CP3 by Basketball Totaal

Masterclass arbitrage in Hilversum

http://www.bbsr.nl – Dertig mei was t dan zover de eerste masterclass arbitrage begon! Georganiseerd door Peter Strikwerda. De opzet was om zoveel mogelijk theorie en praktijk te combineren dmv lectures en on en off court begeleiding. Deze begeleiding stond onder deskundige leiding van Romas Brazuakas, een enorm ervaren oud top scheidsrechter van FIBA. Dag 1 stond in teken van kennismaking, de eerste lectures, een spelregeltest en on court workshop mechanics. Kennismaking was met een groep van 7 reffs totaal, bestaande uit 3 vrouwens en 4 mannen snel gedaan. Kris Jacobs, Chess van Looi representeerde onze zuiderburen, Tomas Tybor representeerde Polen en namens Nederland waren Joske Kuut, Edith Oudshoorn, Sawina Lauret en ikzelf (Arnoud van Bochove – nvdr) van de partij. In de eerste lecture kwam de pregame aan bod, wat kan je allemaal bespreken en waarom zou je dat willen bespreken. Hierna volgde eeen kleine spelregel test met ook een aantal video vragen. Discussie stond bij t bespreken centraal. Na een goede en verdiende maaltijd was het tijd voor mechanics. Eerst clips kijken met voorbeelden uit europa, afrika en amerika waarbij er veel tijd werd gespendeerd aan de vebeterpunten van de ingenomen positie. Na vele clips en vele discussies was het tijd om de zaal in te gaan.
Brazaukas ging alle posities af waarbij er aandacht werd besteed aan startpositie, rotatie en transitie. Daarnaast werden alle vragen uitvoerig beantwoord! Om half 11(1,5 uur later dan gepland, maaar daar klaagde natuurlijk niemand om) was het tijd om terug te gaan naar het hotel. Na een drankje naar bed om vervolgens de volgende dag’s morgens half 9 aanwezig te zijn bij de workshop physical preperation.

31 Mei dag 2 begon dus met de physical preparation. Het idee dat we rustig wat oefeningen aangereikt zouden krijgen voor tijdens de warmingup of voor in de kleedkamer vervloog al snel tijdens de warminup. Nee dit zouden geen 50 minuten relaxen worden, maar hard trainen waarin squads, lundges en core stabillity oefeningen garant stonden voor spierpijn de volgende dag! Na deze sessie was het tijd voor de workshops game management/ teamwork en daarna criteria waarin we veel clips bekeken, waarbij veel naar de mechanics en criteria werd gekeken. Na de lunch was het tijd voor de eerste game waarin iedereen aan de beurt kwam met fluiten. Na de game was er tijd voor feedback en video analyse van bepaalde situaties. Na het diner stond game 2 op de planning en ook hierna volgde er feedback en een video analyse. Toen dat allemaal klaar was, was het programma voor deze dag afgelopen, maar het tekende de leergierige groep om daar geen genoegen mee te nemen en dus werd de laptop door Romas weer opgestart en werd er nog een uur clips over unsportmanlike en tactical fouls bekeken en bediscussieerd waar ook de coaches van het Nederlands u20 team zich bij aansloten. Na een vermoeiende, maar zeer leerzame dag was het tijd voor een drankje en voor Romas en Tomas om kennis te maken met een broodje kroket.

Dag 3 stond in het teken van nog 2 games waarin de kwarten weer waren verdeeld. Na de eerste game tijd voor videoclips en feedback, daarna was t lunch tijd en niet te vergeten game 7 DBL finals tijd! Samen met het Nederlands u20 team keken we op groot scherm naar de wedstrijd. De spelers en coaches keken vooral naar het spel wij als reffs toch wat meer naar de arbitrage. Daarna was het tijd voor de laatste wedstrijd, de laatste keer feedback en de laatste keer videoclips. Na de afsluiting van t weekend was t tijd om te gaan! Moe en voldaan namen we afscheid van Romas en Peter, de groep ging nog met elkaar de chinees onveilig maken.

Ook langs deze weg wil ik (en dan spreek ik namens heel de groep afgaand op hun lovende woorden tijdens de feedback ronde) Peter Strikwerda hartelijk bedanken voor een geweldig georganiseerd weekend! Alles was tot in de puntjes verzorgd! Ook het kunnen vastleggen van een expert als Romas Brazaukas zegt veel over de gedrevenheid van Peter om de eerste masterclass arbitrage tot een succes te maken! Nu hopen dat het uit kan groeien tot een jaarlijks terug kerend iets! Met in de toekomst meer ambitieuze reffs die willen leren van de beste!
Wij als groep hebben genoten!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.