CP3 by Basketball Totaal

Nederland MU16 sluit A-EK af met winst; gesprek met Yannick Kraag

Dankzij sterk reboundwerk hebben de Orange Lions vanmiddag Georgië verslagen op het EK U16. De ploeg van coach Goedee won met 92-90.

– zie hieronder of direct hier voor het gesprek met Yannick Kraag –

Afgaande op ‘de’ geschiedenis lagen er vandaag kansen voor Oranje tegen Georgië. De landgenoten van NBA-legende Zaza Pachulia (de nemesis van Kawhi Leonard) wonnen op U16-niveau pas één keer eerder van Nederland, tegen 4 maal winst voor Oranje. Gisteren wist Georgië net niet Montenegro te verslaan. Een driepunter voor de winst en een put-back voor overtime gingen beide mis, dus het was de vraag hoe Georgië op dat verlies en misschien meer nog, de degradatie, zou reageren.

In beide kwarten van de eerste helft scoorden beide teams er lustig op los. De Orange Lions wisten beide kwarten te winnen: 26-24 en 20-19. Heel erg efficiënt ging Nederland nog steeds niet met de schoten om (46 punten tegen 39% schot is redelijk opmerkelijk). Dat werd echter gecompenseerd door uitstekend reboundend werk: 34-24, waarbij vooral het enorme aantal van 18 aanvallende rebounds voor Oranje opvalt. Guard Jaron Held liet zich reboundend weer gelden (5 in de eerste helft), en de andere guard, Milan Bosch, pakte er 6 waarvan 4 aanvallend, in die eerste helft.

De sterspeler van Georgië, de nummer 23 genaamd Aleksandre Merkviladze, scoorde 11 punten in het eerste kwart, en 0 (nul) in het tweede. Verder baarde deze vedette, die een heerlijk lui-sloffend loopje heeft met schouders die zeggen: “ik weet dat ik goed ben”, opzien door binnen enkele seconden twee keer voor de dunk te gaan, en even zovele keren te missen. Bij de tweede misdunk maakte hij dermate veel ‘Epke Zonderlands’ aan de ring, dat het hem een T-fout opleverde.

Yannick Kraag liet een sterke fase zien aan het begin van het tweede kwart. Met zijn lenige acties maakte hij in korte tijd 4 schoten uit 4 pogingen. De nog maar 15-jarige speler van Triple Threat wist uit zijn speelminuten een goed rendement te halen.

Fraai moment aan het einde van de eerste helft was de manier waarop Oranje in slechts 4.1 seconden de overkant van het veld wist te halen, waar de jonge Benicio Leons een leep runnertje losliet, dat via het glas raak plofte voor de 46-43 ruststand.

Het derde kwart was er een met twee gezichten. Benicio Leons (foto) zette zijn goede einde van de eerste helft om in een geweldig begin van de tweede. Hij leek niet te kunnen missen, met als gevolg een 9-3 run van Nederland in slechts 99 seconden tijd. Leons maakt 8 punten in twee minuten. De andere motor in deze fase was Sam Vianen, die met passjes strooide alsof hij Sinterklaas zelf was. Dit alles brengt Nederland op 59-48. Die vrij riante voorsprong smelt echter door rommelig spel. Niet dat de Georgiërs nu zo georganiseerd spelen vandaag, maar zij komen wel terug via een 5-13 run tot 64-61, nog wel in Oranje voordeel. Een prachtige spin drive op-snelheid van de flegmatieke Merkviladze noopt coach Goedee tot een time-out. Nederland schakelt over naar een zoneverdediging, wat niet kan voorkomen dat Georgië langszij komt bij 68-68.

Het vierde kwart begint voor Nederland net zo goed als het derde. In minder dan 3 minuten is er een 9-0 run voor Oranje, met goede acties van o.a. Brathwaite, Verschoor en Cordilia. Nederland kan dat hoge niveau niet helemaal vasthouden, het wordt wat slordiger. Twee loopovertredingen achter elkaar van Verschoor luiden een run van Georgië in, waarin zij diverse driepunters raak knallen. Uiteindelijk maken zij er 10 (tegen 39%), tegen 6 (26%) voor Nederland, een verschil dus van 12 punten. Met een 2punts percentage van laten we zeggen 40, moet je dus 15 schoten extra creëren, om die 12 driepunts-punten te compenseren.

