CP3 by Basketball Totaal

Lisanne, Charlotte En Fenne Verliezen Medaille In buzzer!

Bemmel – Het is de grootste nachtmerrie van iedere sporter. Een medaille verliezen in het eindsignaal. Het VU18 Nederlands team, met Lisanne de Jonge, Charlotte van Kleef en Fenne van der Wielen overkwam het dit weekend. Meer dan 30 minuten had het team voorgestaan, maar aan het eind van de wedstrijd stonden de Oranje meiden toch met lege handen. Servië won net als vorige zomer, de bronzen medaille nu met één punt verschil, 56-57.

Vooraf hadden de meiden zich voorgenomen om het succes van vorige zomer (een 4e plek) op zijn minst te evenaren, maar eigenlijk ging het VU18 Nederlands team voor een medaille. Ze waren heel dicht bij, tot minder dan een seconde voor tijd hadden ze de bronzen plak in handen, maar de 1.94m lange Servische Stankovic besliste anders en dompelde het Nederlands kamp in diep verdriet en teleurstelling.

Niettemin mogen de meiden terugkijken op twee fantastische weken. In de groepsfase eindigden ze op een eerste plek na drie gewonnen wedstrijden. In de tweede ronde verzekerde de Oranjemeiden zich na één wedstrijd al van de kwartfinale. Daar werd basketballland Italië duidelijk terugverwezen en Nederland had daarmee het succes van vorig jaar in elk geval al geëvenaard. Maar de meiden wilden meer. Spanje in de halve finale was een te zware klus, maar Servië moest gepakt kunnen worden in de strijd om een podiumplaats. Helaas ging in de buzzer de bronzen plak aan de neus van Lisanne de Jonge, Charlotte van Kleef en Fenne van der Wielen voorbij.

Deze twee weken verdienen niettemin een korte terugblik. De meiden zijn vierde van Europa geworden en hebben het fantastisch gedaan. We kijken dan ook even hoe de drie meiden van de Bemmelse basketballvereniging het in Kroatië is vergaan.

Groepsfase
Hoewel de eerste wedstrijd tegen Wit-Rusland nog wat moeizaam op gang kwam (71-59), was het vanaf de tweede wedstrijd kassa. Turkije werd van het veld geveegd (68-41) en ook Tsjechië werd aan de zegekar gebonden (72-59). Lisanne de Jonge ontbrak in de eerste wedstrijd vanwege een lichte blessure, maar pakte tegen Turkije en Tsjechië al weer wat minuten en een paar punten (3 resp. 5). Fenne van der Wielen, die in de eerste wedstrijd niet was ingezet, kreeg tegen Turkije een paar minuten en pakte daarin één rebound. Tegen Tsjechië ondersteunde zij haar teamgenoten weer vanaf de bank. Charlotte van Kleef mocht in het treffen tegen Wit-Rusland veel spelen en pakte in die wedstrijd maar liefst 8 punten en 5 rebounds. In het tweede treffen verdedigde ze sterk, waardoor ze wederom de nodige speelminuten in het veld vertoefde. Tegen Tsjechië bracht ze veel tijd door op de bank, samen met teamgenote Fenne.

