CP3 by Basketball Totaal

Nederland verliest onnodig van Belgie

fibalogo u20 2015De Orange Angels VU20 hebben de derde en laatste poulewedstrijd bij het EK op Lanzarote verloren van België. In een close game werd het 65-68. Nederland eindigt daardoor als tweede. Portugal wordt eerste in de groep bij winst, later vandaag, tegen Oekraïne.

Voor Nederland was de nederlaag tegen de zuiderburen er eentje met vervelende gevolgen. Het resultaat wordt namelijk meegenomen naar de tweede ronde, die nu wordt begonnen met één overwinning (op Portugal) en dus één verliespartij.

In hoeverre dat de kansen op een klassering vermindert moet uiteraard worden afgewacht, maar de volgorde van de wedstrijden in de tweede ronde oogt wat minder prettig dan voor de groepswinnaar. Het ijzersterke Spanje wacht namelijk al in de tweede wedstrijd, in plaats van in de derde. De Oranje Angels openen maandag – zondag is een rustdag – de tweede reeks van drie duels tegen Italië (21:45 uur N.T.). Op dinsdag is dan Spanje de tegenstander (19:30 uur) en Hongarije sluit de rij op woensdag (17:15 uur).

“Spanje is een zeer sterke ploeg, dus moet het gebeuren tegen Italië en Hongarije”, keek coach René van der Wielen alvast vooruit. “Morgen op de rustdag gaan we alvast kijken naar de beelden om te zien hoe we die ploegen moeten aanpakken.”

De nederlaag tegen België in Teguise kan in het hokje ‘onnodig’ worden opgeborgen. Kort na het begin van het vierde kwart stond er namelijk een voorsprong van tien punten (56-46) op het bord na een score met bonus van Elske Heerschop. Daarmee leek Nederland de touwtjes in handen te hebben.

Dat was in de eerste helft anders geweest, want na de vijf openingspunten van topscorer Laura Cornelius  kreeg België vat op de wedstrijd, kwam op 7-7 en pakte op 7-10 de eerste voorsprong. De Orange Angels hadden vervolgens lang nodig om dat verschil weg te werken. Aan het einde van het eerste kwart was met 15-20 en pas op 28-27, vier minuten voor de rust, was er weer een ‘lead change’. Halverwege was er perfect evenwicht en gingen de ploegen bij 34-34 naar de kleedkamers.

“Het was in de eerste helft niet goed, aldus Van der Wielen. “We scoorden gewoon te weinig. Over de hele wedstrijd zie je dat Laura Cornelius er 20 maakt en Emese Hof 13. Maar de rest blijft gewoon ver achter, ook in percentage. Je hebt gewoon een derde speelster nodig, die in de dubbele cijfers scoort.”

Nederland was zich uiteraard terdege bewust van het belang van een overwinning en na een poosje evenwicht kwam het gaatje, dat in die richting leek te wijzen. Aan het einde van het derde kwart was het 53-46 en had Nederland eindelijk een beetje grip op de twee belangrijkste scorers van de Belgen: An-Katrien Nauwelaers en Hind Ben Abdelkader. De laatste zou uiteindelijk topscorer in de wedstrijd worden met 26 punten, waarmee ze haar gemiddelde in het toernooi tot nu toe op 23 punten bracht.

Zoals gezegd leek het allemaal in orde te komen, toen het verschil op tien werd gebracht. Consolideren was het kernwoord vanaf dat moment, maar daarin slaagde de ploeg van René van der Wielen niet. Het team viel droog, België plaatste een 2-13 run en opeens – vier minuten voor tijd – was alles weer anders.

Van der Wielen: “We gooien het in het vierde kwart gewoon weg. We wisten dat Hind (Ben Abdulkader) veel zou scoren, maar die nummer 7 (Nauwelaers, red.) maakt gewoon te veel punten. Drie driepunters alleen al.”

Van der Wielen vluchtte in een time-out en bracht zijn belangrijkste scorers terug in het veld. Maar ook Laura Cornelius en Emese Hof konden het tij niet meer keren. Janiek van Veen gooide er dan nog wel twee vrije worpen in, maar die onderbraken slechts twee driepunters van Ben Abdelkader. Toen Anneleen De Baets vervolgens vanuit een vrije worp voor 62-66 zorgde, was het code rood voor oranje.

In de ultieme jacht op succes gooide Emese Hof er uit haar eerste poging van het toernooi een driepunter in en bleef Nederland in leven bij 65-66. Zelfs na de rake vrije worpen van Nauwelaers kwam er nog een kansje op een verlenging, maar de driepunter van Laura Cornelius miste de juiste richting: 65-68.

Van der Wielen: “Ik ben zeer teleurgesteld. We hadden de wedstrijd goed voorbereid en iedereen wist wat er gedaan moest worden. In het derde kwart en in het begin van het vierde klopte het allemaal, maar we konden het niet vasthouden. Nu beginnen wij, België en Portugal alledrie met twee punten in plaats van dat wij er vier hebben..

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.