CP3 by Basketball Totaal

Laura Cornelius naar Gonzaga University

Een paar weken geleden kon u meelezen over de bezoeken die Laura Cornelius aan een drietal Amerikaanse colleges bracht om zich te oriënteren op de volgende stap in haar carrière. Na een lang proces heeft ze inmiddels haar keuze gemaakt. Vanaf volgend seizoen vertegenwoordigt ze Gonzaga University.
De jonge pointguard kwam in de zomer van 2011 naar Amsterdam om deel te nemen aan het opleidingsprogramma van de Nederlandse Basketball Bond en CTO Amsterdam. Destijds was ze de jongste CTO’er die het programma gekend had, maar haar talent stond buiten kijf. Waar menigeen toen al onder de indruk was van haar potentie, zag de CTO-begeleiding in de eerste periode vooral een klein meisje dat van alles onder de indruk was. Vanuit het verre Groningen verhuisd naar het grote Amsterdam, naar een nieuwe multiculturele school en vooral veel trainen met de beste talenten en onder professionele begeleiding. Dat was toch wel erg spannend allemaal.

Al na twee weken nam ze met het CTO-team deel aan een voorbereidingstoernooi in Halle, Duitsland, en moest ze door blessures op de guard positie direct veel minuten maken tegen Duitse topploegen en een Pools Euroleague team. Hierin wist ze zich knap staande te houden en waren zelfs de tegenstanders onder de indruk. Haar toetreding tot het CTO-programma was hiermee gevestigd.

In de drie jaar die volgden maakte ze een sterke ontwikkeling door en werd ze op jonge leeftijd een gevestigde naam in het Nederlandse vrouwenbasketball. Zo leidde ze haar team in december 2012 naar de winst van de Final Four, de eerste prijs in CTO-historie. Tevens werd ze al twee keer (2013 en 2014) uitgenodigd voor het All Star Gala van de Vrouwen Eredivisie en kreeg ze op de editie van 2013 de prijs van Rookie van het Jaar.

Momenteel is ze voor het CTO de All Time topscoorder in punten (761), assists (243) en steals (126). Records waar ze tot op heden 69 officiële wedstrijden voor nodig had en die ze voor het einde van dit seizoen ongetwijfeld nog zal aanscherpen.

Ook in de nationale teams is ze van vaste waarde en heeft de pas net 18-jarige al twee EK’s U16, twee EK’s U18, een WK U17 en een WK U19 op haar palmares staan. Op de EK’s U18 greep zij beide keren met een vierde plaats net naast een medaille, een van haar grote doelstellingen. Op het WK U17 in haar eigen Amsterdam leidde ze haar team naar de kwartfinale, een prestatie die niemand vooraf verwacht had. Ook op het WK U19, afgelopen zomer in Litouwen, behaalde ze met haar teamgenoten een knappe 10e plaats op dit mondiale toernooi. Naast deze mooie teamresultaten en haar persoonlijke bijdrage hierin, kreeg ze op het EK U18 in 2013 Europese erkenning met een verkiezing in het All Tournament Team.

Bondscoach Meindert van Veen heeft haar inmiddels opgenomen in de voorselectie van het Nederlands Vrouwen Team en daarnaast zal ze aankomende zomer wederom voor een EK-medaille gaan met het U18 team. Een kwestie van tijd dus voordat deze imposante lijst wordt uitgebreid.

Na haar activiteiten met het nationale team aankomende zomer maakt ze dus de overstap naar de andere kant van de wereld. In het basketball fanatieke Spokane in het westen van Amerika vervolgt ze de komende vier jaar haar basketball carrière en wordt ze een Gonzaga Bulldog. Na interesses van tientallen Amerikaanse colleges bezocht ze onlangs de universiteiten van Kansas State, Duke en Gonzaga om uiteindelijke een keuze te kunnen maken. Over haar keuze is ze duidelijk; “ik heb erg lang getwijfeld omdat het toch 3 fantastische scholen zijn. Maar uiteindelijk ben ik toch op mijn eerste gevoel af gegaan. Bij Gonzaga hing er een hele warme sfeer en daarnaast kon ik het heel goed vinden met zowel de coaching staff als met de speelsters zelf. Dat zijn immers de mensen waarmee ik het de komende jaren moet doen, dus ik vond het erg belangrijk dat dit gevoel goed zat. Daarnaast spreekt het ‘Gonzaga basketball’ me ook erg aan; snel en met veel emotie. Ik ben zeker weten erg blij met mijn keuze!”

Gonzaga University komt uit in de West Coach Conference, die ze al jaren op rij winnen en zo ook afgelopen weekend. De top-25 school is dan ook een van de vaste deelnemers aan het NCAA Tournament in maart, waar gestreden wordt om het landskampioenschap in het college basketball.

Voordat ze de overstap gaat maken naar dit sterke team, moet ze eerst nog slagen voor haar VWO-examen. De leerling aan het Amsterdamse Calandlyceum heeft de afgelopen jaren echter laten zien een uitstekende student te zijn en het examen lijkt dan ook nog slechts nog een formaliteit.

Op de vraag hoe ze haar drie jaar in het CTO ervaren heeft komt een mooi antwoord; “Als ik terugkijk op mijn CTO loopbaan dan zie ik echt een enorme groei in mijn ontwikkeling. Niet alleen als speelster, maar vooral ook als mens. Je leert hier niet alleen basketballen, maar ook om volwassen te worden, de juiste keuzes te maken en te leven als een topsporter. Ik kijk echt terug op 3 prachtige jaren en ondanks alle vroege ochtenden, de zware trainingen en de bijna chronische spierpijn was het dat meer dan waard. Mede dankzij het CTO, ben ik nu fysiek en mentaal klaar voor de volgende stap in mijn carrière!”

De staf van CTO Amsterdam Vrouwenbasketball is enorm trots op haar ontwikkeling en de stap die ze nu kan maken. Uiteraard wensen we haar het allerbeste en blijven we haar op de voet volgen.

http://www.basketball.nl

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.