CP3 by Basketball Totaal

Meerwaarde

reggie johnsonAart Dekker  – Al jaren wordt er door steeds meer mensen steen en been geklaagd over het aantal, en het niveau van de buitenlanders – de laatste jaren weer hoofdzakelijk Amerikanen – in de DBL, de Nederlandse Eredivisie. Dit ondanks het feit dat de FEB-clubs het aantal buitenlanders dat nog geen team jaar geleden ‘normaal’ was over diezelfde jaren toch met flinke stappen verkleinden.

Ook ik ben het er mee eens dat het beter is om met niet meer dan een paar buitenlanders te spelen; het niveau gaat op de korte termijn dan wel naar beneden, de Nederlanders worden zienderogen beter wanneer zij meer speeltijd en een belangrijkere rol krijgen. Onverwacht snel volgde dan ook nog eens de beloning in de vorm van de eerste kwalificatie voor een Eindtoernooi – EuroBasket 2015 – in 25 jaar; doorzetten die beweging naar nog minder buitenlanders, zou je zeggen.

Daar heb ik ook helemaal geen bezwaar tegen. Maar ik vind ook het participeren van de beste Nederlandse Clubteams op Europees Niveau erg belangrijk. En ik heb dus wel enig begrip voor clubs die om die reden zeggen toch een aantal buitenlanders nodig te hebben. In alle gevallen denk ik dat het goed is aan een stabiele Nederlandse kern van een team te bouwen. En dan zou het goed zijn als de buitenlanders complementerend zijn aan wat die Nederlandse kern te bieden heeft, en als ze zo goed zijn dat ze zowel voor het team, als voor de competitie en voor het publiek een duidelijke meerwaarde hebben. Buitenlanders die die meerwaarde niet hebben, wel domineren in hun team, en – vaak – ook nog eens na een seizoen – of korter – hun club weer verlaten voor ‘aantrekkelijker oorden’ zitten alleen maar Nederlandse spelers in de weg.

Maar buitenlanders die die meerwaarde wel hebben zijn vaak (te) kostbaar voor de in het huidige tijdperk tamelijk armlastige clubs, dus wordt er (te) vaak toch gekozen voor buitenlanders met beperktere meerwaarde. Helaas…

Maar als er een ding duidelijk werd in de eerste Europese wedstrijd van SPM Shoeters afgelopen dinsdag, dan was het wel dat Den Bosch er met het aantrekken van Reggie Johnson (https://www.basketballleague.nl/speler/402 )

in is geslaagd een speler binnen te halen waarvan de meerwaarde direct en overduidelijk zichtbaar is. Daarnaast bleek de man (vlak voor de persconferentie na afloop) ook nog eens een ontzettend leuke kerel te zijn. Petje af voor de leiding van de Bossche club!

 

Het publiek – en niet alleen in Den Bosch en omstreken! – heeft weer een speler om naar uit te kijken – Reggie Johnson (https://www.hurricanesports.com/ViewArticle.dbml?ATCLID=205555856) is de naam.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.