CP3 by Basketball Totaal

Na twee weken: hoe staan de Orange Lions ervoor?

De Orange Lions hebben de tweede trainingsweek achter de rug ter voorbereiding op de EK-kwalificatiewedstrijden met Duitsland, Oostenrijk en Denemarken. Aan de selectie van coaches Toon van Helfteren en Sam Jones veranderde ten opzichte van de eerste dag eigenlijk weinig, en het heeft er alle schijn van dat dat verder zo blijft.

Alleen Ralf de Pagter, die niet fit in Leiden verscheen, moest snel het veld ruimen. Hij werd vervangen door Stefan Mladenovic. Die voegde zich bij EK-gangers Slagter, Kloof, Schaftenaar, Kherrazi, Franke en twee keer De Jong, en Koenis, Voorn, Van der Horst, Van der Mars en Alberts.

Charlon Kloof, die volgend seizoen zijn kunsten vertoont in het Macedonische Skopje, kon tegen het einde van de tweede week weer gedeeltelijk aan de teamtraining deelnemen. Oranje ging gaandeweg steeds meer vijf tegen vijf spelen tijdens de trainingssessies en de onderlinge wedstrijdjes werden ook steeds feller. De internationals werden wel een beetje rusteloos, gebrand als zij zijn op het spelen van echte duels. “Begrijpelijk, ik heb zelf ook liever wedstrijden”, zei Van Helfteren.

De bondscoach staat vooralsnog voor een dilemma. De spelerslijst is opgestuurd naar de FIBA en de verwachting is dat achter de namen van zowel Nicolas de Jong als Bryan Alberts een sterretje komt om aan te geven dat zij genaturaliseerde spelers zijn. Dit betekent dat zij weliswaar allebei bij de selectie mogen zitten, maar dat er per wedstrijd slechts een van hun twee op het scoresheet mag staan.

Mocht de FIBA beide spelers een aantekening geven, dan is het puzzelen geblazen voor de bondscoaches. Nico de Jong heeft dan wel zijn nut onder de borden bewezen maar ook Alberts maakt indruk in zijn eerste periode bij de A-selectie van Oranje. Na Kloof is bovendien de spoeling op de spelverdelerspositie wat dunnetjes.

Het nu dertien man tellende Nederland traint maandag en dinsdag nog in de Leidse Vijf Meihal, alvorens het Europa doorvliegt voor oefeninterlands. Polen is de eerste bestemming.

[foto homepage: Oranjebasketball.com]

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.