Met nog 3.15 te gaan lijken de Orange Lions een veilige marge van 8 punten te hebben, maar schijnt bedriegt: Georgië komt terug tot op 1 punt, en heeft balbezit dankzij een steal op Freek Wijnands. Geukkig voor de Oranje- (nou ja, wit) hemden steelt Vianen in de post de bal terug, waarna uitblinker Cordilia inside knap scoort. De plus-3 marge wordt uiteindelijk door Leons op een nu wel veilige +4 gebracht. De prachtige score vanuit de middencirkel door Georgië komt te laat. In de 1.1 seconde die er nog rest, weet Georgië geen p. of steal meer te maken. Nederland wint zijn eerste en enige wedstrijd op dit EK in de A-groep: 92-90. Georgië verlaat het EK zonder winst. In 2019 heeft Nederland de kans om vanuit de B-groep terug te promoveren naar A-niveau.

Oranje behield de hele wedstrijd het reboundoverwicht en eindigde met maar liefst 57 stuks (24 aanvallend) tegen 40 voor Georgië. Afgezien van Pieter Buijs (die wel een prima kans creëerde en met een knappe move bij de ring uitkwam) wisten alle Nederlanders te scoren (en allemaal een field goal te maken).

Bondscoach Wierd Goedee:

“Ik ben blij dat we het toernooi met winst hebben kunnen afsluiten. Het werd toch nog even close, maar het is gelukt.
We hadden nóg agressiever kunnen spelen, een aantal keren bewogen we in de breedte, en niet in de diepte.
Georgië is een goede ploeg, ze wonnen gisteren bijna van Montenegro.
Ook ben ik blij dat Sam Vianen in de loop van het toernooi mee kon gaan doen. Vandaag speelde hij een goede all-round wedstrijd en dat heeft ons zeker geholpen.
Ik moest een aantal spelers een duidelijk signaal geven, toen ze de taken niet goed uitvoerden. Ze moesten naar de bank; dat vonden ze niet leuk. In de loop van de wedstrijd gingen zij inzien, waarom ik dat deed.

Wijnands moest ik al vrij vroeg wisselen omdat hij in foutenlast zat. Verschoor viel nuttig voor hem in. Toen Wijnands terug kwam, was hij uit zijn ritme.

Uit dit hele toernooi neem ik mee dat we sterker moeten worden, en beter moeten leren schieten. Tegen bepaalde landen, zoals Slovenië, was de schotkracht het verschil. Onze meeste spelers kunnen niet explosief omhoog vanaf twee benen, alleen vanaf één been. Dat beperkt ze bij het krachtig afronden van kansen.
Ook moeten spelers die bij hun eigen ploeg ‘de man’ zijn, leren om bij Oranje in dienst van het team te spelen.

Verder moet je een beetje geluk hebben met blessures. Als Vianen bv. tegen Letland had meegedaan, en we zouden gewonnen hebben en derde zijn geworden in de groep, dan hadden we na de poulefase minder sterke tegenstanders gehad, en hadden we betere kans gemaakt om niet te degraderen. En je moet wat geluk hebben met de lichting. Je moet als kleiner basketballland maar net voldoende goede spelers uit één geboortejaar hebben. Kijk maar naar Montenegro, een echt basketballland. Die deden het vorig jaar bij de U16 geweldig, en dit jaar vechten ze tegen degradatie. Net als bij ons, zijn zij naast die kerels met baardhaar bij de andere landen, eerder de baby’s. Dan weet je dat je nog kracht tekort komt tegen de toplanden.

Ik ben benieuwd hoe onze talenten zich verder gaan ontwikkelen. Cordilia bijvoorbeeld, als hij leert situaties en posities beter te herkennen, kan hij makkelijker en sneller inside scoren, beter verdedigen, en beter gaan passen.

We gaan nu met de coaches de eindevaluaties van de spelers maken. Dat is een flinke klus, die hebben we dan precies af als vanavond de finale begint. Daarna een korte nacht, en dan een hele vroege vlucht terug naar Nederland.
Er komen goede jeugdspelers aan, bijvoorbeeld ook bij de U18, die volgend jaar met een sterke ploeg naar het A-EK gaan.”

Stats:
Jediael Cordilia 19p (9-13), 9r, 4s, 3b; 32 eff
Oshean Brathwaite 14p (3 driep.), 5r, 5a, 3s
Benicio Leons 11p
Sam Vianen 9p, 9r, 7a, 4s

Nikoloz Gaprindashvili (zeg dat maar eens 10 keer snel achter elkaar) 24p (9-15) en 5r
Aleksandre ‘Jordan’ Merkviladze ook 24p; en 13r

Foto: FIBA.basketball

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.