CP3 by Basketball Totaal

Maatregelen tegen Matchfixing

gokkenMatchfixing, ofwel wedstrijdvervalsing, is een thema dat de afgelopen jaren ook in ons land nadrukkelijk op de agenda is gekomen. De Nederlandse Basketball Bond (NBB) vindt de integriteit van sport en een eerlijk competitieverloop van groot belang. Ook zien we het als onze taak (top)sporters en hun begeleiders te beschermen tegen fixers en tegen de criminele organisaties waar ze voor werken. Het is daarbij van belang te weten dat gokken op wedstrijden uit de eigen competitie niet is toegestaan. De NBB vindt dat, als zich situaties ten aanzien van matchfixing voordoen, hierover open en transparant gecommuniceerd moet worden.

Het voorkomen en bestrijden van matchfixing kan de sport niet alleen. Er moet nauw samengewerkt worden met onder andere de overheid, opsporingsdiensten, kansspelautoriteit en kansspelorganisaties. In Nederland is hiervoor een Nationaal Platform ingericht waar NOC*NSF aan deelneemt. Matchfixing is een internationaal fenomeen dat niet ophoudt bij de landsgrenzen. NOC*NSF steunt de ontwikkeling om internationaal tot samenwerking en regelgeving te komen.

De sport heeft zelf ook de nodige maatregelen genomen. NOC*NSF heeft in samenspraak met sportbonden verschillende hulpmiddelen ter bestrijding van matchfixing ontwikkeld. Deze hulpmiddelen zijn gebaseerd op adviezen van IOC en Sportaccord en de ervaring en kennis die de KNVB al heeft opgebouwd. Het gaat om onderstaande elementen.

Help het is mis! Incident!
Iedereen die sport, moet dit kunnen doen in een veilige omgeving, op een gezonde manier en in competitie op een eerlijke wijze. Wanneer je te maken krijgt met matchfixing, is dat een teken dat die competitie niet eerlijk meer is. Dit kan veel emoties en vragen oproepen, ook als je er niet direct mee te maken hebt, maar het ziet gebeuren. Blijf er niet mee rondlopen! Signaleer het en praat erover met iemand in wie je vertrouwen hebt. Direct signaleren en bespreekbaar maken kan herhaling of het verergeren van de situatie voorkomen.

Erover praten is vaak moeilijk. Het kan allerlei nadelige gevolgen hebben voor jou en voor anderen. Op die momenten kan het prettig zijn om vertrouwelijk met iemand van buitenaf te kunnen praten en advies te vragen. Ook daarom heeft NOC*NSF het Vertrouwenspunt Sport ingesteld.

Preventie en voorlichting
NOC*NSF heeft samen met sportbonden, Atletencommissie en NL Sporter voorlichtingsmateriaal ontwikkeld voor het geven van presentaties aan topsporters en talenten over matchfixing. Vier (oud) topsporters zijn gestart met het geven van deze voorlichting op CTO’s en NTC’s. Thijs van Valkengoed (oud-zwemmer), Indra Angad-Gaur (oud-schermster), Sander van der Holst (oud-basketballer) en Niels Kerstholt (shorttracker) leggen de risico’s van gokken en matchfixing uit aan talenten en topsporters en geven tips hoe zij zich kunnen wapenen tegen fixers. Als aanvulling op de voorlichtingsbijeenkomsten biedt NOC*NSF ook een e-learning aan die topsporters, talenten, scheidsrechters, coaches en clubeigenaren kunnen volgen. De NBB raadt u aan deze e-learning te volgen wanneer u tot de bovenstaande doelgroepen behoort.

Regelgeving en code of conduct
NOC*NSF heeft een blauwdruk ‘Tuchtregels ter bestrijding van matchfixing en betting’ ontwikkeld die is vastgesteld in de Algemene Vergadering van 20 mei 2014. De NBB zal dit ook in de eigen reglementen doorvoeren. De kern van de regels komt terug in de gedragscode – een code of conduct – die hieronder wordt uitgesproken door de vier ambassadeurs in de strijd tegen matchfixing.

een reactie

 1. Wedstrijdvervalsing/competitievervalsing?

  Matchfixing, ofwel wedstrijdvervalsing, is een thema dat de afgelopen jaren ook in ons land nadrukkelijk op de agenda is gekomen. De Nederlandse Basketball Bond (NBB) vindt de integriteit van sport en een eerlijk competitieverloop van groot belang.

  De inleiding van bovenstaand artikel is duidelijk: Géén wedstrijd-/competitievervalsing s.v.p.! Ook de NBB vindt dit van het grootste belang.
  Toch speelde het CTO zonder drie prominente speelsters (toernooi in Riga onder de “vlag” van de NBB) een reguliere competitiewedstrijd in Bemmel. Lecdetec speelde niet goed, maar won uiteindelijk wel. Het is dat deze uitslag de andere clubs blijkbaar goed uitkwam (final four) , anders zou je als ambitieuze eredivisieclub toch de nodige bedenkingen hebben. Immers, een CTO met Hof, van Veen en Kantebeen is toch nog van een ander kaliber dan het team dat het Lecdetec toch nog redelijk moeilijk maakte. Trouwens een viertal CTO-speelsters had vrijdagavond in Katwijk in de U20 ook nog een pittige wedstrijd in het Zwolse Landstede-team gespeeld!
  Competitievervalsing in dubio? Zeg het maar. Ik ben in ieder geval wel blij dat de Nederlandse Basketball Bond (NBB) de integriteit van sport en een eerlijk competitieverloop van groot belang vindt.
  Dat vind ik namelijk ook!

  Ton Berends

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.