CP3 by Basketball Totaal

Merel van Dongen: Hoe een hema-worst mij inspireerde

Merel van Dongen is de zus van Tessel en Sanne die bij Loon Lions spelen. Zelf kon ze ook meer dan een behoorlijk balletje gooien. Zo speelde ze met Mosquitos jarenlang op het hoogste niveau van de Nederlandse jeugd voordat ze naar het voetballen trok.
Ze blijkt ook een zeer aangename pen te hebben zo blijkt in deze bijdrage:

Merel van Dongen

Vakkenvullen of zakkenvullen?
Hoe een HEMA-worst mij inspireerde.

Er is heel wat HEMA-worst gegeten met Maikey Parami, de jongen van 21 die VVSB in de laatste minuten naar een 3-2 overwinning schoot in de kwart finale van de KNVB beker. It ain’t over till it’s over en dat had Maikey als geen ander goed begrepen. De grote held van Noordwijkerhout moest de volgende dag gewoon weer stage lopen in de HEMA en dat liet de media niet koud. Van de chaos op het veld (en in de kleedkamer) terug naar de realiteit van werken bij de HEMA. In een voetbalwereld waarin geld, sterallures, dure auto’s en professionaliteit de norm is was het contrast met de dag van Maikey dan ook geweldig nieuws.

Ik ben vrouwenvoetballer. Ik speel bij Ajax en het Nederlands elftal en leef voor mijn sport, net als de mannen in de top van het voetbal. Voetballen doen we 5 dagen per week, we gaan op trainingskamp, zijn één week per maand weg met het Nederlands Elftal en we spelen voor het kampioenschap, de KNVB beker, WK’s, en EK’s en wellicht de Olympische Spelen aankomende zomer.
Je voelt het misschien al een klein beetje aankomen, maar in onze wereld is het niet meer dan normaal dat het leven de volgende dag gewoon doorgaat. Na het WK in Canada in 2015 dook menig teamgenoot gauw terug in de studieboeken, ging terug naar de Sport 2000 om schoenen te verkopen, of stroopte de mouwen op om in de Lidl te gaan werken. En dat terwijl we net in stadions met 45.000 mensen hadden gespeeld en we ons bij de top 12 van de wereld knokten.

Nu mijn punt. Dit is geen blog om te vragen om medelijden. Dit is geen blog om te laten zien wat een onrecht vrouwen wordt aangedaan, of om te vragen om salarisverhoging. Dit is een blog om de kracht van het vrouwenvoetbal en alle andere sporten in Nederland te laten zien. En misschien wel een voorzichtige poging het mannenvoetbal te redden.
Wat een rare wereld is de mannenvoetbalwereld geworden als het feit dat Maikey Parami, een amateurvoetballer, na het bereiken van de halve finale weer aan het werk moet, nationaal nieuws is. Hoe kan dat in de loop van de tijd zo bijzonder zijn geworden?
Hoeveel schaatsers, handballers, volleyballers, basketballers, atleten, moeten na het behalen van WK finales, Olympische medailles even later niet gewoon weer aan het werk? Waar zijn de tijden gebleven dat mannenvoetballers een sigarenzaak runden om brood op de plank te hebben of te houden na hun carrière?
De mannenvoetbalwereld zit zo bomvol geld dat het nationaal nieuws is als Maikey een dag later wakker wordt door een wekker om naar zijn stage te gaan. Voor menig topsporter in Nederland is dat niet meer dan normaal.
Maar waar kijken we eigenlijk liever naar? Rijke voetballers die niet eens meer durven te praten met media? Die niet meer studeren? Die vanaf een jaar of 14 al zo de hemel in geprezen worden dat ze nooit meer een boek lezen, of leren over het leven? Kijken we liever naar jongens die geen idee hebben wat het is om voorzichtig met geld om te gaan en te kunnen leven voor hun sport? Om stage te lopen? Om onderaan de ladder te beginnen? Om waterzakken te vullen en spullen naar het veld te slepen?
Of willen we sporters zien die van het leven weten, die studeren of gestudeerd hebben? Sporters die geld besteden aan levensonderhoud in plaats van peperdure schoenen of horloges, of peper dure tasjes waar die peperdure schoenen en horloges in kunnen worden opgeborgen? Willen we kijken naar spelers die weten hoe ze de media te woord kunnen staan? Die zelfspot hebben? Zichzelf niet overbodig te serieus nemen? Voetballers die een dag na de bekerfinale weer terug moeten naar hun werk en als stagiair bij de HEMA of misschien wel als vakkenvuller bij de Lidl werken? Een plek waar je leert zorgen voor je klanten. Een plek waar je uren moet werken voor je geld. Een plek waar je leert dat je soms niet de beste grootste rijkste bent van het land.

Mocht je nu voor het eerste kiezen, dan is dat absoluut je goed recht. Ik kijk ook naar de Eredivisie, Champions League, en allerlei andere wedstrijden waar het om miljoenen gaat. En dat is ook het voetbal waar de lange ballen 90% van de tijd aankomen, waar je de mooiste combinaties ziet, en waar kampioenen en sterren worden gemaakt en gekraakt. Dus daar is niks mis mee.
Maar mocht je nou ooit een keer iets anders willen dan het-grote-geld-voetbal, iets anders dan de bij elkaar gekochte voetbalteams, Chinese clubeigenaren (die niet eens betalen), en opgehangen opblaaspoppen, of iets anders dan voetballers die spelen zonder clubliefde, dan wil ik je bij dezen uitnodigen voor het vrouwenvoetbal. Wedstrijden waarna speelsters weer naar de Sport 2000 gaan, de studieboeken in duiken, en inspirerend de pers te woord staan. De Oranje Leeuwinnen strijden in maart voor een ticket naar de Olympische Spelen. Dan hebben alle voetballiefhebbers toch iets om naar te kijken deze zomer, want als we het met alleen de mannen hadden moeten doen was het een eenzame zomer geworden. Tot zover mijn gedachtes. Dan neem ik bij deze nog een HEMA worst, want die smaken toch wel erg goed. Thanks Maikey!

Bron op Facebook

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.