CP3 by Basketball Totaal

NCAA wacht onvergetelijke seizoensopening

101614-FSO-CBK-LaurenHill-PI.vadapt.955.medium.0

Hill te midden van haar teamgenoten. Foto: Fox Sports

http://www.hoopscafe.com De NCAA heeft ingestemd met het verzoek van Mount Saint Joseph University om twee weken eerder dan gepland te starten met het nieuwe basketbalseizoen. Lauren Hill (19 jaar) stroomt dit jaar in als Freshman, maar heeft vanwege een hersentumor niet lang meer te leven. Vorig jaar – in 2013 – werd de hersentumor ontdekt, maar ze bleef ondanks chemotherapie en bestraling doorspelen in haar laatste highschool-seizoen. “Ik heb geen seconde gedacht aan stoppen”, aldus Lauren. In september jl. bleek uit een MRI-scan dat haar situatie dusdanig was verslechterd dat artsen dachten dat ze december niet zou overleven. Voor haar universiteit de reden om een brief te schrijven naar de NCAA met het verzoek de thuiswedstrijd van 15 november te vervroegen. Op die manier zou Lauren haar droom om uit te komen in de NCAA kunnen waarmaken. De NCAA stemde in met het verzoek en dus belooft het duel met Hiram College – op 2 november – een onvergetelijke seizoensopening te worden.

In oktober 2013 had ze nog geen idee wat haar boven het hoofd hing. Ze stond op het punt te beginnen aan haar senior-seizoen bij Lawrenceburg High School en belde met de coach van Mount Saint Joseph University om aan te geven dat ze daar het volgende seizoen graag zou willen spelen. Al snel raakte ze volledig uit vorm en begon ze last te krijgen van duizeligheid, een blauw oog en verdoofde tong. Ook botste ze zomaar tegen een teamgenoot op. Haar moeder dacht aan een hersenschudding, maar na een MRI-scan bleek er sprake te zijn van een hersentumor. De diagnose werd exact 49 dagen na haar 18e verjaardag gesteld. Het bleek te gaan om hersenstamkanker: diffuus intrinsiek ponsglioom (DIPG). Het is een zeer agressieve vorm van kanker, die voornamelijk bij kinderen voorkomt. Omdat DIPG tumoren diffuus groeien en verweven zijn met het bestaande hersenweefsel van de hersenstam, is het niet mogelijk om ze operatief te verwijderen. Mede hierdoor heeft DIPG de slechtste prognose van alle soorten kanker, met een gemiddelde overleving van ongeveer negen maanden en een 2-jaarsoverleving die minder is dan 10%.

“Ik hou van het gebrul van de menigte, het gepiep van de schoenen. Ik kan niet wachten om het veld op te gaan en #22 te dragen.”

Volgens Lauren’s vader wilde ze eigenlijk alleen maar weten of ze nog steeds kon basketballen. Dat kon, mits ze de bestraling en chemotherapie zou ondergaan. Van opgeven wilde ze niets weten en die boodschap probeerde ze ook over te brengen op haar teamgenoten. In lokale media gaf Lauren aan dat ze geen seconde heeft nagedacht over stoppen. “Ik wil me niet terugtrekken, maar vooral mijn leven blijven leiden. Ik heb er geen seconde over nagedacht te stoppen.” In het afgelopen jaar hebben ze veel dingen met het gezin ondernomen. Zo zijn ze naar de Niagara Falls en de Grand Canyon geweest en heeft Lauren ook deelgenomen aan een Make-A-Wish reis naar Hawaï.

In september jl. volgde een nieuwe MRI-scan waaruit bleek dat de tumor fors is gegroeid. De artsen gaven aan dat ze december niet meer zou overleven. Voor Lauren betekende dat vooral dat ze nog tijd had om haar NCAA-droom uit te laten komen. Op haar 19de verjaardag – op 1 oktober – hielden haar nieuwe ploeggenoten een surprise-party, waar een hoop tranen vloeiden. “Toen ik thuis kwam vertelde ik mijn ouders dat ik continu mijn wedstrijdshirt wilde aanhouden onder mijn gewone kleren. Het shirt maakt me sterk.” Hoewel ze beseft dat haar spel niet meer van het oude niveau is, wil ze in elk geval die ene wedstrijd nog in actie komen. Hiram College, de tegenstander bij de eerste thuiswedstrijd, stemde evenals de NCAA direct in met het verzoek om de wedstrijd te vervroegen.

“Ik hou van het gebrul van de menigte, het gepiep van de schoenen. Ik kan niet wachten om het veld op te gaan en #22 te dragen”, aldus Lauren Hill. “Lauren is heel speciaal”, aldus Dan Benjamin, coach van Mount Saint Joseph University. “Ze is enorm sterk en zelfs nu ze vecht tegen de dood denkt ze alleen maar aan anderen. Haar team, haar familie. Voor ons is het fantastisch dat we nu haar laatste wens kunnen laten uitkomen.”

Grote vraag naar tickets

De vraag naar tickets voor de thuiswedstrijd op 2 november is ondertussen zo groot, dat het eigen onderkomen niet aan de vraag kan voldoen. Xavier University heeft daarop aangeboden om voor deze speciale gelegenheid gebruik te maken van het Cintas Center. Vanuit het hele land stromen de steunbetuigingen binnen en vele universiteiten hebben geïnformeerd of ze bij deze wedstrijd aanwezig kunnen zijn. “We zijn erg dankbaar voor alle steun”, aldus Steve Radcliffe, directeur bij Mount. “We zijn ook enorm trots dat we Lauren kunnen helpen om haar droom waar te maken en tegelijkertijd aandacht kunnen vragen voor deze vreselijke ziekte.” De opbrengst van de kaartverkoop gaat naar een goed doel, dat onderzoek doet naar hersenstamkanker. Lauren en haar familie hebben daarbij gekozen voor The Cure Starts Now Foundation.

Kaartjes kosten 5 dollar per stuk en gaan vanaf woensdag 22 oktober in de verkoop. De wedstrijd tegen Hiram College begint zondag 2 november om 14 uur (lokale tijd).

  • Lees hier meer over haar verhaal (inclusief een video van lokaal tv-station)
  • Ook hier nog een verhaal met video

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.