CP3 by Basketball Totaal

Loon Lions zegt voorlopig nee

Van de website van Loon Lions.

Lions schrijven zich niet in voor VBL

Het team van Loon Lions heeft zich niet ingeschreven voor de Vrouwen Basketball League van volgend seizoen. De club heeft ernstige problemen met het beleid van de Nederlandse Basketball Bond (NBB).

Met name het beleid rond het Nederlandse vrouwenteam en het gebrek aan belangstelling voor de hoogste competitie zitten de Lions dwars. “We voeren al jarenlang vruchteloos discussie”, aldus manager Sabrina Oudkerk Pool. “En er komt een tijd dat genoeg genoeg is. Op deze wijze kunnen we als ambitieuze topclub niet meer functioneren.”

Wat is er aan de hand? Al jarenlang doet de basketballbond pogingen om het nationale vrouwenteam in de vaart der volkeren op te stoten. De deelname van een CTO (Centrum voor Topsport en Onderwijs) aan de eredivisie vormde vijf jaar geleden een eerste stap. De NBB kreeg hiervoor geld van de NOC*NSF. Ook sponsorde de NOC*NSF een fulltime bondscoach, een ongekende luxe voor de armlastige basketballbond. Het effect was echter dat jonge speelsters werden weggelokt bij hun clubs om bij het CTO te trainen en te spelen. Goed voor de speelsters, maar ontdaan van hun grootste talenten werd het voor de eredivisieclubs steeds lastiger om het hoofd boven water te houden. In de laatste jaren gaven vier verenigingen (Groningen, Tubbergen, Amsterdam, Leiden) er de brui aan, waardoor er op dit moment naast het CTO nog maar zes clubs op het hoogste niveau acteren. En dat worden er nu dus vijf.

“Het is geen gezonde situatie”, verzucht Sabrina Oudkerk Pool, die in het dagelijks leven studenten tot docenten Lichamelijke Opvoeding opleidt bij de ALO in Amsterdam. “Op de korte termijn maakt het CTO een klein aantal meisjes misschien beter, maar als je niet tegelijkertijd aan een brede basis bouwt en een gezonde topcompetitie onderhoudt, leidt dit beleid uiteindelijk alleen maar tot achteruitgang. Men lijkt te denken: als we eenmaal succes hebben met het nationale team, komt de rest vanzelf wel. Maar zo werkt het helaas niet.”

Toch wil de NBB het komende seizoen nog wat verder gaan. De bond heeft het Nederlands team ingeschreven voor de Europa Cup, waardoor zes midweekse wedstrijden moeten worden gespeeld voor de kerst. Daarnaast moeten er windows worden gespeeld voor de kwalificatie voor het Europees Kampioenschap, daarom wordt de competitie een aantal malen stilgelegd, terwijl het nationale team wekelijks bijeenkomt om te trainen. “Dat betekent dus dat wij niet meer de hele week met al onze speelsters kunnen trainen”, zegt Oudkerk Pool. “Bovendien wordt de competitie met die onderbrekingen een maand langer, waardoor de clubs extra op kosten worden gejaagd. Ik vind dat niet redelijk.”

Enkele clubs tekenden protest aan bij de Bond, maar vonden geen gehoor. Loon Lions weigerde vooralsnog om akkoord te gaan.
Het betekent dat het voor Loon Lions moeilijk wordt om een topteam bijeen te krijgen. “Wij zijn een trotse club met ambities”, zegt Oudkerk Pool. “Wij willen niet met te weinig en te jonge speelsters in de competitie spelen. Dan liever even niet. We hebben genoeg goede jeugdspeelsters om de wat verdere toekomst met optimisme tegemoet te kunnen zien. Zodra het Nederlandse clubbasketball bij de vrouwen door de bond weer serieus genomen wordt, schrijven we ons graag weer in.”

7 reacties

 1. Verschikkelijk triest natuurlijk.
  Deze club is het Ajax van het dames-basketbal geworden.
  Er is hard gewerkt de laatste jaren om de meisjes op te leiden voor het eerste. Om eiegenjeugd in te kunne brengen daar gaat jaren overheen. Er waren er al een paar aan de deur aan het kloppen.
  Alle meiden worden door CTO al weggetrokken uit de eredivisie. Ik heb mij altijd al afgevraagt waar de bond mee bezig is.
  Nu zijn ze echt veel te ver gegaan en is het einde van het Nederlandse (top) basketbal nogmeer in zicht gekomen.

  Rene Tijsterman

  • Correct me if I’m wrong.. Maar de meiden die naar het CTO komen, kunnen er ook voor kiezen om daar alleen te gaan trainen en gewoon te blijven spelen voor de club waar zij eerst voor speelden. Ik vind het een top initiatief voor al die jonge meiden, om zich zo te kunnen ontwikkelen. Daarnaast is het ook zo dat die meiden een keuze word voorgelegd. Het is niet van “Hee CTO wilt jou, jij MOET naar ons komen”. Nee zij doen dat in overleg. Is het verstandig, kan de persoon het aan om al van huis weg te gaan, wil de persoon zich zo focussen op basketbal. Met goede trainers in de jeugd kun je een prima jeugdopleiding neerzetten als clubzijnde, als daar dan 2 of 3 grote talentvolle meiden de kans krijgen om zich nog verder te ontwikkelen bij het CTO nou prima, maar dan zullen er vast nog genoeg meiden zijn die goed genoeg zijn om beter te worden en wel binnen de vereniging door willens dromen.

