CP3 by Basketball Totaal

Lekker thuis

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Leiden heeft zich niet geplaatst voor de Champions League en je kunt je afvragen of dat erg is. Dat heb ik gedaan, en het antwoord is: neen.

Het hangt er natuurlijk vanaf wie je het vraagt. De spelers en coaches van de ploeg hebben de ambitie om op het hoogst mogelijke niveau uit te komen, daar zijn zij topsporters voor.

Ze kwamen ook een eindje in de richting van dat doel, hoewel 22 keer de bal weggooien tegen niet zo heel veel druk niet erg handig was. Maar Leiden verweerde zich goed tegen Minsk, dat wel.

Dat er in de laatste aanval, bij twee punten achterstand, gekozen werd om voor de winst te spelen, juichte ik toe. Veel minder enthousiast werd ik van de manier waarop. Het recept is al jaren hetzelfde; een speler, vaak De Jong, dribbelt de seconden weg en gaat dan aan wat eigenlijk een één tegen vijf is.

Held

Als dat de zekerste manier is om te scoren, waarom zou je dan ooit nog op een andere manier aanvallen? Tegen Mons speelde ZZ in de laatste aanval een uitstekende setplay waar meerdere spelers bij betrokken en gevaarlijk waren. En juist toen werd De Jong de held, omdat hij niet iedereen voorbij hoefde te spelen.

Tegen Minsk had ik graag gezien dat wat meer spelers de bal hadden aangeraakt in die laatste aanval, en dat een Van Bree bijvoorbeeld zich ergens verdekt had kunnen opstellen voor een open driepunter, ik zeg maar wat. Goed, zulks gebeurde niet, en dan nog had Leiden moeten afrekenen met het thuis spelende Treviso voor het zich deelnemer aan de Champions League had mogen noemen.

Geld

Laten we de Champions League niet verwarren met de Euroleague. De Euroleague is wat de Champions League is in het voetbal. Daar zitten de echt grote clubs, de echt grote spelers en het echt grote geld. Ik heb het gevoel dat de Euroleague steeds dichter naar de NBA kruipt, al is het atletisch vermogen in de NBA zeker nog superieur. Maar als ik een speler was die goed met mijn rug naar de basket kon spelen, dan weet ik nog zo net niet welke league ik zou kiezen.

Niet dat de Basketball Champions League prut is. Ook schitterende spelers en mooie clubs, het lijkt me leuk om te zien hoe een Nederlandse club zich daar staande zou houden. Ik denk: bij voorbaat niet helemaal kansloos. Ja, in de rondes waar je het woord -finale achter plakt, maar dat is in de Europe Cup eigenlijk ook al zo en dat geeft niks.

Maar als Leiden zich had geplaatst voor die Champions League, dan was er geen enkele wedstrijd daadwerkelijk in de Sleutelstad gespeeld. Nu niet en nooit niet.

Zilch

De Vijf Meihal voldoet niet aan de eisen van de Champions League. Aangezien de Groenoordhallen helaas al zijn gesloopt, kan Leiden niet in Leiden spelen op dat niveau. En als de opvolger van de Vijf Meihal klaar is, ook niet. De gemeente vindt maximaal 2400 plekken zat, dus geen Champions League, geen interlands (van welke sport dan ook), niks, nothing, zilch, zip, nada. En dat, als we van de Vijf Meihal uitgaan, voor de komende 53 jaar. Alsof de gemeente Amsterdam dacht bij de sloop van De Meer: en nu een stadion met maar liefst 24.000 plaatsen!

Ik moet nog zien of ZZ de bespeler wordt van Vijf Meihal 2.0, maar dat is iets voor een andere keer. In de huidige situatie had Leiden moeten uitwijken naar …, ja waarheen eigenlijk? Den Haag en Amsterdam mogen ook al niet, en Almere was volgeboekt. Rotterdam? Nog verder weg? Als Leiden in Leiden Europees speelt, kunnen er nu al nog wat mensen bij (tenzij de opponent Besiktas heet en er een NBA All*Star actief is), zeg maar, en ik vrees dat buiten de stadsgrenzen het toeschouwersaantal nog (veel) lager zou zijn.

