CP3 by Basketball Totaal

“Maak een foto van je tegenstander joh, dan kan je de hele dag naar haar kijken”.

Het is slechts een van de gevleugelde uitspraken van de langstzittende basketball bondscoach van Nederland, Meindert van Veen.

Kippenvel.
Het publiek was er klaar voor 2 teams werden voorgesteld en het licht ging uit, de video ging aan en er waren beelden van de snor, met haar, van jonge jaren tot nu. Het licht ging aan en Meindert kwam binnen. Een minutenlange staande ovatie volgde, voor de soms onnavolgbare legende.

image

Want zaterdag avond werd er in sporthal Sportlaan te den Helder, ter ere van Meindert van Veen een mooie oud en nieuw international afscheidswedstrijd gespeeld en een gezellig feest gehouden. Actief in het veld waren o.a. Tanya Broring, Anouk Biesters, Karin Kuijt, Laura Kooij, Jolanda Hoolboom, Wanda van der Pluim, Kim Hartman, Daphne Berends, Lia Maas, Marlous Nieuwveen maar ook de in buitenlandse competitie spelende Naomi Halman en Kourtney Treffers. De coaches waren Meindert zelf, Erik Braal, Gert Jan van der Linden en Rene v.d. Wielen. Dochter Janiek van Veen speelde ook mee.

Sketches en speeches
Veel mensen vinden Meindert maar een rare, gillende coach langs de lijn, maar vanavond werd door alle sprekers duidelijk gemaakt, dat dit anders gezien werd door de dames zelf. “Als je 5 dagen per week op trainen bepaalde dingen traint, mag je verwachten dat iemand haar taak uitvoert, zo niet dan liet hij je dat weten” aldus een van de sprekers, dit werd ook door de dames zelf nog eens mooi uitgebeeld in een toneelstukje.

image

Laura Schaap sprak namens de oudere generatie: “Jij maakt(e) het verschil in het leven van anderen, nooit wilde je op de voorgrond staan en alles dat gebeurde stond in het teken van het team”. “Jij deed dingen die niet in functiebeschrijving staan van een bondscoach”

Dit alles georganiseerd door de internationals zelf. Zij zijn, net als velen, van mening dat hij dit afscheid verdient.

Hij was goed voor 272 wedstrijden van het Nederlands team en onder zijn bezielende leiding hebben 126 speelsters voor het vaderland de basketbalvloer betreden.
Zijn eerste wedstrijd coachte Van Veen in 1986, in het voormalige West-Duitsland tegen Kronberg, wat direct een winstpartij opleverde. Speelster Ria Berkhout de Wit was daarbij en zij was zaterdag ook bij het afscheid aanwezig en speelde eveneens mee.

De wedstrijd tussen de oud internationals werd voorafgegaan door een speech van Gert Jan van der linden en ook tussendoor waren er veel mooie lovende woorden voor de topcoach, van Laura Schaap, Erik Braal, Rene van der Wielen en uiteraard Tanya Broring. De laatste ontpopte zich ook als een ras actrice door in de door de dames nagespeelde scenes in de rol van Meindert te kruipen. Dat deed Maaike Klein trouwens ook met verve.

image Linda Moll en Jolanda Hoolboom
En

image Marte, Renske, Wanda, Wendy, Jildis, Carla, Lia, Elke, Laura, Ellis

Heel veel oude bekenden gaven acte de présence. Voor wie ze niet kent, hier een paar namen van toen, zoals Ria Berkhout de Wit, Annet Keur, Linda Moll, de zusjes Carla en Lia Maas, Jolanda Hoolboom, etc. Maar ook diverse huidige en toekomstige internationals waren van de partij.

Verdiend afscheid
Tot slot werd hem Namens de hele groep internationals, alle aanwezigen en mensen die hebben gedoneerd, een basketbal trip aangeboden naar New York. Inclusief hotel en NBA-wedstrijden.
Dit werd het afscheid waar alle speelsters voor gingen, Meindert was geroerd, trots en dankbaar voor de vele mooie woorden, optredens en de nieuwe staande ovatie tot slot, sprak boekdelen.

image
En

image

Als coach van de coaches zullen we zeker nog van hem blijven horen en dat lijkt mij heel
normaal en verstandig, want Meindert is en blijft Basketbalcoach. Het zit in zijn bloed.

Namens iedereen bedankt voor de mooie Oranje jaren.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.