CP3 by Basketball Totaal

Michiel van Beers: “Fluiten was voor mij nooit een kwestie van moeten, maar van willen “

mvbIn de week na de week van de scheidsrechter gingen wij op onderzoek uit en kwamen we bij één van de talentvollere arbiters die ons corps rijk is. Michiel van Beers uit Houten is 19 jaar maar heeft inmiddels al menig kenner enthousiast gemaakt met zijn perspectiefrijke performance.

Wie is Michiel van Beers.
Ik ben 19 jaar, kom uit Houten. Ik werk in een bakkerij. Ik rij een Peugot 107,  ben vrijgezel en basketball nu iets van 12 jaar. Begonnen bij de minis van Woodpeckers. Ik heb training gehad van Bas Theeuwen, Duncan Megens, Evelien Challis, Arne Wiggink en nog wat mensen. Sorry aan de mensen die ik vergeet nu haha, is tenslotte al zo lang geleden. Gniffel. Na vijf jaar had ik voor het eerst een fluit in mijn mond. Het was een miniwedstrijd, samen met Rob van Heesch. Lage baskets en zo, je weet wel. Ik vond dat erg leuk, en ben toen verder gegaan. Momenteel fluit ik voor het vierde jaar echt serieus. En daar is Jeroen de Boer (B-arbiter, red) mijn coach.

Wat mankeert een gezonde jongen van 12 om te gaan fluiten?
In het begin had ik heel erg het idee dat ik het gaaf vond om als klein jochie bij een herenwedstrijd te staan en dat iedereen naar mij luisterde. Zeker bij de dameswedstrijden toen werd er goed naar mij geluisterd want ik was een schattig jochie. Maar dat is er nu wel af. Het is nu wat serieuzer. Als klein jochie vond ik het leuk om wedstrijden te fluiten. Dat betekende op zaterdag om elf uur naar de hal toe, fluitje mee en ‘s avonds om elf uur weer naar huis. Dan had ik weer vijf wedstrijden gefloten haha. Het was nooit een kwestie van ‘moeten’.

Je fluit nu voor het eerste jaar Full Pool Landelijk: Hoe is dat anders ten opzichte van in het rayon?
Het niveau is hoger. Bij de bond fluiten is leuker dan in het rayon. Collega’s zijn beter, teams zijn beter. Gelukkig vind ik het ook niet vervelend om auto te rijden. Dat scheelt ook wel. Mijn eerste landelijke wedstrijd Red Stars tegen Batouwe, Meiden U20. Dat was vorig jaar al, als 50-50 scheidsrechter. Ik was best nerveus weet ik nog. Het is toch een ander niveau en andere teams. Ik had wel eens op een NK gefloten in Katwijk (U16, red) en een oefenwedstrijd dames eredivisie in Werkendam, maar echt landelijk voelt toch even anders. Op het moment dat je bezig bent was het echter al snel gewoon fluiten. De zenuwen waren weg , en het ging best lekker.

Wat is je ambitie qua fluiten??
Zo hoog mogelijk komen. Dat betekent eerst een goede bondsarbiter worden, en daarna hoop ik een Fiba Badge bij de post te mogen ontvangen. Iemand die onopvallend door het veld loopt is voor mij een goede scheidsrechter. Iemand die de wedstrijd goed kan leiden. Als beide teams tevreden zijn, dan is dat voor mij een teken dat ik goed gefloten heb. Ik heb nog wel het een en ander te leren. Mijn game management mag zeker nog beter. Soms vinden spelers me arrogant in het veld omdat ik het negeer als mensen iets tegen me zeggen, en daar wil ik bijvoorbeeld in groeien. Ik denk dat mijn sterkste punt als scheidsrechter is dat ik graag beter wil worden. Ik sta open voor tips, en gelukkig kan ik alles ook goed belopen.

Heb je een voorbeeld qua fluiten?
Jazeker! Arnoud van Bochove. De tijd en focus die hij in een wedstrijd legt vind ik mooi. Hij kijkt wedstrijden terug, laat wedstrijden filmen en bereid zich ook voor op wedstrijden met videobeelden. Dus de ploegen die zaterdag op het veld staan bij hem, bekijkt hij in de week voordien. Dat wil ik ook graag. Helaas is dat op mijn niveau niet overal dat er gefilmd wordt, maar het kijken naar de teams, en zorgen dat je op alles voorbereid bent wat er kan gebeuren is wel een heel goeie manier van voorbereiden.

Wat is de mooiste wedstrijd die je ooit gefloten hebt en waarom?
Pfoe…. Das een lastige vraag. Mijn rayonfinale van afgelopen seizoen was wel een mooie. Daarna kreeg ik te horen dat ik volledig bondsarbiter mocht worden. Deze voorbereiding heb ik een wedstrijd bij Batouwe gefloten tegen Oberhausen, en dat was een hele mooie. Heb ook bij Katwijk eentje gefloten, maar daar was ik niet heel tevreden over.

Wat is jouw grootste blunder als scheidsrechter?
Ik heb me een keer verslapen voor een wedstrijd. Dat was wel erg. Ik kwam in de negende minuut van het derde kwart binnen. Mijn collega had gezegd tegen de spelers: Als hij er voor het vierde kwart is mag hij nog meefluiten. Dat laatste kwart was heel moeilijk. Mijn collega had in zijn eentje de wedstrijd prima gecontroleerd, en toen ik erbij kwam werd dat lastig. Verder ontkom ik natuurlijk niet aan de klassieke fouten: een keer de verkeerde kant op wijzen , misschien heb ik ook wel eens verkeerde spelers een fout gegeven, dat weet ik niet.

Wanneer is je seizoen geslaagd?
Op het moment dat ik veel geleerd heb.

Als een mini van jouw club naar je toekomt, en vraagt: Heb je tips, hoe word ik een goede scheidsrechter? Wat zeg je dan?
Jazeker heb ik tips! Veel fluiten, en vragen of mensen die er verstand van hebben bij je komen kijken. Ik zou het vanaf u16 mensen aanraden. Op die leeftijd heb je beter door wat je aan het doen bent, en op die leeftijd heb je meer sociale vaardigheden, wat meer weerbaarheid.

Wat zou jij tegen het Nederlands publiek willen zeggen.
Geniet vooral van een mooie Basketballwedstrijd. Ik trek me niet echt veel aan van wat er geroepen wordt van de tribune. Als speler was ik wel lastig en riep ik wel eens wat naar scheidsrechters. Ik heb nog nooit een technische fout gehad voor praten tegen de scheidsrechter. Natuurlijk heb ik wel eens geroepen van: Ga eens fluiten man! Of: je ziet toch dat het een fout was. Ik had mezelf daar wel een technische voor gegeven als ik daar gefloten had.

Waar kunnen de lezers van onze site je de komende weken in actie zien?
Volgende week zondag in Hengelo een bekerwedstrijd tussen Twente Buzzards en Loon Lions. De week daarna op zaterdag om 16.00 uur de DTL wedstrijd tussen SPM Shoeters en Landstede Basketball.

 

2 reacties

  1. Pingback: Michiel van Beers in beeld – Officiating's Cool

  2. Pingback: Michiel van Beers on his way to the top – Officiating's Cool

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.