CP3 by Basketball Totaal

MU20 b-EK: toen, nu, en straks

Als intermezzo een nadere beschouwing van het MU20-B-Divisie-EK 2016 in het licht van de geschiedenis van het Fiba-Europe-MU20-Basketball. Vakkundig op een rij gezet door Aart Dekker en Jan Lievaart, live vanuit Griekenland.

In mijn vorige leven -van 1999-2010- als scout/journalist van het internationale (jeugd-)basketball, was de MU20B een van mijn focuspunten; ik versloeg het allereerste MU20B-toernooi in 2005 (Varna, Bulgarije), en kwam er pas veel later achter dat de gehele MU20-categorie pas sinds rond 2000 op het programma stond. Net als de andere categorieën jeugd-EK’s werd het eindtoernooi gespeeld met twaalf deelnemende landen. Mede omdat er steeds meer landen kwamen die het jeugdbasketball voor nationale teams serieus namen -en er dus steeds meer buiten de boot vielen- begon Fiba-Europe met de A- en B-Divisie-structuur.

In 2005 was er dus sprake van 12 A-landen en een B-Divisie van -ik heb het precieze aantal deelnemers niet kunnen achterhalen- zo rond de tien teams. Dat betekent dus in 2005 ongeveer 20 deelnemende landen.

Daarna zijn er nog meer wijzigingen geweest; voor alleen de MU20-categorie ging het aantal deelnemers in de A-Divisie een aantal jaren geleden naar 20. Dat is met ingang van dit jaar weer teruggegaan naar 16. Er gold al versterkte promotie/degradatie, en omdat de knip terug naar 16 met ingang van vorig jaar werd gemaakt is de B-Divisie in 2016 met zeven (!) degradanten uit de A-Divisie absurd sterk geworden. En dat blijft nog wel even zo, omdat je met drie degradanten uit de ‘A’, en evenzovele promovendi uit de ‘B’ niet in een keer landen als Rusland, Griekenland, Kroatië, Bosnië, en Polen allemaal terug zal zien keren op A-Divisie-niveau.

Daarnaast zien we twee ontwikkelingen:

1) het aantal deelnemende teams in A- en B-Divisie samen groeit nog steeds
2) er zijn steeds meer notoire ‘zwakke broeders’

ad 1)
In 2016 spelen er 16 landen op A-niveau + 21 op B-niveau = 37 in totaal!

ad 2)
Ik postte het al eerder; eergisteren op de late avond -dan staan er toch relatief wel erg vaak prachtige/sensationele wedstrijden op het programma- waren we getuige van een geweldige stunt omdat IJsland Rusland versloeg. En niet ‘zomaar een beetje, met geluk’; nee IJsland was gewoon de betere ploeg, met een fantastische 18-jarige, 2.16m lange Tryggvi Hlinason -een geheide NBA-prospect! En daarnaast, zoals we van IJsland gewend zijn, meerdere goede perimeter-spelers zoals John Axel Gudmundsson( 1.96m, 19 jaar) – die uitpakte met 28 punten in de eerste drie kwarten en uitkwam op 32 punten, 11 rebounds, 3 assists, 5 steals en hij trok 13 PF’n (!). Van deze jongen gaan we in de toekomst ook veel horen. Daarnaast Kari Jonsson(1.92m, 18 jaar), die in het vierde kwart 10 punten maakte. Bovendien scoorde IJsland natuurlijk -zoals een breed sportpubliek in Europa zich sinds het voetbal-EK in Frankrijk realiseert- als een hecht team, een echte vechtmachine. Als team out-reboundden ze Rusland met 20, ze pakten 28 aanvallende rebounds!

Mijn vaste lezers weten dat ik een fan ben van het IJslandse Basketball; ik ging vorige zomer niet alleen voor Oranje naar het Estlandse pre-EuroBasket 2015 vierlandentoernooi, maar zeker ook om tenminste een paar wedstrijden van IJsland te kunnen bekijken.

