CP3 by Basketball Totaal

Leiden wint in eigen huis van Zwolle

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zich zaterdag ten koste van Landstede Basketball als vierde geplaatst voor de play-offs. De Leidse ploeg gaat het ook in de eerste ronde van de play-offs tegen Zwolle opnemen. De regerend landskampioen heeft in de eerste serie thuisvoordeel. Wil Leiden meerdere series in de play-offs spelen dan zal de ploeg beslist een andere mentaliteit aan de dag moeten leggen. De 79-75 zege kwam tot stand via een spannende maar kwalitatief arme wedstrijd. Het was DeJuan Wright af en toe de lont in het kruitvat stak, anders was de goed gevulde Vijf Meihal met een deceptie huiswaarts gegaan. Landstede heeft bovendien nog wat achter de hand voor de play-offs. Justin Stommes bleef aan de kant, terwijl de Amerikaan zijn rentree na blessureleed eerder al had gemaakt.

In de filosofie van de Leidse coach Toon van Helfteren begint basketball met een goede verdediging. Het liefst houdt hij zijn opponenten onder de 70 punten. De schrik sloeg Van Helfteren echter om het hart toen er na 12 minuten spelen als 32 Zwolse punten op het bord stonden.

Meteen bij de start was al duidelijk dat Leiden niet maximaal gefocused was. Van Helfteren had voor een startopstelling gekozen met Worthy de Jong, maar de creativiteit van De Jong strandde te vaak in balverlies. De score van Holden Greiner voor 11-18 werd vooraf gegaan door niet minder dan vijf (5!) aanvallende rebounds voor Zwolle op rij. 14-20 verscheen op het scorebord na opnieuw een tekenende actie. Dit keer was het Kenrick Zondervan die bij een balinname vanaf de zijlijn zijn grote lijf in de passlijn naar DeJuan Wright smeet, het leer onderschepte en met een dunk afrondde.

De 32 gedegen bij elkaar gespeelde Zwolse punten na twaalf minuten stonden in schril contrast met de 21 sprokkelpunten die Leiden zich op basis van voornamelijk individuele actie had toegeëigend. Het was echter niet Zwolle zelf noch opponent Leiden, maar de gruwelijk ambetant optredende scheidsrechter Zwiep die het Zwolse verzet brak. Eerst kreeg Sergio de Randamie een technische fout wegens protesteren tegen een persoonlijke fout, wat Leiden via twee vrije worpen van Schachtner (23-32) en een aansluitende driepunter van Wright (26-32) terug bracht in de wedstrijd.

Toon van Helfteren had op dat moment Whit Holcomb-Faye al op de wisselbank klaar zitten om Wright te vervangen. De Leidse coach zat met iedere vezel in de wedstrijd en gebaarde na de driepunter van Wright onmiddellijk Holcomb-Faye weg bij de wedstrijdtafel. Als geen ander zag Van Helfteren dat het zijn ploeg aan bezieling ontbrak en dat Wright de factor kon zijn die de ommekeer teweeg zou kunnen brengen. Toen Zwiep de fluit weer eens dwars in de mond nam, ontplofte Van Helfteren en kreeg meteen een technische fout.

Zwiep presteerde het vervolgens om op de achterlijn plaats te nemen in een provocerende pose. Hij vouwde de rechterarm voor de borst, plaatste zijn linkerelleboog in zijn rechter hand en begon vervolgens met zijn linkerhand aan een denkbeeldig sikje te plukken. Zo kreeg de stuitende arrogantie een nieuw gezicht. Helaas stond Zwiep met zijn rug naar de amateurcamera’s van de clubanalytici anders hadden de beelden per snelkoerier naar Nieuwegein gemogen ter verdere beoordeling. Het was vooral te danken aan de rustig en correct optredende John van Dam, dat er weer lijn in de arbitrage viel te ontdekken.

