CP3 by Basketball Totaal

Naismith

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Opeens was er het contact. Het hoe en waarom was me niet duidelijk, alleen wist ik meteen dat ik diende te antwoorden. Een eenvoudige basketbalverslaggever krijgt maar een keer zo’n kans.

– Is dit de sport die ik heb bedacht?
J. Naismith, Hiernamaals.

Goedendag hoogheid, wat leuk om weer eens van u te horen. Drie jaar voor uw dood was basketbal voor het eerst een olympische sport. Wat zult u trots zijn geweest. Dat had u ook niet gedacht toen u die perzikmanden aan de muur, of eigenlijk de balkons, van de gymzaal bevestigde in Springfield, 1891. Berlijn 1936 was de eerste keer en 80 jaar later winnen uw Zuiderburen in Rio. Net als toen, al speelden ze nu niet buiten in de regen en de modder en maakten de twee finalisten iets meer punten samen dan Amerika en Canada deden in Berlijn (weet u nog: 19-8).
Er is wel iets geks aan de hand. Hoewel we allemaal idolaat zijn van de bakermat van de mooiste sport aller tijden – we kunnen u niet genoeg bedanken – wilden we eigenlijk niet dat Team USA zou winnen. Dat deden ze wel, zoals u ongetwijfeld van boven heeft gezien; eigenlijk heeft u de perfecte drone. KD (tegenwoordig hebben al die gasten bijnamen) was ongenaakbaar. Het is grappig om je voor te stellen dat hij mee had gespeeld in uw tijd. Ik denk dat de duizendpuntengrens haalbaar was geweest.

Jerry Colangelo, de soort van baas van het Amerikaanse team en volgens mij in zijn eigen hoofd uw plaatsvervanger op aarde, zei dat de rest van de wereld zijn ‘act together’ moest krijgen. We helpen het basketbal in de wereld al 50 jaar, meldde hij ook nog, al is het mij onduidelijk wat er in 1966 voor een aardverschuiving plaatsvond. Maar we doen ons best.
Ik hoop ooit nog mee te maken dat Kroatië, Griekenland of Spanje bekend staat als de drievoudig olympisch kampioen. Of Nederland, maar dan moet ik waarschijnlijk vrij oud worden.

– Ik hoorde dat een van mijn volgelingen ermee ophoudt.
Mart Smeets stopt als verslaggever bij de NOS, dat klopt. De olympische basketbalfinale was zijn laatste gig. Rond eind jaren ’70 heeft hij u nog eens een prachtige brief geschreven, maar ik ga nu niet weer mijn zolder op. U mag trots zijn op hem. Zonder hem was het basketbal in mijn landje niks geworden. Mart was een van uw trouwste discipelen. En behalve dat hij mensen enthousiast wist te maken voor het basketbal, maakte hij het ook cool (ik leg het nog wel een keer uit, net als ‘vet’) om over basketbal te schrijven. Rock ’n Roll baby!

– Wat?
Sorry, laat maar.

Ik speel soms pick-up games hier met Willem van Oranje. Dan heeft hij het over oranje leeuwen of zoiets?
Een klein groepje trouwelingen probeert op de Hollandse manier uw spel te spelen. Op het moment zijn ze aan het oefenen. Ze verloren van Portugal, omdat ze in Portugal niet van Portugal mogen winnen, maar dat is logisch. Het gaat niet slecht, al hebben ze nog moeite om tegen teams te spelen die veel driepunters schieten. Vooralsnog ga ik er vanuit dat dat probleem straks wordt opgelost. Zo niet, dan krijgen ‘we’ het lastig tegen bijvoorbeeld Oostenrijk.

– Oostenrijk?
Ja, nou … Sorry, laat maar. Het is wel balen dat we die jongen van Alberts hebben moeten laten gaan. Iets met gezeur over paspoorten. Hopelijk mag hij volgend jaar wel meedoen, want het is een jongen naar uw hart.

– Willem heeft het ook soms over Leiden. Dan mompelt hij iets over een universiteit. En dat zijn arme volk medelijden moet hebben. Ik snap er niets van.
Breekt u uw briljante hoofd er maar niet over. In Leiden zijn ze het team aan het samenstellen. Of zoals een vriend het laatst enigszins vilein zei: ze zetten YouTube aan. Nu gaat het verhaal dat Felder terugkomt. Laat ik het zo zeggen: als ik Kherrazi in mijn team had, ging ik voor een andere optie. Maar goed, de nieuwe coach geeft clinics over modern basketbal. Wordt het eindelijk duidelijk allemaal.

– Modern basketbal?
Ik ga het niet proberen uit te leggen. Maar mag ik u danken? Voor alles?

– Dat mag.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.