   • @Wesley-10.
    90% van de studenten in Nederland trekken naar Amsterdam.
    Er zijn in andere steden ook goeie universiteiten maar echt iedereen wil naar Amsterdam.
    Alleen trainen bij het CTO en wedstrijden spelen bij je eigen club is iets wat ook niet echt werkt. Trainingen zijn bedoeld om de systemen van je coach te oefenen en om als team op elkaar ingespeeld te raken. Als je nooit met je eigen (wedstrijd) team traint is dat dus van invloed op het op elkaar ingespeeld raken met je team genoten omdat jij ergens anders traint als hun. En er is geen club in de DWBL die twee keer per dag trainen kan bieden.
    Het zou een eer moeten zijn om voor je land uit te komen maar iedereen langs de lijn
    (de beste stuurlui staan aan wal) zijn Anti Oranje tenzij het Nederlands Voetbal Elftal opeens een Halve Finale van het WK haalt dan staan we allemaal weer te springen en te juigen.
    Ik zou zeggen laat de meiden die het een enorme grote eer vinden om hun Land in het Oranje te vertegenwoordigen ook in hun waarde van die eer?

    • @Arjan Otter
     Het klopt wat je zegt, maar er zijn een aantal speelsters die dit wel doen. Zij maken de uren bij het CTO en vertrekken de vrijdag naar huis om in het weekend voor hun club te laten spelen. Verder ben ik pro-Oranje en vind ik het geweldig hoever het basketbal zich ontwikkeld de laatste paar jaren. Ik kijk graag naar Oranje basketbal, en ze presteren vaak ook erg goed.
     Ik heb er dan ook geen problemen mee dat het Nederlandse team meer gaat trainen echter kan ik sommige mensen wel begrijpen, dat het tegen kan gaan werken. (denk aan meerdere trainingen en langer seizoen, dus meer kans op blessures en vermoeidheden). Ik snap beide kanten, maar ik vind het geweldig dat Nederland zich kan laten horen en zien in het basketbal naar de rest van de wereld.

     • @Wesley-10.
      Er zijn er niet zoveel die zin hebben om vrijdag terug naar huis te gaan om zich dan bij hun eigen club aan te sluiten in bijvoorbeeld Tubbergen of Groningen om dan vervolgens de volgende avond uit te moeten spelen in Landsmeer of Rotterdam terwijl je doordeweeks in Amsterdam woont en die locatie’s van de uitwedstrijden veel dichterbij je studenten appartementje in Amsterdam zijn.

      Als je gaat kijken hoeveel Leden de NBB
      25 jaar geleden had en hoeveel dat er nu nog zijn, dat is het punt waar het na de jaren 80 echt fout is gegaan. Waarschijnlijk zitten er elke avond enorm veel meiden die echt een heel groot talent hebben voor Basketball gewoon thuis op de bank zonder dat ze dat zelf weten.

      Hoe je het ook wendt of keert Basketball is een kleine sport in Nederland en om dat te veranderen is vrijwel onmogelijk.

      Voetbal , Hockey , Korfbal en Schaatsen dat zijn de grote (populaire) sporten in Nederland en dat kun je bijvoorbeeld proberen te beïnvloeden doormiddel van Basketbal’sCool Noord waarmee je probeert school jeugd enthausiast te maken voor de sport Basketball maar om dan je eigen Top Team terug te trekken uit de Ere Divisie is bij het enthausiast maken van school kinderen voor de sport Basketball denk ik weer niet echt een positieve actie?

 2. Als ik sponsor zou zijn (en die zijn tegenwoordig niet éénvoudig meer te vinden)
  zou ik me terug trekken van Lands Lake Lions Basketball en een betrouwbaardere partner zoeken
  om mijn geld in te steken want ik zou me bedrogen voelen (Loon Liars ?!!)…….

  Beetje rare situatie als je een nieuwe Head Coach aan stelt en 16 dagen later de stekker eruit trekt.
  Rob Brand moet tegen Sabrina Oudkerk-Pool zeggen “Foutje Bedankt! , Ken Ik Effe Vangen?”

 3. Die opmerking over anti-oranje klopt niet!

  Dat het Nederlands team meer gaat trainen is een goede zaak maar doe dat dan in het weekend, beperk de competitie tot een enkele competitie. En zorg er dan voor dat de nationale ploeg niet zo’n duidelijke band heeft met een opleidingsinstituut van de bond. Dit betekent namelijk een oneerlijke vorm van concurrentie.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.