CP3 by Basketball Totaal

LOON LIONS KAMPIOEN VAN NEDERLAND

De site had even twee dagen last van serverproblemen. Gelukkig stond het de live stream niet in de weg. En Loon Lions werd voor de zesde maal kampioen van Nederland. Een fantastisch einde van een prachtige carriere van onze eigen Marlous Nieuwveen. Loon Lions van harte gefeliciteerd met de titel!

De vijfde wedstrijd in de serie tussen Loon Lions en Solar-systemen Grasshoppers was opnieuw bloedspannend. En voor de vierde keer trok Loon Lions aan het langste eind. Het werd in Katwijk 64-68, na een ruststand van 37-31 in Katwijks voordeel.

Marlous Nieuwveen vierde haar afscheidswedstrijd met een productie van 20 punten, waarvan 12 in het derde kwart, toen de veterane hoogstpersoonlijke een achterstand van 8 punten goed maakte met vier opeenvolgende scores. Je zou willen dat ze er nog een seizoen aan vastknoopt.

Het was een serie die zich zowel in Katwijk als Landsmeer in een schitterende entourage voltrok: volle sporthallen, goede organisatie en twee teams die elkaar in kwaliteit weinig ontliepen, maar in speelstijl des te meer.

_DSC8899

Het snelle, simpele aanvalsspel van het jonge Grasshoppers, met veel dribble-drives, tegenover de uitgekiende set-plays van Molly McDowell. Uiteindelijk waren het niet de jonge benen die het verschil maakten, zoals sommigen gedacht hadden, maar het was de ervaring.

McDowell is de eerste vrouwelijke hoofdcoach die in Nederland een landskampioenschap won en haar debuut was uitstekend. Het Nederlandse vrouwenbasketball is een topcoach rijker.

Tanya Bröring werd verkozen tot MVP van de serie. De aanvoerder van de Lions vertrok in 2007 uit Landsmeer met een landskampioenschap en behaalde er bij haar terugkomst meteen weer een.

Voor de Lions is dit het zesde kampioenschap, maar de eerste onder de naam “Loon”. Deze eerste titel had eigenlijk vorig seizoen al binnengehaald moeten worden, na een stand van 3-0 in de serie tegen Lekdetec, maar toe gebeurde het ondenkbare: de ploeg uit Bemmel won alsnog met 3-4.

Dat verloop van de serie liet een diepe wond na bij de Landsmeerse club. Een aantal weken daarna viel het besluit voorlopig te stoppen met eredivisiebasketball. Met reden wellicht, maar het was niet naar de zin van veel supporters.

Een groepje activisten stond op, wat leidde tot herinschrijving en de omarming van een groepje speelsters dat graag met elkaar wilde ballen en tot dan toe nog geen onderdak had.

_DSC8958

De opluchting was groot, maar de verwachtingen voor het seizoen 2015-2016 waren binnen en buiten de club niet hoog gespannen. Het kost tijd om een nieuw team goed te laten samenspelen, de gemiddelde leeftijd was naar Nederlandse begrippen hoog en de concurrentie was sterk, heel sterk. Binnenland, Batouwe, Den Helder, Grasshoppers dachten alle kampioen te kunnen worden en in geen van deze gevallen was dat idee onterecht. De competitie was uitzonderlijk sterk, het afgelopen jaar.

Dat Loon Lions vorige zomer als een fenix uit z’n as herrees en kampioen werd, is een prachtig, klassiek sportverhaal. Het is een verhaal van slimheid en doorzettingsvermogen, met de alom aanwezige voorzitter René Bakker als bestuurlijke held. Het is ook het verhaal van begrip en betrokkenheid, als we denken aan de bijna nooit ontbrekende sponsor Frans Faber en zijn bedrijf Loon Salarissoftware, of Harry Roele van Bieseman Administratie, die in de zomer ook nog even het penningmeesterschap op zich nam.

Maar het is vooral het verhaal van teamgeest, onverzettelijkheid en de wil om te winnen. Hier zijn de meiden van het het team en hun coach de heldinnen. Zij hadden wat te bewijzen: Molly McDowell voor het eerst hoofdcoach, sommige speelsters zouden het niet meer kunnen en anderen waren er op gebrand de kater van vorig seizoen weg te spoelen.

Tussen de ouverture en het slot van het verhaal waren er ook genoeg gebeurtenissen en plotwendingen om het spannend te maken: er waren tegenslagen, blessures, zwangerschappen, coachwissels, maar ook meer dan genoeg spannende wedstrijden die het beschrijven waard waren.

Zo heeft elk kampioenschap z’n verhaal, maar dat van de zesde landstitel van Loon Lions is bovengemiddeld fraai. Het eindigt met een feest in Landsmeerse sporthal, waar ongetwijfeld veel remmen zullen losgaan.

Bron Loon Lions

Foto’s: Tine Sierink

 

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.