ZZ Leiden kan Europa in gaan, maar twijfelt nog - Leidschdagblad
Vijf Meihal 2011, vlnr: Zoran Erceg (7), NBA All*Star Deron Williams (8) en Seamus Boxley (10) van ZZ Leiden. Bron: Hielco Kuipers Fotoprodukties & Leidsch Dagblad

Een vreemde zaal huren en opbouwen, je hele leger naar een andere locatie verhuizen, lagere recettes, alleen maar uitwedstrijden spelen. Of je daar nu zo gelukkig van wordt? Oké, af en toe een premietje van de FIBA, maar ik betwijfel of het opweegt tegen de minpunten.

Donar bijvoorbeeld, heeft dat probleem niet. Dat zou gewoon in Martiniplaza kunnen spelen, en de Groningers zouden massaal, zo hebben ze wel aangetoond, de tribunes bevolken. Samen met de bonussen van bondswege maakt dat het plaatje aantrekkelijk.

Urk

De kampioen komt echter niet uit Groningen, maar uit Leiden. Dat is geen administratieve kwestie, maar het gevolg van sportief succes. Zou ZZ Leiden zich geplaatst hebben voor het ‘kampioenenbal’ (een term die in zowel basketbal als voetbal niet opgaat tenzij je het over de kleine landjes hebt), dan had het in eigen huis moeten kunnen spelen.

We hebben het niet over de Waaiershoek in Urk, waar vroeger de toeschouwers met hun voeten binnen de lijnen van het veld zaten. De Vijf Meihal is zeker geen basketbalarena maar er kunnen best tien volwassen mannen tegen elkaar basketballen. Na afloop kunnen ze ook nog douchen, net als de scheidsrechters, je kunt er een tv-camera opstellen (hoewel niet meer zoals vroeger ‘op het hokje’, waar ik ook wat tijd heb doorgebracht) en er is zelfs een ruimte waar de bobo’s tot op het bot gefêteerd kunnen worden.

Urk, sporthal De Waaiershoek 1986. Dewayne Johns (“D.J.”) verslaat Jelle Esveldt en Emill Hagens. Bron: https://www.orcas.nl

Nederland is niet zo groot, en als wij willen basketballen in een Vijf Meihal (we willen allemaal een Maaspoort maar helaas) dan zou dat moeten kunnen. ‘A ball’s a ball’, zei Iceman voordat hij er 45 inflikkerde. Ooit mocht Leiden tegen Varese en Madrid en Kiev in de Schuur spelen, maar Cluj, Vilnius en Holon, god nee.

Zo niet, dan niet. Ik vind de Europe Cup een prima plek voor Nederlandse clubs. Een kansje om een ronde verder te komen, best heel goede tegenstanders, zowel qua teams als individuele spelers.

Thuis

Waarom de FIBA het oké vindt dat die clubs en spelers in het kader van de Europe Cup in Leiden spelen, maar een niveautje hoger denkt dat dan alles fout gaat, is mij een raadsel. Hoe dan ook, laat Leiden maar lekker in de Europe Cup spelen, thuis in de eigen hal.

Doe, als je kampioen wordt, lekker mee in die eindeloze voorrondes van de Champions League. Lekkere wedstrijden op het scherp van de snede voordat het seizoen begint. En geen voorrondes Europe Cup dus geen onverhoopte uitglijder. En zet dan je terechte ambities maar om in het heel ver komen in die Cup. Kunnen wij daar gewoon in Leiden van genieten.

Oranje kan niet meer terecht in Vijf Meihal - Leidschdagblad
Vijf Meihal 2015. Nederland verslaat Montenegro en plaatst zich voor het eerst in 26 jaar voor het EK. ZZ Leiden ster & inmiddels 100-voudig international Worthy de Jong valt de basket aan. Bron: Hielco Kuipers Fotoprodukties & Leidsch Dagblad