CP3 by Basketball Totaal

MU20 ORANGE LIONS 2017: De MU20-B-Divisie – Een Analyse van het Deelnemersveld, met een voorzichtige Voorspelling

Basketballschrijver en -kenner Aart Dekker volgt -bijgestaan door Jan Lievaart- voor de website van de Nederlandse Basketball Bond, iBasketball en zijn eigen Blog, de verrichtingen van Orange Lions MU20 bij het Europees Kampioenschap in de B-divisie, dat komende vrijdag (15 juli) in Oradea, Roemenië begint. Dekker, frequent bezoeker van jeugdtiteltoernooien in Europa, zal verslag doen van de wedstrijden van Nederland en ook geregeld zijn eigen visie geven op het toernooi. Hieronder zijn eerste bijdrage: een Preview op het Deelnemersveld.

De Deelnemers

Er zijn wederom 21 deelnemende landen op het Fiba-Europe MU20-Toernooi voor B-Divisie-landen. Die 21 zijn verdeeld over drie groepen van vijf, en een van zes teams. Hieronder de indeling met een korte eerste inschatting. Bij deze leeftijdscategorie zijn de meeste teams niet op hun maximaal sterkst, waar het gaat om aanwezigheid van de beste spelers; veel spelers zijn al Professional, hebben andere belangen, ook door het spelen in het buitenland -of dat nu een USA College-team, een Junior College, of bezigheden om een plekje in zo’n team te verwerven betreft- of om andere redenen is -ook blessures zijn regelmatig een reden voor afwezigheid, al is dat niet typisch voor deze leeftijdscategorie-…de meeste teams zijn niet compleet, en daardoor ook onvoorspelbaar wat betreft prestaties. Nederland mist bijvoorbeeld Sjoerd Koopmans, die tegen de DBL-Play-Offs een vervelende blessure opliep. Hij was toen nog optimistisch dat hij erbij zou kunnen zijn, dat bleek toch niet haalbaar, of in ieder geval niet zodanig dat hij in de MU20 Orange Lions van 2017 voldoende voorbereiding kon meemaken en dan een rol van betekenis zou kunnen pakken.

De landen zijn als volgt ingedeeld:

Groep-A:

Belarus, Poland, Finland, Armenia, Belgium

Eerste inval bij deze groep?

‘Arm Armenië en ook Belarus lijkt niet te benijden(Wit-Rusland) ‘; normaal gesproken geen schijn van kans…maar je weet nooit..!

Maar ook: of België, Finland -in 2016 beiden deelnemer op A-Divisie-niveau, Finland zelfs als organiserend land en met een alles behalve kinderachtige selectie!- of Polen zal dus de groepsfase op dit B-Kampioenschap niet overleven…

Maar België maakte -voor het eerst in vele jaren zonder coach Paul Vervaeck; heeft die het te druk met het samenstellen van een mooi team voor ZZ Leiden?- in de twee oefenwedstrijden in Amsterdam tegen Nederland geen sterke indruk. Mijn inschatting op het eerste gezicht van een tweede helft: best goede spelers, maar (nog?) geen erg goed team. Of speelden blessures de Belgen in die twee potten parten?

En Finland kan -na in eerste wedstrijd bij Polen-België de kat uit de boom gekeken te hebben- in de volgende twee wedstrijden al mokerslagen uitdelen, door dan zowel Polen als België al op -wellicht beslissende- achterstand te zetten.

Voorspelling van Jan Lievaart: 1) Finland,  2) Polen

Groep-B:

Slowakia, Great Britain, Russia, Azerbaijan, Netherlands

Eerste inval bij deze groep?

‘Niet echt slecht voor Nederland!’

Waarom?

Omdat IJsland Nederland vorig jaar heeft laten zien dat je zelfs niet bang hoeft te zijn van Rusland, omdat Groot Brittannië voor Nederland van de categorie ‘Altijd lastig!’ is, maar zelden van het niveau ‘Niet te doen’. Vorig jaar leek de wedstrijd tegen Groot Brittannië -de vierde, na Kosovo en Griekenland (in Chalkida, Griekenland), en Ierland- de beslissende leek te worden. Maar Nederland verloor al met beperkt verschil(58-64) tegen het steeds betere Ierland, en toen was een overwinning tegen de Britten an sich niet meer voldoende -er moest ook een flink verschil worden bewerkstelligd- dan had Nederland eventueel toch door gekund. Het werd spannend en uiteindelijk verloren de MU20 Orange Lions met 40-48 ietwat geflatteerd verloren, en dan heb je met drie verlieswedstrijden weinig meer in de melk te brokkelen.

