CP3 by Basketball Totaal

Mentaal ijzersterk Oranje verslaat Portugal

NBB – Hoe kansrijk de eventuele beroepszaak is moet nog blijken, maar het Nederlands team heeft in ieder geval op de juiste manier geantwoord. Niemand die Nederland-Portugal bezocht zal daar spijt van hebben. In Leiden bleek geen enkele tegenslag vat te kunnen krijgen op Oranje: 71-53.

Het verhaal over de reglementaire perikelen is inmiddels bekend, grote vraag was natuurlijk hoe het team zou reageren.  Het antwoord volgde snel. Oogstrelend was het basketbal misschien niet, maar de vechtlust en agressie zoals we die van dit Oranje hebben leren kennen, was er weer te over. Voor elke losse bal werd gevochten, of zelfs gedoken. Het publiek pikte het signaal op zong aan het eind van het eerste kwart (14-13) massaal: ‘Ga staan als je voor Holland bent’. “Het was moeilijk om onszelf op te laden voor deze wedstrijd, omdat je weet dat we zijn uitgeschakeld”, erkende captain Kees Akerboom, die er dus niet meer vanuit ging dat de reglementaire nederlagen nog werden teruggedraaid. “Het is kort dag tot de halve finale en ik denk niet dat dat zo snel wordt omgedraaid. Het is nu een papierzaak geworden, jammer, want je wilt het op het veld laten zien.”

En dat deed Oranje. Akerboom zei al dat het moeilijk was om zich op te laden, maar was niet verrast dat dat meer dan lukte. “Ik had het eigenlijk wel verwacht, als je ook naar de rest van de campagne kijkt. We werken hard voor elkaar en zijn naar elkaar toegegroeid. We hebben echte teamspirit en dat heb ik in eerdere jaren wel eens gemist.”

Waar de openingsfase licht voor Portugal was, draaide de wedstrijd in het tweede kwart honderdtachtig graden. Een 16-0 run (van 7-13 naar 23-13) bracht Oranje het initiatief. De aanval liep niet geweldig en de punten waren duur, maar voor Portugal waren ze zo mogelijk nog prijziger. Een minuut of vijf vonden zij geen gereedschap om de Oranje-defensie te breken. Halverwege was er een aardig reboundoverwicht (25-17) en ook de vier steals van Worthy de Jong illustreerden de gedachte waarmee de ploeg van Toon van Helfteren op het parket stond. Ruststand: 28-20.

Beide teams kwamen aanvallend beter uit de kleedkamer. Wel hield Oranje stand en de hal ontplofte nog maar eens na een heerlijk block van De Jong aan de ene kant van het veld en de daaropvolgende driepunter van Akerboom aan de andere kant. Dat betekende 43-32 en de Portugese coach vluchtte in een time-out. Het had een averechts effect, want juist in de resterende minuten tot het vierde kwart besliste het Nederlands team het duel. Dan was het Leon Williams, dan Joshua Duinker en dan weer Craig Osaikhwuwuomwam die de marge vergrootte. Meestal was De Jong de architect van die scores. Het laatste kwart begon met een verschil van bijna twintig: 52-33. Akerboom: “We waren het aan onszelf verplicht om te winnen. Ook aan de buitenwacht, die niet altijd even positief over ons is. Wat de gevolgen zijn van de kwestie weet ik niet, maar ook dit is weer niet positief voor het basketbal.”

Portugal drong aan, maar de luxe-voorsprong die Oranje zichzelf had verschaft, was te groot om te verspelen en daarmee kreeg het team precies de beloning die het verdiende. Althans, voor vanavond… Ondanks alles sluit Akerboom de zomer met een positief gevoel af. “Ik het als een nieuwe, frisse start ervaren. Het was anders omdat we bepaalde spelers misten, maar er is vanaf het begin hard gewerkt. De jonge spelers zijn gretig, het was een positieve campagne.”

Scores Nederland: De Jong 17 (6 steals), Duinker 13 (9 rebounds), Smeulders 12, Akerboom 10, Osaikhwuwuomwam 9 (10 reb), Cunningham 5, Williams 4, Van der List 1.

Foto: Christian Aarts

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.