CP3 by Basketball Totaal

NBA-legende in ziekenhuis

Harvey Pollack "Super Stat"

Dit bericht gaat over een levende legende in de NBA, van wie u misschien NOG NOOIT gehoord heeft.
We hebben het over Harvey Pollack, directeur Statistische Informatie bij de Philadelphia 76ers.
Huh? Een cijertjesman, die een legende zou zijn? That’s right. Meneer Pollack is 92 jaar jong, en werkte zelfs al voor de NBA, toen die nog de BAA heette, in 1946.

U leest het goed, hij is dus momenteel aan zijn 69e !! seizoen bezig. Eat that, Kobe.
Helaas ligt Pollack momenteel in het ziekenhuis vanwege een verkeersongeluk op Oudjaarsavond in een garage waarbij alleen zijn eigen auto betrokken was. Hij is flink gewond, maar in stabiele toestand.
OK, 69 jaar binnen dezelfde organisatie werken, dat is heel wat. Maar een legende? Ja echt, een legende. Deze man is de grondlegger van het prachtige systeem waarmee de NBA vrijwel alles wat er gebeurt binnen de lijnen, in cijfers weet te vangen. Hij publiceert er al zeer veel jaren boeken over, ontwikkelt steeds weer nieuwe analyses, combineert gegevens, en verzon termen zoals “triple double” (hoewel ook iemand anders de bedenker claimt te zijn). U wilt weten welk team het hoogste percentage sprongballen won aan het begin van een verlenging? Harvey Pollack heeft voor u het antwoord. Hij was ook de eerste die rebounds uitsplitste in verdedigende en aanvallende, en degene die van de NBA gedaan kreeg blocked shots te gaan bijhouden. De bijnaam “Super Stat” kreeg hij al in 1966.
Extra faam ontleent de kleine gigant Pollack aan die ene avond in 1962. Een zekere Chamberlain scoorde 100
(h o n d e r d) punten en Harvey noteerde ze allemaal. Hij was erbij in de kleedkamer, waar natuurlijk een feestje gevierd werd. Hij en Wilt waren goed bevriend. Er was nauwelijks pers aanwezig. Een fotograaf die er wel was, wist niet hoe hij het historische moment moest uitbeelden. Uiteraard wist Harvey raad. Hij schreef iets op een blaadje en gaf het aan Wilt. De foto van Wilt met “100” is sindsdien een icoon in de sportgeschiedenis! Net zoals Pollack dat is. Hij is (“uiteraard”) de enige in de hele NBA, die er al werkt sinds de oprichting in 1946.
Get well soon, Harvey !

(foto: Akira Suwa/Staff Photographer)

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.