CP3 by Basketball Totaal

NBB niet in beroep tegen sancties FIBA Europe

NBB – De Nederlandse Basketball Bond heeft in samenspraak met de Federatie Eredivisie Basketballclubs besloten geen beroep aan te tekenen tegen de sancties die FIBA Europe aan de NBB heeft opgelegd. FIBA Europe heeft twee zeges van het Nederlands mannenteam omgezet in reglementaire nederlagen wegens het gelijktijdig meespelen van twee vermeend genaturaliseerde spelers, daar waar het meespelen van slechts één genaturaliseerde speler is toegestaan. Nederland liep daardoor plaatsing voor de halve finales van de EK-kwalificatie mis.

Nu FIBA Europe kenbaar heeft gemaakt dat het instellen van beroep geen opschortende werking heeft en de beroepsprocedure langdurig kan uitpakken, vervalt de primaire doelstelling van het beroep. Henk Reekers, voorzitter van de FEB: “Linksom of rechtsom, wij kunnen in een beroepsprocedure geen sportieve genoegdoening halen. De uitschakeling voor de halve finales is voor de spelers en de staf van Oranje een drama en daarin kunnen wij helaas, helaas geen verandering brengen. Ook wanneer wij een eventueel beroep zouden winnen, kunnen de sportieve consequenties volgens FIBA Europe niet terug worden gedraaid.”

NBB en FEB houden onverminderd vast aan hun inhoudelijk gelijk in het dispuut over de gelijktijdige speelgerechtigdheid van Mohamed Kherrazi en Sean Cunningham. Frank Berteling, directeur van de NBB: “De FIBA beschikt inmiddels over alle benodigde papieren. Dit probleem zal zich in de toekomst dan ook niet meer voordoen. Wij zullen daar bovenop zitten.”

De inhoudelijke component van het geschil gaat echter vergezeld van een technisch-procedurele component. De technisch-procedurele twistpunten zijn onderhevig aan interpretatie, waardoor de inschatting van de haalbaarheid van een voor de NBB en FEB gunstige uitkomst van een eventuele beroepsprocedure sterk wordt bemoeilijkt.

Bovendien heeft FIBA Europe aangegeven met de NBB in discussie te willen over de problemen van de voorbije weken. De insteek van de NBB daarbij is dat de status van de betrokken spelers voor de toekomst wordt geregeld en dat de opgelegde boete van 5.000 euro komt te vervallen. NBB en FEB vinden het – ook met het oog op de toekomstige relatie met FIBA Europe – verstandiger voor die weg van dialoog te kiezen.

Afgelopen weekeinde heeft de FEB een gesprek gevoerd met bondscoach Toon van Helfteren. In dat gesprek heeft Van Helfteren aangegeven in de sportieve ontwikkelingen rond Oranje het volste vertrouwen te hebben om zich voor een langere periode te willen committeren aan de doelstellingen van het Nederlands team. Van Helfteren ziet met de huidige spelersgroep en de terugkeer van geblesseerde spelers en spelers die om andere redenen de afgelopen weken niet voor Oranje beschikbaar waren meer dan voldoende sportief perspectief om in 2014 tijdens de volgende EK-kwalificatiecyclus alsnog een ticket voor het Europees kampioenschap van 2015 in Oekraïne in de wacht te slepen.

Foto: Christian Aarts

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.