CP3 by Basketball Totaal

Meindert van Veen weg als bondscoach

De Nederlandse Basketball Bond (NBB) heeft besloten het contract van Meindert van Veen als bondscoach van het Nederlands vrouwenteam niet te verlengen.

Daarmee komt een einde aan een periode van bijna dertig jaar waarin Van Veen actief was als bondscoach. Hij blijft wel werkzaam als Talentcoach in het talentenprogramma CTO Amsterdam Vrouwenbasketball. Daarnaast blijft Van Veen zijn kennis en expertise inzetten in een rol als opleider en begeleider van talentvolle coaches. De komende weken zal de NBB het proces voor opvolging van Veen vorm gaan geven.

Esther Wender, technisch directeur bij de NBB, over deze beslissing: “Meindert  van Veen heeft gedurende een hele lange tijd gezicht gegeven aan het Nederlandse basketball en daar zijn wij hem erg dankbaar voor. We zullen hem op gepaste wijze bedanken voor zijn grote verdiensten. We zijn blij dat Meindert zijn grote kennis en passie zal blijven delen. De naam Meindert van Veen blijft onlosmakelijk verbonden aan het vrouwenbasketball in Nederland.”

De 63-jarige Van Veen werd op 11 juli 2012 gehuldigd toen hij het Nederlands vrouwenteam leidde in zijn 250ste wedstrijd als bondscoach, een ongekend  aantal in een teamsport. De Heldenaar ontving daarvoor de bondsspeld. Onder zijn leiding promoveerden de Nederlandse basketbalsters in 2009 naar de A-divisie, op dat moment een grote stap voorwaarts voor het vrouwenbasketball.

In de zomer van 2011 kreeg Van Veen een fulltime aanstelling als bondscoach, waarmee voor hem een lang gekoesterde wens uitkwam. Datzelfde jaar kreeg hij in zijn woonplaats Den Helder een koninklijke onderscheiding. Naast zijn lange carrière als bondscoach was hij namelijk ook uiterst succesvol als clubcoach. Onder zijn leiding werd de vrouwenploeg van Den Helder veertien keer kampioen van Nederland en won zes keer de nationale beker.

Sinds zijn aanstelling als fulltime bondscoach is Van Veen ook nauw betrokken geweest bij de opleiding van talentvolle basketbalsters bij het CTO in Amsterdam. In zijn rol als talentencoach heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de internationale successen van de nationale jeugdteams de laatste jaren, zoals de halve finale plaatsen van de U18 en U20-teams op het EK, de achtste plek van Nederland U17 bij het WK in Nederland in 2012 en de zilveren medaille van het 3×3 team bij de Jeugd Olympische Spelen in China dit jaar.

Bron: NBB

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.