CP3 by Basketball Totaal

Luchtfietsers

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

‘Het spijt ons. We hebben het Nederlandse basketbal een heel slechte dienst bewezen. We zijn onze afspraken niet nagekomen, hebben soms een beetje gejokt en we beseffen nu dat we onverantwoord bezig zijn geweest.’

Dit, of woorden van gelijke strekking, had ik verwacht in een persbericht van Dutch Windmills, dat tot zijn en ons aller schande uit de competitie moest worden genomen.

Moest, ja. Amerikanen hebben voor dit soort situaties een uitstekende term bedacht: clusterfuck.

‘We wilden zo graag’, had het bericht verder kunnen gaan, ‘en in die waan hebben we geld uitgegeven dat er niet was. Halve toezeggingen hebben we als voldongen feiten aangenomen, en leningen als donaties. Er was nooit een hoofdsponsor. Nogmaals sorry.’

In plaats daarvan, en dat is de reden van de irritatie die u misschien proeft, kwam het management, als je dat tenminste zo mag noemen, van Dordrecht met een zeikverhaal van jewelste. ‘De DBL heeft ons niet meer tijd gegeven. Helaas mogen de Dutch Windmills door deze actie van de DBL dit niet voltooien.’

Ja hoor, Dordrecht, het is de schuld van de DBL dat jullie incompetente klungels zijn. Als ik mijn werk zo deed, stond ik nu samen met de spelers van DW in de rij bij het UWV. Het DBL-bestuur heeft juist gehandeld en is genadig geweest door de stekker er nu uit te trekken. Zo is verder onnodig leed voorkomen.

Het geld van het casino dat door de bemiddeling van de owner van Den Bosch als redmiddel werd geboden, was een heel klein druppeltje geweest op een gloeiend hete plaat. Misschien anderhalve schuldeiser was ermee zoetgehouden, een paar ton had nog steeds opengestaan. De bewering dat ze met het bedrag het seizoen af hadden kunnen maken, slaat nergens op. Alleen de zaal had misschien zijn deuren weer opengedaan, de advocaten van de overige schuldeisers hadden een ‘field day’ gehad.

Cowboys, worden dit soort bestuurders weleens genoemd. Ik vind dat een nog veel te positieve naam. Cowboys zijn stoer en leuk en goed, althans toen ik ze vroeger speelde of op tv zag wel. Dit zijn ijdele luchtfietsers.

We hebben het hier over een team waarvan de hoofd’sponsor’ nooit tekende of geld overmaakte. Even een geinig quizzje: raad eens wie er naar voren werd geschoven toen het water de mannen aan de lippen stond? Je verzint het niet.

We hebben dit helaas al vaker gezien; niet eerst rustig bouwen en investeren in de toekomst, nee, we gaan gelijk voor de top, naar de hel met gezond verstand. Natuurlijk was er in Dordt draagvlak en enthousiasme voor een team dat in de play-offs serieuze schade had kunnen doen. Er stond een mooi ploegje. Ik ben wel benieuwd op hoeveel steun DW had kunnen rekenen als er realistisch was begroot en ingekocht.

De spelers (en coach, die naar ik heb begrepen zijn makelaarslicentie inleverde) valt weinig te verwijten. Ik heb het altijd curieus gevonden dat een eerstejaars team vijf vrij goede Amerikanen en een Nederlandse international op de loonlijst kan hebben, maar zij hebben hun sportieve plicht gedaan en wachten ook al sinds januari op hun salaris (dat niet meer komt). Hun enige troost is wellicht dat ze zich behoorlijk in de kijker hebben gespeeld en dat ze volgend seizoen vast ergens aan de bak gaan komen. Ik zou er zelfs een of twee wel in een Leids tenue willen zien.

Maar ook Leiden profiteert totaal niet van dit irritante gehannes. Volgens het regelement worden de uitslagen van Dordrecht in de tweede helft van de competitie geschrapt. Daardoor staat Zwolle, dat twee keer van Dordt verloor, nu nog maar twee punten achter op Leiden.

Een regelementaire 20-0 nederlaag in de resterende duels was wellicht beter geweest om geen onrecht te doen aan de voorbije maanden, maar tot zover mijn kritiek op de DBL in deze zaak.

Ik mag alleen maar hopen dat de DBL nog strenger gaat kijken naar de toekomstige aanvragen, al weet ik dat ook zij niet alles kunnen voorkomen. Den Haag, Nijmegen, wellicht Utrecht en Haarlem: welkom, maar zorg dat je je poep bij elkaar hebt (shit together).

Intussen loopt het Nederlandse basketbal zijn zoveelste blauwe oog op, omdat de luchtfietsers zich niet konden beheersen. Mogen dit soort bestuurders, net als die clowns van Den Helder een paar jaar geleden, op een zwarte lijst worden gezet?

De interim-voorzitter gaf nog een exit-interview aan Rijnmond. Ik had het gevoel dat ik naar een sketch van Koot en Bie keek. ‘We waren op zoek naar nieuwe sponsors maar het was te kort dag.’ Tip: zoek sponsors voordat je überhaupt aan een competitie deelneemt. En het was 10 april, zes maanden na de start van de competitie. Hoezo kort dag? ‘We hadden te maken met onnodige negatieve publiciteit.’ Onnodig? Je bedoelt onwenselijk, voor jullie. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Als het niet zo ongelooflijk vervelend was voor iedereen, zou je er bijna om lachen. Eentje nog dan? ‘We wilden het Nederlandse basketbal groot maken.’ Vult u hier uw eigen cynische opmerking maar in, mijn hoofd doet zeer.

Vlak voor het einde krijgen we nog de mededeling dat er gedacht wordt aan een doorstart. Ik gun het de stad Dordrecht dat er op hoog niveau wordt gebasketbald, en ik denk nog altijd met blijdschap terug aan de teams van Frisol Rowic van vroeger (zomaar een greep: Jim Zoet, Rick Lewis, Marco de Waard, Edu Bolte, Jimmy Moore, Hans Heijdeman, of zoals hij op Urk werd genoemd Ans Eijdeman), maar nooit meer met deze mensen. Voor hen geldt echt: hoe dichter bij Dordt hoe gekker het wordt.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.