CP3 by Basketball Totaal

Maxxcom BSW verliest in slotkwart van Leiden

Maxxcom BSW trad dinsdagavond thuis aan tegen het in vorm verkerende Zorg en Zekerheid Leiden, dat voor deze wedstrijd met afstand favoriet was. Het wedstrijdbeeld deed dit echter niet vermoeden. Gedurende drie kwarten ging het volledig gelijk op, maar in het laatste kwart moesten de Weertenaren toch buigen. Leiden liep in dat kwart uit naar 59-73.


De favorietenrol viel Leiden zwaar op deze avond in sporthal Boshoven. Voor Weert was het eerste kwart vrijwel identiek aan de eerste periode in Leeuwarden afgelopen zaterdag. In het begin verslikte Jeremy Ormskerk zich en zette Dylon Cormier twee punten op het scorebord. Die zelfde Ormskerk zette zijn ploeg even later met een fraaie driepunter op voorsprong. De Weerter point guard was van grote waarde deze wedstrijd, hij scoorde negentien punten. BSW startte uiterst alert. Forward Joost Padberg liet de Leidense defensie volledig kansloos met een schijnbeweging en kon vrijuit doorlopen voor een layup.
Weert was defensief sterk en zette een run neer van negen punten tot de helft van het eerste kwart, maar daarna kwam Leiden terug. Het forceerde een tweetal fouten en naam beide keren het volle pond mee (twee maal drie punten, 9-10). Mohamed Kherrazi en Worthy de Jong verzuimden met open kansen de voorsprong uit te breiden, waardoor BSW in de wedstrijd bleef: 12-12 na het eerste kwart.

Het tweede kwart ging gelijk op. Voor Leiden speelde Worthy de Jong zich met regelmaat goed vrij en was vaak bij scores betrokken. Bij de Weertenaren speelde Daan Rosenmuller puike partij. De jongeling, die zijn thuisdebuut maakte, stoomde frequent brutaal op en zorgde voor gevaar in de paint van Leiden. Bij rust was de stand 30-33.

Na rust maakte ZZ Leiden het zichzelf moeilijk. De Limburgers profiteerden daarvan en penetreerden zonder al te veel moeite door de Leidense verdediging. Jeremy Ormskerk ging na een goede steal alleen op de basket af en zette koelbloedig een 38-35 voorsprong op het scorebord. Vanaf dat moment kende de wedstrijd een slordige fase, waarin aan beide kanten weinig ballen in het net gingen. Rogier Jansen doorbrak deze trend en scoorde van een meter buiten de driepuntlijn. Jansen zette even later opnieuw drie punten op zijn naam, waarmee hij de stand op 41-45 zette. Weert kwam dankzij Jeremy Ormskerk op de buzzer echter weer gelijk: 45-45.

In het vierde kwart liep een goed georganiseerd Leiden dan toch uit. De smalle selectie van Niels Vorenhout kon het niet meer bijbenen. Dylon Cormier was voor Leiden continu aanspeelbaar en had een groot aandeel in de 14-28 kwartzege, waarmee het de winst veilig stelde.

Leiden mag zich nu voor één dag enige koploper noemen. Morgen spelen Zwolle en Den Bosch tegen elkaar. Eén van hen mag zich dan bij de Zuid-Hollanders voegen als koploper. Voor Weert staat zaterdag in Den Helder een nieuwe zware opgave voor de boeg, maar de jonge ploeg heeft bewezen niet met zich te laten sollen.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.