CP3 by Basketball Totaal

Lions beginnen oefencampagne met nuttige wedstrijd tegen Italie

oranje sport 1De Orange Lions zijn de oefencampagne richting EuroBasket 2015 met een nederlaag begonnen. In een wedstrijd om de Trentino Basket Cup was Italië te sterk voor Nederland. Via een ruststand van 40-29 moesten de Orange Lions een 64-52 nederlaag incasseren.

De Orange Lions openen de eerste van vijftien oefenduels met Charlon Kloof, Worthy de Jong, Kees Akerboom, Roeland Schaftenaar en Henk Norel. Beide ploegen starten aarzelend. Na twee rake vrije worpen van Luigi Datome brengt Akerboom Nederland via een driepunter op voorsprong. Schaftenaar en Norel trekken de lijn goed door en zorgen voor 5-9. Na een score met bonus van Kloof nemen de Orange Lions brutaal een 5-12 voorsprong. In de laatste vijf minuten van het eerste kwart gaat het mis. Alleen Worthy de Jong weet nog een keer te scoren, met als gevolg dat Italië het kwart met een voordelige marge mag afsluiten: 16-14.

In het tweede kwart slaat Italië een serieus gat. De eerste demarrage van de thuisploeg wordt nog een halt toegeroepen door Mohamed Kherrazi en Arvin Slagter, maar daarna lopen de Italianen door naar 37-23 en moet Toon van Helfteren al twee keer zijn toevlucht zoeken in een time-out. In de slotfase doet Nederland nog wat terug. Via Kloof, Akerboom en Nicolas de Jong plaatsen de Orange Lions een 6-0 tussensprintje. Nederland krijgt daarna nog twee aanvallen, maar weten niet te scoren. Aan de andere kant knallen de Italianen er nog een driepunter in voor een 40-29 ruststand. Met zes punten is Schaftenaar topschutter voor de Orange Lions. Het verschil zit ‘m vooral in het schotpercentage: 48,1% om 36,7%.

Schaftenaar opent na anderhalve minuut in het derde kwart de score. Vijf minuten lang weten de Orange Lions vervolgens niet te scoren. Met name Henk Norel heeft zijn vizier niet op scherp staan (1 uit 10 pogingen raak). Datome (goed voor 19 punten en 6 rebounds) leidt de Italianen naar een 45-31 voorsprong. Worthy de Jong doorbreekt de scoreloze periode, maar Italië dendert door naar 54-33. Ploegen van Van Helfteren geven echter nooit op. Met twee rake vrije worpen geeft Nicolas de Jong de aanzet voor een 6-1 run van Nederland. Sean Cunningham stelt Worthy de Jong en Nicolas de Jong in staat om de stand na drie keer tien minuten op 55-39 te bepalen.

In de laatste periode zijn de scores aanvankelijk duur. Alleen Achille Polonara en Cunningham weten in de eerste drie minuten via driepunters te scoren. In de vijfde minuut komen de Orange Lions via een score van Kloof en een driepunter van Slagter terug tot 58-47. Dankzij een driepunter van Kloof slaagt Nederland er wel in om het laatste kwart met 9-13 winnend af te sluiten. Daardoor valt de schade aan de eindstreep nog alleszins mee: 64-52.

Debutant Kloof werd in zijn eerste interland meteen topscorer voor de Nederlandse ploeg met 10 punten. Schaftenaar en Norel waren met vijf stuks de beste rebounders. In de tweede helft zakte het schotpercentage van de Italianen naar 40,7%. Nederland geraakte aan 37%. Van Helfteren heeft altijd als doel om tegenstanders onder de zeventig punten te houden, want dan kun je een wedstrijd winnen. Verdedigend slaagde Oranje er vooral na rust in om Italië op 64 punten te houden. Aanvallend zal het nog wel beter moeten.

Nederland speelde overigens zonder Jason Dourisseau, Yannick Franke, Robin Smeulders, Thomas Koenis en Leon Williams. Van Helfteren wil alle spelers twee wedstrijden laten spelen en rouleert dus per wedstrijd met vijftallen. Morgen neemt Nederland het op tegen Duitsland dat zijn eerste wedstrijd met dezelfde cijfers (64-52) van Oostenrijk wist te winnen.

http://www.oranjebasketball.com

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.