Met nog drie minuten op de klok in de eerste helft schoot Whit Holcomb-Faye Leiden weer naast Zwolle: 37-37. Die score luidde een langdurige periode in van ‘trading baskets’. Vlak voor rust was er een driepunter van DeJuan Wright, vlak voor het einde van het derde kwart een heuse buzzerbeater van Sean Cunningham: 60-61. Tussendoor was vooral de Zwolse foutenlast van belang. Leon Williams en Kenrick Zondervan liepen beiden tegen hun vierde fout op en Van den Belt kon niet anders dan naar de bank gaan, waar hij niet al te veel keuze had.

Opmerkelijk genoeg viel de keuze meer niet dan wel op Valentijn Lietmeijer. De jonge schutter beantwoordde afgelopen week kritiek van zijn coach met tien driepunters. Op tegen Leiden bekroonde hij zijn eerste invalbeurt met een rake tweepunter en een rake driepunter. Maar zelfs toen Zwolle zichtbaar behoefte had aan een schutter keek Van den Belt meer langs dan naar Lietmeijer. Aan de andere kant kwam overigens Kasper Averink niet in actie. De Leidse guard was terug van ziekte, maar had eerder op de dag in het Leidsch Dagblad kritiek op de coaching laten optekenen. Averink mocht zitvlees kweken.

Het vierde kwart begon opnieuw met een onbegrijpelijk beslissing van Nico Zwiep. Wanneer er nog eens een instructiefilmpje voor arbiters moet worden gemaakt over wat een onsportieve fout is, dan kan daar gerust de actie van Leon williams tegen DeJuan Wright voor worden gebruikt. Zwiep zag het anders en gaf Williams een persoonlijke fout voor vasthouden. Williams schrok zelf van zijn actie en is doorgaans het toonbeeld van een correcte speler, maar dit keer had Zwiep de actie van Williams moeten aangrijpen om Wright twee keer op de vrije worplijn te zetten en vervolgens het balbezit aan Leiden toe te kennen. Nu bleef het bij het eerste en kwam ZZ dankzij Wright op 62-61.

Twee aanvallen later ontplofte Van Helfteren opnieuw. Dit keer niet vanwege de arbitrage (wederom deed Van Dam bezwerend de rust weerkeren), maar vanwege de onbegrijpelijke laksheid van zijn team in de defensie. Jonathan Tiller mocht coast to coast gaan voor 64-65, zonder dat hem ook maar een strobreed in de weg werd gelegd. Van Helfteren leek een reclamebord te willen verorberen, maar bond in toen hij aan de andere kant van het veld Whit Holcomb-Faye een belangrijke driepunter raak zag schieten voor 67-65. Toch, Tiller – die een gave partij speelde – deed het Holcomb-Faye-kunstje dunnetjes over (67-68), waarna ook DeJuan Wright niet achter mocht blijven: 70-68.

De score die Wright daarna maakte, deed de vlam pas echt in de pan slaan. De vier punten verschil bij 72-68 werden door de Amerikaan kennelijk als zo ruim gezien dat hij net zoals Monta McGhee ooit in de kampioenswedstrijd een ererondje door de Vijf Meihal rende, daarbij het publiek voortdurend het nummer op zijn shirt tonend: 4. In de Zwolse aanval miste Nikki Hulzebos een baby-hookje, waarna Cunningham de wedstrijd bij 74-68 zo goed als op slot leek te gooien.

Daar dacht Landstede echter anders over. Met letterlijk en figuurlijk opmerkelijke veerkracht was het enkele aanvallen later Kenrick Zondervan die op een gemiste driepunter van Tiller tussen een woud van armen van drie Leidse spelers zo hoog kwam dat hij met een tip-in Landstede opnieuw aan de leiding kon brengen: 74-75.

Het antwoord kwam één minuut voor het einde van Mike Schachtner: 77-75. En de eindstand werd door Worthy de Jong met een tip-in bepaald op 79-75.

 

ZORG EN ZEKERHEID LEIDEN – LANDSTEDE BASKETBALL ZWOLLE  79-75  (16-23, 43-43, 60-61)

20140419 leid_zwol 3179 - Kladblok

KLIK OP DE STATS VOOR EEN VERGROTING

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.