CP3 by Basketball Totaal

Loting cruciaal voor EK-kansen Oranje

Het Nederlands team is  zeer afhankelijk van de loting morgenmiddag in Barcelona om nog een kans te hebben in 2015 aan het Europees kampioenschap mee te mogen doen. Oranje gaat deze zomer met 25 concurrenten op voor 13 beschikbare EK-plaatsen. Een gunstige loting is voorwaarde om nog een kans te maken.

De loting wordt maandag om 13.00 uur gehouden in het Majestic Hotel in Barcelona. De loting zal live te volgen zijn via de website van FIBA Europe.

Nederland had vorig jaar een uitmuntende uitgangspositie om een kwalificatieplek te bemachtigen, maar administratieve fouten zorgden voor de uitschakeling van Oranje. Het gelijktijdig meespelen van Mohemed Kherrazi en Sean Cunningham was voor FIBA Europe aanleiding twee zeges van Oranje te schrappen. Estland, dat in Den Bosch met 74-71 door Oranje in een prachtige wedstrijd was verslagen, sleepte uiteindelijk de eerste kwalificatieplaats in de wacht.

De Esten voegden zich bij het rijtje: Oekraïne, Frankrijk, Spanje, Kroatië, Slowakije, Servië en Litouwen. Daar zijn door middel van wild cards inmiddels ook Turkije, Griekenland en Finland aan toegevoegd.

Deze elf landen krijgen gezelschap van nog dertien landen, zodat in 2015 het EK met 24 ploegen kan worden afgewerkt. Nederland deed in 1989 voor het laatst mee aan een eindronde van het Europees Kampioenschap.

FIBA Europe schat komende zomer de kansen van Oranje als minimaal in. Op de plaatsingslijst van de 26 deelnemers aan de laatste kwalificatieronde prijkt Nederland op plaats 25. Alleen het spreekwoordelijke Luxemburg is lager ingeschaald. Daarin spelen de reglementaire nederlagen van Oranje een belangrijke rol. Op basis van de uitslagen van afgelopen zomer zou Nederland in het rijtje van gerede kanshebbers terecht zijn gekomen.

Italië voert de plaatsingslijst aan, voor Letland en België. De lijst wemelt verder van teams die normaal gesproken hoger aangeslagen moeten worden dan Nederland, zoals Bosnië en Herzegovina, Duitsland, Tsjechië, Israël en Rusland.

Maar de lijst bevat ook landen die Nederland kan ‘hebben’. Zo staat Portugal op de twintigste plaats, maar liep het team van Toon van Helfteren en zijn assistent Sam Jones de Portugezen in de vorige cyclus op indrukwekkende wijze van het plankier in de Leidse Vijf Meihal.

In Barcelona worden morgen zeven poules geloot. De winnaars van de zeven poules plaatsen zich rechtstreeks voor het EK. Voor de zes beste nummers twee ligt er ook een EK-ticket klaar. Bij een gunstige loting, zou een tweede plaats in een van de poules voor Oranje een haalbare uitgangspositie kunnen zijn.

Maar daar komt dan wel het nodige rekenwerk aan te pas. De loting in de Catalaanse hoofdstad levert namelijk vijf groepen van vier teams op en twee groepen van drie. In de eindrangschikking van de vijf groepen van vier zullen eerst de resultaten tegen de nummer vier in de groep worden geschrapt. Op die manier ontstaan er zeven eindrangschikkingen op basis van drie teams in elke poule. Pas dan wordt berekend welke zes teams zich de beste nummers twee mogen noemen.

De kwalificatiewedstrijden worden in augustus afgewerkt. FIBA Europe heeft de datums 10, 13, 17, 20, 24 en 27 geprikt voor de ontmoetingen. Vooralsnog is alleen zeker dat de eerste thuiswedstrijd van Oranje in Martiniplaza in Groningen gespeeld zal worden.

Het Europees kampioenschap van 2015 wordt in principe afgewerkt in Oekraïne. De finale staat gepland in Kiev. De politieke situatie in Oekraïne op dit moment – en in de stad Kiev in het bijzonder – doet echter stemmen opgaan het EK te verplaatsen naar locaties met een meer stabiele politieke situatie en zonder dagelijkse massabetogingen. FIBA Europa zal daar op dit moment ongetwijfeld nog geen gehoor aan geven, maar houdt de politieke ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

De volledige plaatsingslijst ziet er als volgt uit:

1. Italië
2. Letland
3. België
4. Bosnië en Herzegovina
5. Duitsland
6. Montenegro
7. Tsjechië
8. Groot-Brittannië
9. Macedonië
10. Israël
11. Rusland
12. Georgië
13. Zweden
14. Polen
15. Bulgarije
17. Zwitserland
18. Oostenrijk
19. IJsland
20. Portugal
21. Slowakije
22. Denemarken
23. Hongarije
24. Roemenië
25. NEDERLAND
26. Luxemburg

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.