CP3 by Basketball Totaal

Nederland komt tekort tegen Israel

Het is de mannen van oranje niet gelukt de tweede wedstrijd in de EK-kwalificatie in winst om te zetten. Israël was in Groningen te sterk. Het werd 57-66 voor de bezoekers. Oranje scoorde slechts vier punten in de vierde periode en dan win je simpelweg niet en al helemaal niet tegen Israël.

En dat is een streep door de kwalificatie rekening van Toon van Helfteren. Om kwalificatie af te kunnen dwingen, moeten de thuiswedstrijden in winst omgezet worden en dan een wedstrijd ‘on the road’ stelen. Dat laatste was gebeurd tegen Bulgarije dus begon Nederland vol goede moed aan de wedstrijd.

De eerste drie perioden waren de teams aan elkaar gewaagd en nam Nederland ‘gewoon’ de voorsprong 13-12 door een score van Ralf de Pagter. Nick Oudendag scoorde de 22-21 vlak voor het einde van de eerste periode en zodoende bleef oranje op voorsprong.

De tweede periode begon Israël met een 0-9 run en nam een grote voorsprong van 22-30, maar oranje bleef rustig doen waar het goed in is. Hard verdedigen en aanvallend de kansen nemen, maar het gaatje bleef continue rond de vijf punten hangen. Een score van Worthy de Jong zorgde voor de 41-45 ruststand.

41 punten in de eerste helft en dus slechts 16 in de tweede helft. Tot de score van wederom de Jong (53-53) waren de ploegen aan elkaar gewaagd, maar daarna was het Israël die verdedigend even liet zien wat het verschil tussen de Europese subtop is en het niveau van Nederland. Er ging geen bal meer door het netje bij de thuisploeg.

Met nog 4.24 in het derde kwart te gaan scoorde Oranje dus 53 punten. Daarna duurde het ruim 12 speelminuten voordat de Jong de droogte doorbrak. Israel was aanvallend ook niet bijzonder sterk, maar had wel een 0-12 op het bord gezet. Kortom de score kwam te laat en Israel speelde de wedstrijd goed uit en pakte de overwinning.

 

Topscorer aan Nederlandse zijde was Roeland Schaftenaar met 12 punten. Oudendag had 11 punten, 11 rebounds en de Jong eindigde op 10 punten. Aanvoerder Slagter was duidelijk de target van de verdediging van Israël. Slagter eindigde op slechts 2 punten. Maar had wel zijn waarden met 7 rebounds en 7 assists en 5 turnovers.

Pnini scoorde 16 punten voor Israël, Eliyahu 13 punten en NBA speler Casspi kwam ook niet verder dan 9 punten.

Er is geen man overboord voor de kwalificatie, maar winst tegen Montenegro is een must eigenlijk.

 

Foto: Christian Aarts

 

2 reacties

 1. Mark de Vries

  Ik mis nog wel wat dingen in het zeer beknopte artikel.
  Dat er een stuk meer dan 600 man op de tribune zat.
  Dat Israel niet alleen met 2 NBA-ers, maar ook met Guy Pnini van Europees clubkampioen Maccabi Tel Aviv en voormalig NBA-speler Do’r Fisher. Dit mét het perspectief van ons eigen team is dan ook voor onze jongens een enorm goede prestatie.
  Dat Nick Oudendag 2 open kansen mistte in het 4e kwart en met 2 layups van Worthy de Jong die meer verdienden en een jumpertje van Arwin Slagter midden in de bucket die op de ring stuitte had het zo maar nog langer een wedstrijd kunnen zijn.

  Tip voor de mascotte: volg de wedstrijd en kies momenten waarop je het publiek opjut om lawaai te maken omdat het team het nodig heeft.

  • Bij welk NBA team heeft Fisher dan gespeeld. Misschien ergens in het preseason, maar als het om regular season gaat, staan er toch echt nul wedstrijden achter zijn naam, ook geen contract.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.