CP3 by Basketball Totaal

MU20 is vijfde geworden

MU20http://www.basketball.nl – De nationale mannenploeg MU20 heeft na de zure verwijzing naar plaats drie in de groep het maximale resultaat bereikt in het Europees kampioenschap in de B-divisie in Sarajevo. Na de overwinning op Cyprus speelde de jonge Oranjeploeg zondag om plaats vijf tegen Portugal en ook die wedstrijd werd gewonnen: 65-74.

Nu lijken wedstrijden om maximaal de vijfde plek misschien een soort troostduels, maar voor Nederland was dit weekeinde wel degelijk van belang om aan te tonen dat er progressie in zit. Vijfde in het EK-B was de beste prestatie in de afgelopen vier jaar en mogelijk dat er volgend jaar een nieuwe stap gemaakt kan worden richting A-divisie.

Daarin speelde Nederland een aantal jaren geleden, maar de toen verrassende promotie werd onmiddellijk gevolgd door degradatie. Wil Nederland echt verder stijgen op de Europese ladder, dan zullen de MU18 en de MU16 gelijktijdig mee moeten groeien. Beide ploegen komen later deze zomer in actie en het zou een goede zaak zijn, wanneer beide teams zich in eerste instantie zouden kunnen opwerken uit de middenmoot naar het groepje betere ploegen in hun leeftijdscategorie.

De MU20 onder leiding van Hein-Gerd Triemstra en Wierd Goedee heeft dat in elk geval de afgelopen week in Sarajevo gedaan. Het begon met een verrassende overwinning op het favoriete Oekraïne en uiteindelijk werden zeven van de acht wedstrijden gewonnen en dan is het zuur als je met zo’n record vijfde wordt. Die ene nederlaag – op de slechte dag, die nu eenmaal altijd mogelijk is in een toernooi – nekte de ploeg op weg naar de halve finales. Oekraïne, Wit-Rusland en Nederland sloten de groepsfase af met elf punten, maar in de onderlinge stand was Oranje de klos door de grote nederlaag tegen de Wit-Russen.

De gedachte dat de beide vroegere Sovjet republieken elkaar een balletje hebben toegespeeld mag je als Nederland achter in je hoofd opslaan, maar de waarheid komt natuurlijk nooit aan het licht. Beide landen streden trouwens op de slotdag om de laatste promotieplek, omdat Oekraïne in de halve finales van thuisland Bosnië en Herzegovina verloor en de Belgen te sterk waren voor Wit-Rusland. Oekraïne won met 77-62 en propmoveerde, samen met de finalisten Bosnië en Herzegovina en België, naar de A-divisie van volgend jaar.

Het siert de jonge Oranjeploeg dat er tot het einde werd geknokt voor het maximale resultaat. De teleurstelling over de nederlaag van Wit-Rusland tegen Oekraïne werd snel uit het systeem verwijderd en de jacht op plek vijf werd geopend. Die kwam er uiteindelijk via winst op Cyprus en Portugal en daar mogen ploeg en staf best tevreden mee zijn.

Tegen Portugal liep het van meet af aan goed. De eerste score van de wedstrijd was met een driepunter weliswaar voor Portugal, maar Nederland nam onmiddellijk de regie in handen en bezorgden op 5-15 de Portugezen de wetenschap dat er weinig te halen zou zijn in de laatste wedstrijd van het toernooi.

Het verschil van tien punten werd eigenlijk nauwelijks kleiner in de rest van de wedstrijd. Zonder al te veel problemen hield Oranje het gat open en alleen aan het einde van het derde kwart, bij 52-61, en na twee minuten in het laatste deel zakte het verschil even onder die tien punten.

Bij 57-65 gaf Nederland via een score van Shane Hammink, een vrije worpen van topscorer Jito Kok en een dunk van Hammink even gas, zodat het bij 57-70 alleen nog maar de vraag was wat de eindstand zou gaan worden. Dat werd 65-74 en dus konden de Oranjemannen met opgeheven hoofd de KSC Ilidza Gym van Sarajevo verlaten. In de wetenschap dat er een goed resultaat was neergezet en dat kan het Nederlandse basketball deze zomer best gebruiken.

Topscorers Nederland: Jito Kok 22 (9 reb), Mike Schilder 13, Shane Hammink 10 en Tom Koopman 8 (8 reb).

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.