CP3 by Basketball Totaal

Met Kerst met z’n allen naar de Vijf Meihal!

Vroeger… Als je van basketball hield en het werd Kerst, dan kocht je kaartjes voor het Blitz Kersttoernooi van Rob Knijnenburg. Later ging je naar de Haarlem Basketball Week van Frank Voskuilen, of die nou in Haarlem, Rotterdam of Amsterdam werd gehouden. Maar met het verdwijnen van de laatste Kerstinitiatieven (Rinus de Jong Invitational, Groninger Basketball Week en het meest recent de Basketball Days) is er geen traditioneel Kersttoernooi over om het basketballhart te verwarmen. Briljant initiatief derhalve om Zorg en Zekerheid Leiden – SPM Shoeters op Tweede Kerstdag te programmeren. Want wie heeft er nou zin om twee hele dagen tegen schoonmoeder aan te zitten gluren?

De wedstrijd met de meeste historische lading in het Nederlands basketball verdient komende donderdag een uitverkocht huis. Het is te hopen dat beide teams er met live stream een waar propaganda spektakel van maken, want dat kan het Nederlands basketball buitengewoon gebruiken.

Historisch gezien is dit de ware klassieker van het Nederlands basketball. Vooral in de tijd dat Leiden nog Parker en Den Bosch nog Nashua heette, waren de clashes tussen Leiden en Den Bosch van onvergetelijke kwaliteit. Alle competities bij elkaar opgeteld, wordt Leiden – Den Bosch voor de 58ste keer in de historie op Leids grondgebied gespeeld. Den Bosch is in de onderlinge balans licht de betere met 33 zeges, tegenover 24 Leidse overwinningen. In competitieverband houden de twee elkaar bijna perfect in evenwicht: 20-21 alweer in Brabants voordeel.

Dit kalenderjaar is de Vijf Meihal voor de vierde keer het decor voor een treffen tusasen Leiden en Den Bosch. In januari werd het 80-70 in competitieverband en het bekerduel in maart eindigde met 69-91 eveneens in Leids voordeel. Maar het meest recente treffen in Leiden liet over de onderlinge krachtsverhoudingen weinig aan duidelijkheid te wensen over: de Super Cup ging met 47-68 mee terug in de bus naar Oeteldonk.

In zijn totaliteit staan Leiden en Den Bosch voor de 84ste keer tegenover elkaar in competitieverband. Met 51 zeges tot nog toe steken de Bossche prestaties duidelijk positief af bij de Leidse, waar 32 keer aan het langste eind werd getrokken.

Beide grootmachten in het Nederlands basketball hebben legendarische wedstrijden uitgevochten, waarbij de Amerikanen en de internationals werden gedwongen het uiterste van hun capaciteiten aan te spreken. Altijd in een zinderende en kolkende ambiance. Toch zaten er ook dramatische uitslagen tussen voor beide ploegen. Zo verloor Leiden in 2007 nota bene tijdens de play-offs met 51 punten verschil in Den Bosch. De Brabanders zelf liepen in september 1972 al op tegen een nederlaag van 29 punten (108-79). Pijnlijk was vooral de enorme afstraffing die Nashua in Voorschoten tijdens het Blitztoernooi kreeg te verwerken: 98-68.

De fraaiste kraker tussen de twee was ongetwijfeld de wedstrijd op 1 april 1978, die pas na twee verlengingen in 123-122 eindigde. Bij 98-98 en 108-108 slaagde Kees Akerboom – topscorer met 46 punten – er niet in de beslissing te forceren. Die eer was uiteindelijk weggelegd voor Mitchell Plaat, die het 123ste Leidse punt verzorgde.

Panormabeeld van een volgepakte Vijf Meihal. Donderdag het toneel voor de kraker in de Dutch Basketball League (Foto: Wikipedia)

Panormabeeld van een volgepakte Vijf Meihal. Donderdag het toneel voor de kraker in de Dutch Basketball League (Foto: Wikipedia)

Resultaten behaald in het verleden bieden echter geen garantie voor de toekomst. Toch is het Leiden en Den Bosch gegund om in een ouderwets zinderende Vijf Meihal met 123-122 (andersom is natuurlijk ook goed) tv-kijkend Nederland te vermaken. Beide ploegen kunnen zo’n afsluiting van het kalenderjaar goed gebruiken. Zowel Leiden als Den Bosch mag immers niet Europees overwinteren en met het vinden van de constante vorm hebben beide teams evenveel moeite.

En helemaal om naar uit te kijken: de matchup Josh Duinker – Tai Wesley. De twee indrukwekkende lange mannen van beide teams ontlopen elkaar in de cijfers niet zoveel, met Duinker telkens als de man met de iets betere noteringen. In de stoomketel die de Vijf Meihal donderdag hopelijk wordt, is het simpelweg afwachten wie er als beste komt bovendrijven.

Daarom op Tweede Kerstdag: op naar de Vijf Meihal! Lekker basketball kijken!!!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.