CP3 by Basketball Totaal

Missie Dutch Angels VU18 kan nog slagen

NBB – Spanje heeft de Dutch Angels VU18 geen schijn van een kans gegeven op een plaatsje in de finale van het Europees kampioenschap in Kroatië. Dat is de conclusie als je het van de sombere kant bekijkt. Positief is dat er nog altijd een medaille klaarligt. Brons weliswaar, maar ook die zou voldoen om het grote doel van de ploeg van Remy de Wit te bewerkstelligen.

De forse nederlaag (80-41), die al in het eerste kwart (27-8) gestalte kreeg, moet snel worden vergeten. Zondagavond wacht Servië voor de ploeg, die ondubbelzinnig heeft bewezen mee te kunnen doen met de Europese top.

Eerder deze week ging het drie kwarten lang prima tegen Spanje en dat gaf de burger natuurlijk moed voor de herhaling tegen de Zuid-Europeanen. Binnen tien minuten was echter duidelijk dat er een wonder nodig zou zijn om een beter resultaat tegen Spanje neer te zetten. Oranje kwam niet door de Spaanse defensie en aan de andere kant slaagden de Dutch Angels er niet in om de Spaanse aanval te beteugelen.

Pas op 3:50 van het einde van het eerste kwart maakte Laura Cornelius de eerste veldscore voor Oranje. Daarvoor waren er alleen drie vrije worpen ingegaan. Het gevolg was dat het verschil snel opliep en aan het einde van het eerste kwart was er eigenlijk al heel veel duidelijk: 27-8.

Coach Remy de Wit: “Eigenlijk was het al na vier minuten bekeken. Wij gooien er geen bal in en zij schieten honderd procent. We speelden gewoon niet goed. Er zijn geen exccuses aan te voeren, maar ik baal er wel heel erg van.”

Nederland begon vervolgens goed aan het tweede kwart. Een score van Emese Hof en een driepunter van Laura Cornelius betekenden een 0-5 en daarmee kwam Oranje een tikkeltje dichterbij Spanje. Dat kwam ook, omdat Spanje even moest zoeken naar een oplossing voor de Nederlandse zoneverdediging. Toen die gevonden was, ging Spanje weer scoren en dubbelde Nederland op 34-17.

Dat bleef zo tot aan de rust (42-20) en ook daarna bleef er een canyon gapen tussen beide ploegen. De Wit wist dat het niet meer goed zou komen en ging flink doorwisselen om zijn belangrijkste speelsters zo fit mogelijk te houden. “Ik heb in het tweede kwart mijn starters nog laten staan. Even leek het erop, maar al snel was het heel duidelijk.”

Het einde van het derde kwart kwam bij 64-33 en coach Remy de Wit (door de Engelse FIBA-commentator voortdurend Remy Vincent, naar zijn tweede voornaam, genoemd…) besloot te gaan wisselen om zijn belangrijkste speelsters zo fit mogelijk te houden voor de slotwedstrijd van het toernooi tegen Servië.

De Wit: “Het is natuurlijk een kwestie van druk en ervaring, maar we waren niet klaar voor deze wedstrijd en Spanje wel.”

Het was uiteraard in het vierde kwart een kwestie van uitspelen. Spanje stelde er kennelijk belang in om de dubbele score op het bord te zetten. Dat lukte de ploeg, die zondagavond in de finale staat tegen Frankrijk. Het werd 80-41.

Normaal heb je dan als ploeg iets om over na te denken. Nu heeft dat weinig zin. Net als vorig jaar is de vierde plaats een feit, maar de ploeg van De Wit neemt daar geen genoegen mee. ‘Missie Kroatië’ duur nog veertig minuten…

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.