je het spel veel meer lezen en is het tactisch een stuk ingewikkelder.

Wat hoop je dit seizoen te bereiken voor jezelf en voor het team?
Voor mij nummer 1 is dat het team goed presteert en proberen de play-offs te halen omdat ik 4 van de 5 jaren dat behaald heb en heel erg leuk is als een soort bonus van het hard werk van het hele seizoen. Op individueel niveau proberen zo goed mogelijk te laten zien wat voor soort speler ik ben en proberen een belangrijke rol in het team te worden.

Heb je tips voor kinderen die ook in het buitenland willen spelen?
Ik denk dat het belangrijk is dat als je een kans hebt dat je die pakt. Soms een hele kleine kans kan meerdere duren openen. Ik ben vroeger heel koppig geweest en heb basketbal niet serieus genomen totdat het bijna te laat was. Ik denk dat het belangrijk is dat je goed voor jezelf zorgt, goed eet, training heel serieus neemt en proberen zo veel mogelijk tijd in het basketbal te steken. Kan je na trainen nog blijven om te schieten en heb je de tijd neem die kansen omdat op de lange duur ga jij het verschil zien in het extra werk wat je hebt gedaan.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.