CP3 by Basketball Totaal

Mast Read – Basketball Unites

Gisteren kreeg ik een kort berichtje via de chat: ‘Leuke blogs schrijf je op iBasketball’. Van een oude maat die ik al 5 of 6 jaar niet gezien en gesproken had. Onder meer basketball was onze grote gemeenschappelijke passie. Helaas hadden we bonje gekregen en was het contact verbroken, ik dacht voorgoed. Maar nu wist ik genoeg: tijd voor vergeving. Ineens, hebben we weer fijn contact, zoals vanouds. Dat voelt goed!

Dus de vlag kan in de mast. Inderdaad, de NBB heeft gelijk: Basketball Unites. Al is er maar 1 verbinding wordt gelegd of hersteld door deze column, dan is mijn doel al bereikt. Luister hier naar deze column op Sound Cloud.

Half mei, alles staat in bloei, en het is volop playoff-tijd. Tijd voor de Mast-ers. Er omheen draaien is ook zowat. Dus laat ik maar meteen zeggen wat ik denk en zie in de kristallen b-bol: Donar wordt kampioen. Weinig verrassend he? Het is de waarheid 🙂  Noot: dit had ik op 1 mei al willen posten, maar de techniek werkte even niet mee en ik ging op vakantie. Vervolgens had ik wel de gelegenheid deze column al enkele malen puur in m’n koppie aan te vullen, te veranderen et cetera. Ook een ervaring!

Eindelijk heb ik dit puntgave team zien spelen, zaterdag 28 april in de Maaspoort. Wauw wauw. Indrukwekkend. Ze deden niet eens hun grootste best. En mijn oude vertrouwde Den Bosch, de record-kampioen, ze maakten het de dekselse dondergodenzonen ook wel heel makkelijk met beroerde schotpercentages. Ze geloofden te weinig in zichzelf. Het scheelt natuurlijk als je twee goede Amerikanen moet missen. Maar New Heroes heeft te weinig diepte, te weinig overtuiging en vuurkracht om het de Grunn-factor moeilijk te maken.

Donar passt erg goed, heeft uitstekend positiespel, zet geen stap teveel. Zelfs hun bank kan elke ploeg pakken schat ik in. Zet die vlag maar vast klaar. Dan kan de vlag in nog een Mast.

Bron: RTV Noord

Laten we het daar ‘ns over hebben: Rienk heet-ie, Rienk Mast. Een aanstormende power forward die nu al ervaren tegenstanders overklast op diverse momenten. Wat een kanjer. Ik had van hem gehoord en had het beeld dat hij ‘leuk een beetje mocht meedoen’. Niet dus. 2 meter 5 aan skills en overtuiging. Bij vlagen was hij zelfs al de go-to-guy.

Stond in de basis mede door blessures van Bruinsma & Burgess en won meteen de jumpball. Schoot in de wedstrijd twee driepunters spatzuiver raak, zo makkelijk. Opvallend, want in de warming-up schoot hij vanaf hetzelfde plekje steeds op de achterkant van de ring. Hij lijkt, heel modern, een ‘hybrid’ te zijn: een grote flexibele speler die ook op de perimeter van wanten weet.

Zijn mooiste actie, diep in de tweede helft: na een fraaie schijnbeweging aan de rechterkant in de bucket, draait hij naar links, gaat stevig omhoog en tovert met z’n linkerhand (hij is rechts) een soort ‘floating hookshot’ over een in dit geval kansloze tegenstander, ik dacht Oudendag of Bleeker. Hallo! Echt een score om je vingers bij af te likken.

Hoe oud is deze meneer? U zegt … 16? Klopt. In juli wordt hij 17. Ik kan me dit niet heugen in 35 jaar eredivisie, dat iemand van die leeftijd al zo sterk en met ‘presence’ speelt. Raoul Heijnen wellicht? Of misschien, voor mijn tijd, Marco de Waard.

Rienk Mast had 10 punten en 9 rebounds, in 26 minuten. Nu was er natuurlijk wel een aanzienlijk aantal rebounds voor het oprapen gezien de vele missers van New Heroes, maar toch.

Hij wil de NBA halen, zegt hij in een interview in het Dagblad van het Noorden dat ik op mijn vakantie op Schiermonnikoog mooi kon lezen. Ja, hij gaat dat ook gewoon halen durf ik te zeggen. Boude stelling? Binnen laten we zeggen max. 7 jaar weten we het antwoord. Beste lezer, hier mag u op terug komen.

