CP3 by Basketball Totaal

NBB Beker: er valt nog meer uit te halen

De NBB Beker-Finale is aanstaande – zondag 27 maart, 13:00h in het Theater van de Sport, het Landstede Sportcentrum in Zwolle.

Zorg en Zekerheid Leiden en SPM Shoeters spelen de apotheose van een competitie die verder in Nederland veelal een wat ondergeschoven kindje is.

Maar ook een competitie die de Kortste Weg naar een Prijs is, als je de kick-off van het basketball-seizoen, de Supercup, buiten beschouwing laat.

De reguliere DBL-competitie is dit seizoen een stuk leuker en interessanter dan de vorige editie – toen je met een blik op de ranglijst meer dan de helft van de wedstrijden van te voren en

zonder nadenken het juiste vakje kon invullen. In tegenstelling tot een jaar geleden is er nu veel spanning, is de ‘Top-4’ van dit seizoen eigenlijk een ‘Top-3’ – ZZ Leiden, Landstede Zwolle en Donar Groningen – waartussen de strijd om de eerste plaats hevig is en veel spannende wedstrijden oplevert, ‘struggelt’ SPM Shoeters en heeft het die strijd om plek 1 verloren, en is er ook heel veel strijd tussen de volgende drie – Challenge Sports Rotterdam, Aris Leeuwarden en Apollo Amsterdam, om de twee resterende plaatsen in de Play-Offs. Ook de wedstrijden tussen de eerste vier en de volgende drie zijn lang niet altijd een uitgemaakte zaak. En Weert wint dan weliswaar weinig, maar zorgt wel degelijk voor leuke wedstrijden.

Ook de – op de uitzendingen van Ziggo Sport aangepaste – planning van de competitie is op de een of andere manier een stuk prettiger. Tegelijk is het natuurlijk zo dat het beter zou zijn als de DBL uit meer dan de huidige acht teams zou bestaan; het zouden er tenminste 10, 12 of 14 moeten zijn.

Als we instappende en uitvallende clubs als Nijmegen/Wijchen en Den Helder buiten beschouwing laten, zijn er al jaren nauwelijks nieuwe clubs toegetreden, en op eigen kracht promoveren naar het hoogste niveau komt al helemaal weinig voor.

Het gat tussen een (goed) team in Promotie-Divisie – laat staan Eerste Divisie – en de DBL is groot, als al niet sportief, dan toch in ieder geval organisatorisch en al helemaal financieel.

Daarnaast is het reeds voor de sport gewonnen algemene basketball publiek relatief klein; het bestaat vooral uit – voormalige – basketballers, en uit lokaal publiek. Het lijkt erop dat de live-uitzendingen van Ziggo Sport een positief effect hebben op de opkomst van publiek, maar daar staat tegenover dat de kijkcijfers lijken uit te wijzen dat Ziggo Sport het totale aantal mensen dat wedstrijden van de DBL tot zich neemt weliswaar een factor vijf tot tien vergroot – wat natuurlijk niet uit te vlakken winst betekent; het houdt nog niet in dat Basketball in Nederland al is uitgegroeid tot een kijksport voor het Grote Publiek. Doorgaan op de ingeslagen weg zal dus hopelijk voortgaande langzame maar gestage groei brengen, en dat is pure winst.

Groei van het aantal DBL-clubs zou een volgende flinke stap voorwaarts in marktaandeel kunnen betekenen. Hoe krijg je dat voor elkaar?

De NBB-Beker zou een middel kunnen zijn om een stapje in die richting te maken; Eredivisie-niveau Basketball naar die plekken in Nederland brengen waar er een voedingsbodem bestaat voor nieuwe DBL-clubs.

Mijn indruk is dat er dit jaar relatief veel wedstrijden waren tussen teams uit Promo- en Eerste-Divisie en teams uit de DBL, waarvan een aantal sportief en/of wat betreft publieke en media-aandacht de moeite meer dan waard was.

Zelf zag ik Lokomotief Rijswijk vs. SPM Shoeters Den Bosch, en ik vermaakte me daar uitstekend, zie ook mijn vorige column.

Dat zette me aan het denken…

Als we de NBB-Beker-competitie analyseren dan valt het volgende op:

 • De Halve-Finales gingen tussen louter DBL-clubs – Den Bosch vs. Leeuwarden en Leiden vs. Zwolle.