Maar nu is de wedstrijd tegen Groot-Brittannië dus de eerste, en als dat dan ook gelijk ‘de beste’ wordt…dan loopt zo’n toernooi heel anders; dat is tenminste mijn overtuiging. IJsland verloor vorig jaar de eerste wedstrijd van een zwakkere tegenstander, pakte toen vervolgens Rusland, en Polen, en hield toen niet meer op met winnen tot aan de Verlenging (OT) van de Finale toe, en zelfs die was spannend..en, o ja; in de Halve Finale werd Griekenland in een stampvolle en kokendhete zaal OOK verslagen! De Grieken konden zich het vege lijf amper redden, omdat er sinds enkele jaren drie teams promoveren, in de wedstrijd om de Derde plaats dus.

Ik wil maar zeggen: ‘in deze groep-B is veel mogelijk, ook voor Nederland, maar -dus- ook voor de Britten, de Slowaken en -waarom niet?- voor de Azeries. En de Russen? Die ‘moeten’, zijn het eigenlijk aan hun stand verplicht ‘Eerste te worden’, en dat gaat Rusland niet altijd even goed af; vraag het maar aan de Russische Vrouwen, enkele weken terug, tegen België in wedstrijd-1 van EuroBasket Women..! Een van de twee groepen waarin een -normaal gesproken B-land- de Laatste Acht/Kwart-Finale kan gaan halen.

Voorspelling van Jan Lievaart: 1) Rusland, 2) Nederland

Groep-C:

Macedonia, Georgia, Malta, Albania, Romania

Eerste inval bij deze groep?

‘Normaal gesproken: jammer voor Malta en Albanië’ Maar wellicht zien we in dit team al wat spelers die de A-Orange Lions later deze zomer tegen gaan komen?

Macedonië en Georgië zijn favoriet voor een plekje bij de laatste acht, maar Roemenië is dan weer wel zo’n land waarvan je het nooit helemaal kunt voorspellen, en dat geldt in versterkte mate als ze thuis spelen, en dat is dus nu het geval.

Een groep van ‘Alles is mogelijk’, waar het nog weleens heel verrassend zou kunnen gaan uitpakken, of bloedspannend kan blijven tot de laatste pot?!?

Voorspelling van Jan Lievaart: 1) Macedonië,  2) Roemenië

Groep-D:

Ireland, Hungary, Croatia, Kosovo, Portugal, Moldova

Eerste inval bij deze groep?

‘Misschien geen ‘Groep des doods’, maar dan toch in elk geval ‘een moordende groep!’

In eerste instantie omdat er in deze groep dus geen Rustdagen zijn -voor niemand- het is gewoon vijf dagen achter elkaar vol aan de bak. Op papier zijn Moldavië -waarschijnlijk- en Kosovo -misschien ook- wat zwakkere teams, maar daar kan je van te voren niet vanuit gaan -zeker niet op rekenen- want dan kan het nog slecht met je aflopen tegen zo’n tegenstander..!

Kroatië was in 2016 geen superteam, maar het waren zeker ook geen koekenbakkers; ze werden in de Halve Finale uitgeschakeld voor Promotie door Montenegro -de uiteindelijke Nummer-1 -en potentieel wel een heel erg goed-/super-team, met veel grote, atletische en vaardige spelers- teveel voor Kroatië dus, en dus moeten ze ook weer aan de bak in de B-divisie voor een nieuwe kans. Hongarije is een typisch land voor de ‘aloude Volendamse Heen-en-weer’ -het kottertje dat heen en weer pendelt tussen de hoogste en de op-een-na-hoogste Divisie, maar of dat dit jaar gaat lukken, is de vraag. Wat in hun voordeel zou kunnen werken, is het feit dat Oradea twaalf luttele kilometertjes van Hongarije af ligt, dus wie weet hebben ze wel iets van thuisvoordeel. Het is in ieder geval een pittige tegenstander voor de Kroaten, Portugezen en Ieren. De Ieren, die jaar voor jaar, toch steeds dat kleine beetje dichter bij ‘echt meedoen’ komen, en vechten; vechten deden ze altijd al als de besten! Dus al met al een onvoorspelbare, zware Groep, maar wel de andere groep waarin een -normaal gesproken B-land- een kans heeft de Laatste Acht/Kwart-Finale te halen.

Voorspelling van Jan Lievaart: 1) Kroatië, 2) Hongarije

De FibaEurope-site met alles over het MU20-B-EK -wedstrijdschema, de wedstrijden zijn Live er te volgen, alle Rosters, uitslagen en standen, en nog veel meer-   —  Hier  —

Afsluitend nog even Nederland. De geluiden vanuit team en omgeving zijn redelijk positief, na de eerste twee wedstrijden zullen we een aardige indruk hebben. Maar de eerste klap is een daalder waard; alles draait dus om die eerste wedstrijd!

Nederland speelt vrijdag 14 juli de eerste wedstrijd tegen Groot-Brittannië om 19:45h lokale tijd, dat is 18:45h Nederlandse tijd.

AART DEKKER & JAN LIEVAART

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.