Tweede Ronde
Met het maximaal aantal punten werd naar de tweede ronde gegaan: een plek in de kwartfinale lag binnen handbereik. In de achtste finale werden vervolgens de sterke Europese landen Kroatië, Rusland en Spanje getroffen, vorig jaar alle drie kwartfinalisten. De wedstrijd tegen thuisland Kroatië was een zware vechtpot (59-34), waar de bondscoach koos voor inzet van de fysiek sterkere speelsters. Weinig speeltijd voor Lisanne, Charlotte en Fenne dus, maar wel winst en zekerheid van een plaatsje in de kwartfinale. De resterende partijen tegen Rusland en Spanje waren vooral van belang om te bepalen wie in de kwartfinale van uit de andere poule werd getroffen. Rusland, de zilveren medaille winaar van het vorige jaar was een taaie tegenstander. Nederland verdedigde goed, maar het lukte Oranje niet om daar een goede aanval neer te zetten. Er werd dus verloren, 40-60. Lisanne was de enige Lekdetec-er die wat minuutjes kreeg en scoorde daarin 2 punten. Charlotte en Fenne stonden nauwelijks in het veld. Verlies tegen Spanje, de laatste tegenstander in de tweede ronde was vooraf ingecalculeerd (70-54). Nederland ging lang mee, maar een press kostte Oranje uiteindelijk in het vierde kwart de kop: Lisanne de Jonge scoorde 4 en Charlotte van Kleef 3 punten.

Kwartfinale
Italië was in de andere poule als tweede geëindigd, achter Frankrijk en werd de tegenstander van het Nederlandse talententeam. Zeven van de acht ploegen die naar de kwartfinale gingen, deden dat ook vorig jaar. Alleen Zweden wisselde Kroatië af. Inmiddels was de nodige familie en vrienden en ook een afvaardiging van de NBB ingevlogen, zodat er aardig wat Nederlands publiek op de tribune zat. In het vierlandentoernooi voorafgaand aan het EK had Nederland nog verloren van Italië, maar Oranje was deze keer te sterk. Met 55-69 werd een duidelijke overwinning binnengehaald. Laura Cornelius scoorde maar liefst 26 punten! In het derde kwart werd een voorsprong genomen van maximaal 23 punten (25-48). Italië zette een press neer en kwam tot 13 punten terug, maar dichterbij liet Nederland de ‘Azzurre’ niet komen. Lisanne de Jonge scoorde deze wedstrijd 6 punten en pakte 5 rebounds. Charlotte van Kleef speelde nog geen minuut maar gaf daarin wel een assist op Lisanne. Fenne van der Wielen kwam 2 minuten in het veld.

Halve finale
Met bleke toetjes werd de halve finale gestart. De meiden van VU18 wisten dat ze niet kansloos waren, maar dat het tegen titelkandidaat Spanje wel heel zwaar zou worden. Het werd niet alleen zwaar, Nederland was vanaf de eerste minuut kansloos. Spanje speelde wellicht hun beste wedstrijd van het toernooi en Oranje keek er naar en was machteloos, maar speelde zelf ook een zwakke wedstrijd. Nederland werd bijna gedubbeld (80-41) en zag de finale aan haar neus voorbij gaan. Lisanne de Jonge en Charlotte van Kleef scoorden beiden 2 punten. Lisanne pakte ook nog 5 rebounds. Fenne van der Wielen speelde 5 minuten.

Strijd om brons
Nederland restte net als de vorige zomer de strijd om het brons en net als vorige zomer wederom tegen Servië. Toen werd verloren met 46-59, deze keer werd in de buzzer de bronzen plak verloren, 56-57. De sporthal was één grote heksenketel met Servische supporters. De zware beveiliging kon niet voorkomen, dat er nog twee incidenten tijdens een time-out op het veld gebeurden. Lisanne de Jonge scoorde deze wedstrijd 7 punten. Charlotte van Kleef en Fenne van der Wielen mochten beiden voor de rust kort even spelen, maar scoorden niet.

Na de wedstrijd was de deceptie bij de Oranjemeiden groot. Meegereisde ouders hadden er hun handen vol aan om de meiden weer een beetje tot rust te krijgen.

De finale werd een strijd tussen Spanje en Frankrijk, beiden nog ongeslagen op het EK. Heersend Europees kampioene Frankrijk moest dit jaar de zege laten aan Spanje, waarmee Spanje op alle meisjes EK’s én het vrouwen EK de gouden medaille pakte: een heuse grand slam.

Onze eigen meiden hebben het echter ook hartstikke goed gedaan!

foto: Robbert Slim

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.