 • De Kwart-Finales bestonden uit een wedstrijd tussen DBL-teams – Amsterdam vs. Zwolle – en drie ontmoetingen tussen DBL-clubs en clubs uit de lagere Divisies: Lokomotief Rijswijk vs. SPM Shoeters Den Bosch (59 – 86), Red Stars Soest vs. ZZ Leiden (44 – 101) en Solar systemen-Grasshoppers vs. Aris Leeuwarden (71 – 91), en vervolgens werden al deze wedstrijden gespeeld bij clubs van de lagere Divisies: pure Basketball-Promotie, volle zalen en veel ‘Buzz’ voor- en achteraf!

 • In de Achtste-Finales – het instap-niveau van de DBL-teams – zien we twee DBL-ontmoetingen – Basketball Stars Weert vs. ZZ Leiden (62 – 87), en Donar Groningen vs. Apollo Amsterdam (66 – 68), die nauwelijks toegevoegde waarde hadden op een regulier DBL-seizoen waarin clubs elkaar toch al vier keer treffen.

 • Maar nu wordt het interessanter: Binnenland Barendrecht vs. SPM Shoeters Den Bosch (50 – 90), Red Giants Meppel vs. Aris Leeuwarden (75 – 85), BV Hoofddorp vs. Landstede Basketbal Zwolle (32 – 130) lijken mij allemaal ontmoetingen die tenminste promotionele waarde hadden. Lokomotief Rijswijk vs. CobraNova Leidschendam-Voorburg (86 – 69) vanwege de het streekderby-gehalte zeker ook, en Solar systemen-Grasshoppers Katwijk vs. Rotterdam Basketbal (99 – 93) was natuurlijk in alle opzichten een wedstrijd waarvoor Beker-competities worden georganiseerd; ontmoeting tussen clubs van verschillende niveaus, volle zaal, en een sportieve stunt. Helaas was het tegelijk ook een wedstrijd waarin een DBL-club al na een wedstrijd was uitgeschakeld …

Ik dacht verder: “Hoe zou je meer uit dat die NBB-Beker kunnen halen, zonder dat dit grote negatieve gevolgen heeft voor andere competities, financieel, of anderszins?”

Ik bedacht het volgende:

 • Er zouden meer ontmoetingen tussen DBL-clubs en clubs uit lagere Divisies moeten komen.

 • De promotionele waarde van de DBL-teams op plekken waar een voedingsbodem bestaat voor nieuwe DBL-teams zou beter moeten worden benut.

 • De Beker-competitie zou meer eigen ruimte op de agenda moeten krijgen, zodat de wedstrijden er niet volkomen willekeurig ergens – vaak op een doordeweekse dag – ‘ingewrongen’ moeten worden; het zouden juist goed planbare ‘Events’ moeten worden voor de clubs op het lagere niveau. En dit dan zonder dat de agenda van de DBL-clubs onaanvaardbaar verslechterd wordt.

Ik kwam zodoende op het volgende model:

  • Lagere clubs spelen – eventueel ook daar weer op niveau enigszins getrapt, misschien zelfs over twee seizoenen – , totdat er 16 over zijn (ik ga hierbij voor het gemak even uit van het huidige aantal van 8 DBL-teams).

  • De 16+8 teams worden ondergebracht in 8 groepen van 3.

  • Vervolgens wordt er een Bekerronde georganiseerd die er als volgt uitziet:

  • In een voor dit doel ingeroosterd weekend, spelen steeds twee clubs uit een lagere Divisie elk een thuiswedstrijd tegen een DBL-club – die dus twee wedstrijden speelt bij een lager ingedeelde club.

  • Alleen als er door de resultaten uit de eerste twee wedstrijden nog geen beslissing is gevallen over wie winnaar van de groep is, spelen de twee clubs uit de Lagere Divisies de onderlinge – en dan dus doorslaggevende – wedstrijd. De nummer 1 van elke groep gaat verder.

  • Ook de volgende ronde van de Beker wordt in 1 weekend gespeeld, en krijgt veel PR mee – te denken valt aan een aansprekende naam, een eigen Logo, eventueel zelfs alle wedstrijden op 1 plaats – een Elite-8 dus.

  • De volgende ronde wordt in ieder geval gespeeld in een Final-4.

Zo zou de NBB-Beker-competitie een echt duidelijke identiteit krijgen, veel meer Basketball-Promotie kunnen brengen, en voor alle deelnemers – en zeker ook voor de clubs uit Lagere Divisies – extra meerwaarde krijgen.

Overigens blijf ik van mening dat het – vooral kwalitatief – goed zou zijn wanneer er ook gewerkt zou worden aan een BeNeLux-, of zelfs een North Sea League ..! Maar dat is een andere discussie …

Tenslotte wens ik een ieder een spectaculaire dag morgen, met de NBB-Beker-Finales.

Discussie over het bovenstaande?

Graag!

Log in op ibasketball.nl, of reageer via Facebook.

AART DEKKER

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.