CP3 by Basketball Totaal

Nederland MU20 wint cruciaal duel

De Orange Lions MU20 hebben via een zwaarbevochten 60-56 overwinning op Oostenrijk hun kansen op de beste acht van het EK-B in Székesfehérvar, Hongarije behouden. In een loeispannende slotfase met veel fouten, time-outs en vrije worpen bleef de ploeg van coach Ferry Steenmetz knap overeind. Maandag is Roemenië de derde tegenstander in de groep in een wedstrijd, die vermoedelijk beslissend is voor de eindstand in de groep.

In Nederland zijn we inmiddels goed op de hoogte van de kwaliteiten van supertalent Yannick Franke (foto links). In Oostenrijk was dat klaarblijkelijk niet het geval. Althans niet tot zaterdagmiddag. Nu wordt waarschijnlijk de naam van de kersverse Donar-speler met respect uitgesproken in Wenen en omgeving. Franke maakte 24 punten namens de Orange Lions MU20 en legde daarmee de basis voor de overwinning.

Oostenrijk was niet in staat om hem enigszins af te stoppen. Alleen door het maken van fouten bleek het mogelijk om scores een beetje te voorkomen. Liefst dertien keer werd er een fout op hem gemaakt. Maar ja, Yannick Franke was het afgelopen seizoen de beste Nederlandse vrije worpennemer van de DBL. Nu kwam hij achttien keer aan de lijn en gooide er vijftien in. Daarbij vier in de belangrijke slotfase, waarin overigens ook Julius van Sauers bewees de kunst van de vrije worpen te verstaan.

Die razend spannende slotfase volgde op een wedstrijd, waarin Nederland grotendeels de maat sloeg, maar in de eerste minuten van het vierde kwart in de problemen kwam door een 0-7 run van Oostenrijk, die voor een tussenstand van 49-50 zorgde.

Met precies zo’n serie van zeven punten was Oostenrijk aan de wedstrijd begonnen. De Orange Lions moesten kennelijk even warm draaien. Dat gebeurde snel, want er volgde een 9-0 run van Nederland. Oostenrijk bleef echter wel in de buurt (16-16 na het eerste kwart) en deelde af en toe wat plaagstootjes uit, maar Nederland had de regie in handen, hetgeen bijvoorbeeld bleek bij 19-19. Frerik Adriaans, Yannick Franke en Jaron Dijkhuizen tekenden op dat moment voor 25-19 op weg na een ruststand van 30-25.

“De start was niet goed”, concludeerde coach Ferry Steenmetz. “Eind tweede kwart kregen we echter het momentum, waardoor we toch met een kleine voorsprong de rust in konden gaan.”

Die marge van vijf punten werd in het derde kwart keurig geconsolideerd en aan het einde van die periode was er eigenlijk niets loos voor de Oranjeploeg. Dat veranderde echter onmiddellijk in deel vier. Oostenrijk opende dat kwart – net als eerder de wedstrijd – met zeven punten op rij en daarmee was er direct spanning. Bij Nederland viel even het schot niet (vijf driepunters op rij mis) en de twee ploegen ging nek-aan-nek op de finish af.

Steenmetz: “In de tweede helft hadden we de kans om betere beslissingen te nemen en door te drukken. Maar dat deden we niet, waardoor Oostenrijk terug kon komen in de wedstrijd.”

Op iets meer dan twee minuten stond Oostenrijk drie punten voor (51-54) en werd het billenknijpen op de Nederlandse bank. Franke bracht het verschil terug tot één puntje, maar verspeelde even later de bal door een loopfout en pal daarop miste Jan Driessen. Pas op 25 seconden van het einde kwam Nederland weer op voorsprong via twee vrije worpen van Julius van Sauers (55-54).

De ploeg van Ferry Steenmetz zat in de beste positie, want het team had pas twee persoonlijke fouten gemaakt en had dus nog ‘two fouls to give’ alvorens Oostenrijk naar de lijn mocht. Die twee fouten (Daan Rosenmuller en Menno Dijkstra) kwam binnen elf seconden.

Het maken van fouten gebeurde in de laatste halve minuut vaker dan wat ook. Na een steal van Vincent Nguyen maakte Georg Wolf een fout op…Franke. En dan weet je het wel. Hij gooide ze allebei raak en dat betekende een gaatje van drie voor Oranje. De Oostenrijkse coach Bernd Wimmer pakte twee time-out achter elkaar, waarna Marko Solda er 57-56 van maakte.

Dat leidde logisch tot een time-out van Steenmetz, toen Van Sauers naar de lijn mocht. Hij maakte er eentje (58-56), maar Oostenrijk kon vervolgens de aanval niet succesvol afronden. Soldo kon niet anders dan een fout maken. En wie had de bal, juist: Yannick Franke. Met ijswater in de aderen mikte hij twee keer raak: 60-56.

Volgende klus is Roemenië. Bij een overwinning op die ploeg (maandag om 20:15 uur) mogen de jonge Orange Lions meedoen met de beste acht in Székesfehévár. Drie daarvan promoveren aan het einde van het toernooi naar de A-divisie komend seizoen.

Steenmetz: “De eindfase was voor ons. We vochten terug en speelden de wedstrijd heel slim uit. Deze overwinning is een team effort. Iedereen had zijn bijdrage. Het was een verdedigende wedstrijd. Er is nog veel ruimte voor verbetering, vooral qua beslissingen om de wedstrijd te kunnen controleren. En de verdedigende rebound mag beter.”

“We willen leren en verbeteren om met elke wedstrijd te groeien naar een hoger niveau. We gaan ons nu goed voorbereiden op de wedstrijd tegen Roemenië. Die is cruciaal om de volgende ronde te bereiken en in het toernooi te blijven.”

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.