IJsland is uniek, maar bij het voetbal scoorde ook Wales hoge ogen, en werd Portugal Kampioen van Europa. Het is een ontwikkeling die we ook in andere teamsporten zien, en die zich mijns inziens verder door zal zetten; natuurlijk zijn er grote sportlanden, of grootmachten in bepaalde takken van team-sport die relatief vaker ereplaatsen zullen ophalen dan de gemiddelde landen, en zijn er kleinere landen die juist vaker in de staart eindigen van de grote kampioenschappen.

En u als lezer moet zich realiseren dat dit feit twee kanten uitwerkt: als je eens een hele goede lichting hebt, dan kun je de wereld verrassen met een mooie klassering of zelfs een prijs, maar evenzo wordt het dus steeds moeilijker om jezelf bij de top – of zelfs maar in ‘the middle of the pack’- te handhaven.

Op de eerste rustdag stel ik voorzichtig dat je in dat licht vooralsnog de Oranje MU20-nederlaag van gisteren tegen Ierland moet bekijken …

Om duidelijker te maken dat deze ontwikkelingen zich voordoen, en de sterke bezetting van juist dit MU20-B-Toernooi in cijfers en resultaten te verbeelden, vroeg ik Jan Lievaart om alle deelnemers hier in Griekenland eens op een rijtje te zetten, en de landen in te delen in categorieën; het onderstaande is het resultaat van zijn analyse:

Basketball-grootmachten:

Griekenland – Deelname A-Div 12x (prijzen: G: 1x (2007), Z: 1x (2008)), Deelname B-Div 1x
Rusland – Deelname A-Div 12x (prijzen: G: 1x (2004), Deelname B-Div 1x

(G=goud, Z=zilver)

Overwegend-A-Divisie-deelnemers:

Kroatië – Deelname A-Div 11x, Deelname B-Div 2x (prijzen: G: 1x (2010)
Montenegro – Deelname A-Div 7x, Deelname B-Div 3x (prijzen: G: 1x (2007)

De landen die ‘Heen-en-weer’ spelen tussen A- en B-niveau:

Polen – Deelname A-Div 2x, Deelname B-Div 9x (prijzen: G: 1x (2013))
Gr. Brittannië – Deelname A-Div 2x, Deelname B-Div 9x (prijzen: Z: 1x (2013))
Bulgarije – Deelname A-Div 6x, Deelname B-Div 5x (prijzen: G: 1x (2005))
Estland – Deelname A-Div 2x, Deelname B-Div 5x (prijzen: Z: 1x (2012))
Nederland – Deelname A-Div 1x, Deelname B-Div 10x (prijzen: G: 1x (2009))
Macedonië – Deelname A-Div 1x, Deelname B-Div 5x (prijzen: Z: 1x (2008))

Middenmoters:

Portugal – Deelname B-Div 11x
Slowakije – Deelname B-Div 9x
Roemenië – Deelname B-Div 8x
Wit-Rusland – Deelname B-Div 7x
Ierland – Deelname B-Div 5x
IJsland – Deelname B-Div 3x

Staartploegen, en Nieuwe/Incidentele deelnemers:

Kosovo
Albanië
Armenië

Daarnaast valt regelmatige bezoekers van het MU20-B-Toernooi -zoals wij- ook op, dat de organisatie van het evenement steeds professioneler wordt en het er steeds beter uitziet, mede doordat er in grotere, nieuwere en beter geconditioneerde (airco) hallen wordt gespeeld.

Je kan dus de conclusie trekken dat het MU20-basketball in Europa zich nog steeds snel ontwikkelt -zowel kwalitatief als kwantitatief- en dat is een pluim aan Fiba-Europe en alle deelnemende landen waard.

Ook nieuw in een MU20B-Divisie-toernooi: de Euro 5,- die de toeschouwers kwijt zijn aan een kaartje … vervelend voor de Oranjefans (en uw scribent die assistent Jan Lievaart op de tribune heeft zitten), maar op de lange termijn een goed teken; het brengt het organiseren van deze soort toernooien in Nederland -iets wat we toch echt zullen moeten gaan doen, als we het mannen-basketball in Nederland serieus willen nemen- een stukje dichterbij …

AART DEKKER en JAN LIEVAART
Chalkida (Griekenland)

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.