Bron: RTV Noord

Hij is sterk, vrij beweeglijk, kan dus schieten, goed rebounden en komt erg rustig en vol vertrouwen over. Rienk wordt intensief begeleid in zijn proces. Traint elke dag, met 2 x krachttraining in de week en heeft een aangepast schoolprogramma op het RTC (Regionaal Talenten Centrum). Hij wil wis- of natuurkunde gaan studeren na volgend jaar. Hogere Mast-emathica?

Terug naar de wedstrijd (jaja, ik weet het, die is oud nieuws intussen, maar ja hey, ik kon hier zelf live bij zijn en dat gebeurt niet elke week :)). New Heroes scoorde 3-2 maar daarna besliste Donar met een dikke 0-17 run in zes minuten in feite direct de hele pot. Stand na 10 minuten: 5-27. Tja. Daar kwam Den Bosch niet meer overheen. Bijvoorbeeld Oudendag miste teveel makkelijke kansen, en eigenlijk bijna iedereen. De samenstelling van New Heroes mag meer in balans komen. Technisch man Jos Frederiks zal wat huiswerk hebben de komende maanden. Bouwknecht heeft duidelijk veel talent, maar kan nog groeien qua rust in z’n spel. Carey heeft te weinig scorend vermogen. Bleeker moeten ze zeker houden. Hij kwam zowel aanvallend als verdedigend lekker door, met name in de tweede helft.

Heel gaaf om weer in De Maaspoort te zijn. In mijn geboortestad. Waar ik meer dan 120 wedstrijden zag. Hele mooie potten gezien! Toppers in actie zoals Magic Johnson, Michael Cooper, Vlade Divac, Drazen Petrovic, Nikos ‘zit m’n haar goed’ Galis, Tony ‘the waiter’ Kukoc, de stoicijnse Stojko Vrankovic, Doron ‘jump shooting’ Jamchi, Dino Radja, Kees Akerboom, Jos Kuipers, Dino Meneghin, Marcel Huijbens, Kevin Magee, Henk Pieterse, Paul Thompson, Raymond Bottse, Mike Reddick en vele anderen!

Het publiek is veranderd, minder cynisch vind ik, opgewekter. Basketball Unites! Ze komen om te genieten, en niet om te klagen of af te kraken. Hopelijk is dit geen momentopname. En de organisatie is duidelijk vriendelijker en meer servicegericht dan vroeger, frisser. Basketball als product, het kan dus werken zonder het geforceerd te maken. Het entertainment had ik nog wat uitbundiger verwacht, maar ach, daar kom ik toch niet echt voor. Big Henk runt die show, en dat doet hij met veel passie en power. Moeilijk te geloven dat deze bonk energie, deze Mokumse mast, al 58 is. Met het spel van NH was het overigens lastig om een echte sfeer te creëren. Eindstand 48-93. Grootste thuisnederlaag ooit van Den Bosch. Om 21.30 uur stonden we al op de parkeerplaats.

Bron: RTV Noord

Wat betreft Donar: een topteam waarin elke speler kan scoren. Niemand hoeft de show te stelen, collega-columnist Joris Zandbergen had dat al goed gezien. Laat ik nog wel Arvin Slagter noemen. Hij loopt niet, hij glijdt heel soepel naar die plekken, vanaf waar hij dodelijk effectief is. Wat een kanjer. Hij ziet alles, doet precies dat wat goed is in het moment. Bijna stilletjes knalde hij meerdere feilloze drietjes binnen.

Rienk Mast heeft dus de perfecte leeromgeving: hele goede coaches, zeer ervaren teamgenoten, en de kans om echt minuten van betekenis te maken. De vlag kan wat mij betreft al uit ….

Luister hier naar deze column op Sound Cloud.

Marnix Lamers

Over de auteur:
‘Wat speelt er’ heet deze column van Marnix Lamers (1970), over de vele facetten en betekenissen die we in ons mooie spelletje kunnen ontdekken. Marnix groeide op met zelf basketballen en kijken naar Nashua Den Bosch in de hoogtijdagen. Hij werd dus hoopsjunkie en was op z’n 16e al basketballtrainer-coach. Nu werkt hij als trainer en inspirator aan het verbeteren van communicatie, samenwerking en waardecreatie in organisaties. Later in 2018 gebruikt hij daarbij ook basketball als kapstok. Zijn websites zijn http://www.meewerktuin.nl en https://www.wayra.nl

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.