CP3 by Basketball Totaal

Luis Scola en Argentinië overklassen Servië op WK

(foto: Instagram Luis Scola)

WK-favoriet Servië is gisteren al in de kwartfinale uitgeschakeld. Argentinië controleerde de gehele wedstrijd en won verdiend met 97-87. Voor Servië rest hoogstens een 5e plaats, waar velen toch minstens op een medaille hadden gerekend.


De wedstrijd begon rommelig, vooral door het fysieke spel, de vele gefloten fouten, de protesten van spelers en coaches, en de hoeveelheid vrije worpen.
De Argentijnse coach Sergio Hernandez liep tegen een T op, toen zijn team een (zeer) dubieuze charge tegen kreeg. Sowieso staat de arbitrage op dit WK fors onder druk, mede vanwege de wedstrijd Litouwen-Frankrijk, waar van basket interference (door Gobert) sprake leek na de gemiste VW van Valanciunas, en de arbiters nalieten om de “VAR” te raadplegen. Het leverde een woeste coach Admomaitis op in de persconferentie. Hij noemde de gang van zaken een “f*ing joke”.

FIBA heeft de drie falende refs geschorst voor de rest van het WK. Dat hielp Litouwen, dat zich vanuit de groep met Nederland kwalificeerde voor dit WK, verder niets. Zij haalden de kwartfinales niet.

Toen de wedstrijd wat beter op gang kwam, viel vooral het geweldige teamspel van de Argentijnen op. Met name guard Facundo Campazzo strooide met oogstrelende assists. Hij zou eindigen met 12 beslissende passes én 18 punten (7-12 FG). Doordat het afstandsschot van de Argentijnen goed viel (12 rake driepunters tegen 44%, een stuk beter dan de 8 tegen 29% van Servië), konden ze een geweldige spacing toepassen. Het veld werd zeer groot gemaakt dankzij de dreiging van buiten, wat vervolgens fraaie openingen naar de ring opleverde met diverse geheel vrije back-doors.

Bij Servië liep het minder soepel. Met name reus Boban Marjanovic viel lelijk door de mand. In zijn nog geen 2,5 minuut binnen de lijnen, leverde Servië per saldo 8 punten in, met daarin een negatieve hoofdrol voor de 2.22 meter lange Boban, die 3 p’s maakte, waarvan 1 U en 1 aanvallend, plus een balverlies.
Servië bleef in de wedstrijd door het geweldige talent van met name Bogdan Bogdanovic, die tot 21 punten (6-13 FG) kwam. In fases was ook zijn NBA-collega Nemanja Bjelica (18p, 7r) gevaarlijk. Toch blijft hij een speler die soms lijkt te verdwijnen, ookal staat hij op het veld. De grote man van het afgelopen NBA-seizoen, Nikola Jokic, kon niet domineren zoals hij dat bij Denver wel vaak doet. Hij tekende weliswaar 16p, 10r, 5a aan, maar had ook 5 balverliezen en leek bij tijd en wijle meer tegen zichzelf en tegen de refs te spelen dan tegen de Argentijnen.
Het verschil in de wedstrijd werd gemaakt door de oplossingen die de teams zochten, toen het spannend werd. Argentinië bleef als team spelen en werkte harder in de verdediging. Servië leek te denken, dat het allemaal wel goed zou komen dankzij de 4 NBA-spelers op het roster, en hun aanvallende kwaliteiten. De verdediging leken de mannen van coach Djordjevic wat minder belangrijk te vinden. Toen Servië in het vierde kwart (dat Argentinië met 29-20 won) serieus in de problemen begon te komen, gingen de sterren steeds egoïstischer spelen. Driepunters werden geforceerd, en verdedigende taken werden verwaarloosd.
Zeer opvallend was dat superster en NBA-triple-double-machine Jokic, die geenszins in foutenlast (1 p.) was, al naar de kant gehaald werd toen er nog 3.17 minuten te spelen waren en Servië 11 punten achter stond. Ze kwamen nog tot op 6 punten met nog 1 minuut 20 te gaan, maar ook dat was voor de coach blijkbaar geen reden om NBA MVP-kandidaat Jokic terug te brengen.

Uitblinker in het vierde kwart was veteraan Luis Scola, die tegenwoordig zijn brood (mét beleg) verdient in China en dus in zekere zin een ‘WK in eigen land’ speelt. Constant wist hij af te werken in de bucket, met zijn Kevin McHale-achtige handigheid. Niet al te atletisch, maar met goed voetwenwerk, slimme schijnbewegingen, een divers repertoire, zachte handen, en hard werk. Scola, die op dit WK gemiddeld 17.8 punten noteert en 7.3r pakt, eindigde tegen Servië met 20p (7-13 schot) en met de hoogste +/- van allemaal: +15. Al 20 (twintig!) jaar, dus sinds 1999, speelt Scola voor het senioren nationaal team, waarmee hij in 2004 goud won op de Spelen van Athene, en in 2002 zilver op het WK in Indianapolis. Het is overigens redelijk opmerkelijk, dat Argentinië sinds 1950 (goud) slechts 1 WK-medialle haalde, dat was dus in 2002. Het laat ook meteen zien, hoe breed de top is in het internationale basketball. Tevens speelt mee, dat dit soort toernooien eindigt met een aantal knock-outwedstrijden, waardoor één slechte dag fataal kan zijn voor de kansen op een prijs.

Servië kon het grote overwicht in aanvallende rebounds (18 vs. 8) niet omzetten in scores. Het schotpercentage van 42 stak schril af bij de maar liefst 54 van Argentinië. Ook dat duidt er op, dat de Argentijnen (22 assists) beter samen speelden en betere schoten voor elkaar creëerden dan de Serviërs (17a).
In drie kwarten scoorde Argentinië 25 punten of meer, wat nog maar eens aangeeft dat Servië het vooral in de verdediging liet liggen.

In de andere kwartfinale van dinsdag won Spanje gecontroleerd van Polen (90-78), dat met een plek bij de Top-8 zijn beste WK ooit neerzette (tenzij we zwaarder tillen aan het Poolse 4-5 record op het WK van 1967). Ook Polen zat in de groep met de Orange Lions tijdens de laatste WK-kwalificatieronde. Namens Spanje werd Ricky Rubio, die weer een prima wedstrijd speelde met 19p en 9a, de WK-deelnemer met de meeste assists (namelijk 115) aller tijden.

Vanmiddag worden de andere kwartfinales gespeeld: USA-Frankijk (vanaf 13.00 te zien op Ziggo Sport!) en het verrassende Tsjechië tegen Australië. De winnaar van die eerste wedstrijd speelt tegen Argentinië. De winnaar van de tweede wedstrijd treft Spanje.

http://www.fiba.basketball/basketballworldcup/2019/game/1009/Argentina-Serbia

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.