CP3 by Basketball Totaal

Mitchell Plaat even terug in Leiden

Hij was één van de beste spelverdelers, die ooit rondliepen op de Nederlandse basketballvelden. In 1977 werd Mitchell Plaat ‘ontdekt’ als Amerikaan met Nederlandse roots en door Parker Leiden naar ons land gehaald. Hij zou er acht jaar spelen. Vijf in Leiden en daarna drie bij Nashua in Den Bosch.

Volgende week is hij heel even terug in het land van zijn voorouders. Op uitnodiging van Zorg en Zekerheid Leiden bezoekt hij op zaterdag 16 november de wedstrijd tegen Apollo in de Vijf Meihal. Het plan om Mitch Plaat een keertje naar Nederland te laten komen bestaat al een tijdje. Zijn drukke werkzaamheden zorgden echter steeds voor uitstel. Nu heeft de inmiddels 59-jarige Plaat een gaatje gevonden in zijn agenda.

Mitchell Plaat was in zijn tijd razend populair in Leiden en later in Den Bosch. De overgang van Parker naar aartsrivaal Nashua deed veel stof opwaaien. De fans uit die tijd waren, om het netjes te zeggen, geen vrienden. Toen in het voorjaar van 1982 een blauwe Parker-auto op het parkeerterrein van De Vinkenkamp werd gesignaleerd, terwijl de Leidse club daar die dag niets te zoeken had, was dat aanleiding om het vehikel flink te beschadigen. Ja, in die tijd had je echte basketballhooligans… Later hebben de boosdoeners hun excuses aangeboden. De auto was van… Mitchell Plaat en hij was in Den Bosch om te onderhandelen over een contract voor het seizoen erna…

Mitchell Plaat speelde acht seizoenen in Nederland, werd drie keer kampioen van ons land (één keer met Parker en twee keer met Nashua) en speelde 71 keer voor het nationale team.

Foto: Archief Parker/BS Leiden

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.